Norvežan mimo "spiska" do mavričaste majice, Pogačar do druge najboljše slovenske uvrstitve

Uroš Gramc Uroš Gramc
18.09.2022 19:59

Norvežan Tobias Foss v uri resnice na svetovnem prvenstvu, kot bi padel z neba, Tadej Pogačar brez pravega treninga do šestega mesta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
18-09-2022 World Championships Elite Women Cronometro; 2022, Slovenia; Zigart, Urska; Wollongong;
Fotoreporter Sirotti Stefano
Tobias Foss 
EPA

Srebro Primoža Rogliča iz Bergna pred petimi leti ostaja edina slovenska kolajna v posamični vožnji na čas s svetovnih prvenstev, je pa Tadej Pogačar v Wollongongu v Avstraliji s šestim mestom izenačil uvrstitev Janeza Brajkoviča iz Mendrisia v Švici (2009) kot drugo najboljšo uvrstitev naših kolesarjev. Pa čeprav se 23-letni Komendčan na to disciplino ni posebej pripravljal, vse stavi na nedeljsko cestno dirko.

"Kar zadovoljen sem z vožnjo, šesto mesto na svetovnem prvenstvu ni slabo. Lani sem bil deseti, torej napredek je. Zelo všeč mi je bil cel dan, proga je bila zanimiva. Dal sem svoj maksimum, a je stvari še mogoče izboljšati," je dejal Tadej Pogačar, ki je imel precej boljši dan od svoje srčne izbranke. Urška Žigart je osvojila 28. mesto. Več kot pet minut je na prav tako 34-kilometrski progi zaostala za zmagovalko. Nizozemka Ellen van Dijk s tretjim naslovom prvakinje le še za enega zaostaja za rekorderko, Francozinjo Jeannie Longo.

Forma Gorenjca veliko obeta za nedeljsko cestno dirko. 
KZS
18-09-2022 World Championships Elite Women Cronometro; 2022, Slovenia; Zigart, Urska; Wollongong;
Fotoreporter Sirotti Stefano

Pri moških je tak podvig na zahodni pacifiški obali spodletel Filippu Ganni, Italijan je ciljno črto prečkal tik za Pogijem. Presenetljivo, kot bi padel z neba, je slavil Rogličev moštveni kolega pri Jumbo-Vismi in dvakratni norveški prvak, 25-letni Tobias Foss. "Prek radia mi ga nihče ni niti omenil. Slišal sem le ime Küng," se je čudil tretjeuvrščeni Belgijec Remco Evenepoel. "Lahko bi se zjokal, a ne od sreče," pa je dejal za mesto boljši Stefan Küng. Po dvanajstih sekundah prednosti se je deset kilometrov pred ciljem na zadnjem vmesnem času že videl v mavričasti majici, a mu je spolzela skozi prste. "Zjutraj sem si naredil spisek favoritov in vse sem premagal, vendar nisem imel v mislih Tobiasa, ki je odpeljal fantastično," je priznal Švicar.

Tobias Foss 
REUTERS

"Ne morem verjeti, tudi sam sem presenečen, ampak bom vzel to," je bil presrečen prvi Viking ne le z zlatim, ampak z odličjem nasploh. Pot do njega je šla tudi čez čeri. "Sezona je bila predvsem mentalno zahtevna. Pozimi sem naredil korak naprej, potem pa padel na Coppi e Bartali, se močno udaril v glavo, kar mi je precej pokvarilo Giro. Ampak potem sem si vzel pavzo, se osvežil in vložil vse, kar je bilo potrebno, v to dirko."

Dobitniki medalj so bili korak pred drugimi. Ethan Hayter bi jim morda še prekrižal načrte, če se Britancu ne bi snela veriga, in je moral menjati kolo, na koncu pa je bil le osem sekund pred Pogačarjem. "Stopničke so bile malo oddaljene, a če bi šlo skozi ovinke v prvem krogu, kot je šlo v drugem, bi bilo četrto mesto. Toda oba sva zadovoljna. Moramo vedeti, da so bili v deseterici večinoma specialisti za to disciplino, ki celo leto delajo specifične treninge in so navajeni na kolo. Tadej ni opravil veliko tovrstnega treninga, poleg tega je letos dobil novo kolo, na katero še ni čisto navajen," je dejal slovenski selektor Uroš Murn, ki ga pred glavnim ciljem SP veseli tudi, da je imel Gorenjec "dober občutek za klanec in je tudi po ravnini razvil maksimalno moč".

"Počutil sem se v redu, imel sem dobre noge. Upam, da bo tako tudi na cestni dirki in upamo na lep rezultat," se je prvi kolesar na svetovni lestvici že obrnil proti nedelji. To bo prineslo kmalu: jutri bo počival, za torek, ko se mu bodo pridružili reprezentančni kolegi, pa ima v načrtu "kak dolg trening, ker za sredo in četrtek kaže kar deževno".

Rezultati: 1. Tobias Foss (Norveška) 40:02 (povp. hitrost 51,3 km/h), 2. Stefan Küng (Švica) +0:03, 3. Remco Evenepoel (Belgija) 0:09, 4. Ethan Hayter (Velika Britanija) 0:40, 5. Stefan Bissegger (Švica) 0:47, 6. Tadej Pogačar (Slovenija) 0:48.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta