NK Maribor zmagovito po Evropi: Nekaj mišic je le ostalo

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
29.08.2022 06:30

Prvi polčas, Murin polčas, je bil premalo, da bi se rezultatska kriza Maribora v Murski Soboti še podaljšala, vijoličasti so skočili na sedmo mesto prve lige

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Roko Baturina se je s pomočjo Daricka Kobieja Morrisa podpisal pod edini gol na tekmi.
Sašo Bizjak

Po devetih tekmah posta so jo le dočakali. Nogometaši Maribora so ujeli zmago. In to kar na derbiju na Fazaneriji. Derbiju? Zagotovo! Redko lahko gostovanja zadnjega moštva na lestvici okličemo za nogometni praznik, a če je v tej vlogi Maribor, gostiteljica pa je Mura, taka ocena ni pretirana. Kup policijskih patrulj in še več avtomobilske pločevine … Že daleč pred stadionom je bilo jasno, da bo Fazanerija za obračun prvakov zadnjih dveh sezon polna. V vročem vzdušju so vijoličasti pozdravili rane po kolapsu na evropski formi in klavrnem uvodu v domače prvenstvo. Gol Roka Baturine je bil dovolj, da so črno-beli padli z 0:1.

"Bojevniška tekma, tekma na mišice. Rekel sem fantom, da prihajamo v boksarski ring in da moramo, dokler stojimo, udariti," je o poti iz rezultatske krize razmišljal trener Maribora Damir Krznar, ko se je že podpisal pod svojo prvo zmago v slovenski ligi.

"Padel je kamen s srca, a to je šele začetek. Ena lastovka ne prinese pomladi. Ne smemo se slepiti, zelo veliko še moramo delati, da bi se ta zmaga spremenila v niz," je še dodal 50-letni Hrvat.

"S to tekmo smo en korak bliže temu," pa se je Roko Baturina, strelec edinega gola na tekmi, spomnil na besede trenerja, ki je po izpadu proti Cluju v kvalifikacijah za konferenčno ligo dejal, da bodo njegovi nogometaši morali čez noč postati moški.

Prve minute za debitanta

No, v prvem polčasu še ni bilo videti, da so mišice Maribora, razporejene v sistem 4-1-4-1, v katerem je priložnost dobil tudi v petek predstavljeni novinec Marko Tolić, večje. Mura je bila nevarnejša. Dardan Shabanhaxhaj, Matic Maruško in Luka Bobičanec so se podpisali pod zaključke, ko so člani navijaške skupine Black Gringos še pospravljali rekvizite za uvodno koreografijo s tribune, so pa bi bili s streli premalo natančni, da bi črno-bele odpeljali v vodstvo.

Branilec Darick Kobie Morris je zatresel okvir gola, podajo Bobičanca iz kota je z glavo poslal v prečko. Baturina, Kronaveter, Ivan Brnić in Jan Repas so sicer nakazali, da tudi vijoličasti niso brez ambicij v napadu, a najzrelejša priložnost v finišu prvega polčasa je bila prekmurska. Več priložnosti.

Najprej se do strela z ugodnega položaja ni dokopal Mirlind Daku, se pa je Tio Cipot in poslal na preizkušnjo Menna Bergsna. Ko je Nizozemec strel odbil, se nevarnost za vijoličaste še ni končala, do odbitka se je prebil Shabanhaxhaj in še on naložil vse prej kot lahko delo Bergsnu.

"V prvem polčasu je bila precej bolj stabilna Mura, mi pa smo bili vseskozi v nekem riziku – če je bila to hrabrost ali norost, bodo pokazale analize. Med polčasom smo morali popraviti postavitev, da dobimo defenzivno stabilnost. Ker smo se v zadnjih dneh iztrošili, v takem ritmu, kot se je igralo v prvem polčasu, ne bi zdržali," je ugotovil Krznar. Za drugi polčas je zadnjo linijo okrepil z Nemanjo Mitrovićem, zvezno vrsto z Vladanom Vidakovićem, igralce pa prerazporedil v sistem s tremi osrednjimi branilci.

Gol za prebito psihološko blokado

Za destrukcijo Murinih napadov se je izplačalo, poskusov Prekmurcev je bilo na začetku drugega dela precej manj kot v prvem. Vijoličasti so svojega dočakali v 75. minuti. Marko Božić je potegnil v protinapad, dolgo vlekel, nato pa z globinsko podajo v ogenj poslal Baturino. Napadalec je sprožil, meril v daljši kot, s pomočjo branilca Morrisa pa zadel bližnjega. In odpeljal vijoličaste v vodstvo. S tretjim golom v sezoni je 22-letni Dalmatinec približal svoje moštvo zmagi. "Vsi smo čakali na to tekmo, na to zmago, da se znebimo bremena, ki se je naložilo na nas. Upam, da je zdaj psihološka blokada prebita in da bomo nadaljevali v tem ritmu," je bil zadovoljen Baturina.

Mura je še sestavila nekaj priložnosti, a zmage gostov ni preprečila. "Občutki iz prvega polčasa so bili dobri. Bili smo stabilni, organizirani, zlahka prihajali do priložnosti, a na koncu je Maribor vseeno Maribor, ne glede na to, kje je na lestvici. Proti takemu nasprotniku bi moral, ko si ga tako podrediš, iz toliko priložnosti vsaj dve izkoristiti, saj te v nasprotnem primeru kaznuje. Točno to se je zgodilo," je derbi na Fazaneriji povzel strateg Prekmurcev Damir Čontala. Njegova ekipa je sicer obdržala četrto mesto na lestvici, a jo od prvega loči že velikih 12 točk, še dve več so od Olimpije oddaljeni vijoličasti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta