Novi stari recept za tekmo All Stars, da bi Dončić in druščina zaigrali z žarom

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
16.02.2024 06:00

V noči na ponedeljek ob 2. uri po slovenskem času se bodo najboljši košarkarji sveta na ekshibicijski tekmi spet merili po sistemu Vzhod proti Zahodu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za Dončića in druščino iz Dallasa premor ne prihaja v najboljšem času, saj so s šestimi zaporednimi zmagami končno našli svojo najboljšo formo v tej sezoni.
EPA

Malo tekmovalne pavze za praznik košarke; za nekaj dni, vse do četrtka, se ustavlja redni del sezone v ligi NBA, saj bo ta konec tedna na sporedu vikend  All Stars z osrednjim dogodkom, nedeljsko tekmo All Stars oziroma tekmo vseh zvezd. A ekshibicija najboljših košarkarjev na planetu ima eno težavo; nikakor ne uspe najti formule za tekmovalnost. Kar naj bi bil dvoboj, se je razpaslo v trimčkanje brez obrambe in strelski trening. In ko se je tekma med selekcijama zahodne in vzhodne NBA-konference ob rekordnih 52 točkah Anthonyja Davisa leta 2017 končala s kar 192:182, je bilo vodstvu lige dovolj. Da bi spet zanetili žar med košarkarji, so uvedli sistem selekcije po vzoru šolskega igrišča - dva kapetana, ki od gledalcev dobita največ glasov, naj izbereta svoje moštvo. Enega je vsakič izbral LeBron James, drugega Stephen Curry (2018), Giannis Antetokounmpo (2019-2020, 2023) ali Kevin Durant (2021-2022). A format, dodatno zapleten z novimi pravili znotraj igre - končni zmagovalec je moral doseči število točk, kolikor jih je imela vodilna ekipa po treh četrtinah plus 24 točk v čast preminulemu Kobeju Bryantu -, k zanimivosti ni pripomogel, nov rekord, lanskih 55 točk Jaysona Tatuma, pa je potrdil, da korak v prid večji tekmovalnosti in obrambnemu angažmaju ni bil storjen.

Rezultat? Letos gremo nazaj na sistem Vzhod proti Zahodu. Spet je zraven Luka Dončić, in ker igra za Dallas v zahodni konferenci, je spet v moštvu z LeBronom Jamesom. Ta je Dončića kot kapetan vedno izbral - 2020. in 2021. kot tretjega, 2022. kot petega, lani kot desetega, predzadnjega. Morda je zato lani Jamesova ekipa prvič od uvedbe tovrstnega formata izgubila? Ma ne, tako Dončić kot zadnji Jamesov izbranec Nikola Jokić sta zavoljo glasov ljudstva začela v prvi peterki. Je pa res, da se Dončić na tovrstnih ekshibicijah še nikdar ni najbolje znašel. Prvi strelec lige s 34,3 točke na tekmo in letošnjim osebnim rekordom 73 točk proti Atlanti, na tekmah All Stars še ni zmogel čez osem točk, kolikor jih je dosegal prva tri leta, lani je zaključil pri štirih. Spomnimo; v svoji prvi NBA-sezoni sezoni Dončić, čeprav je v zahodni konferenci ob LeBronu Jamesu zbral največ glasov med navijači, od novinarjev, igralcev in trenerjev ni dobil potrjene vstopnice za elitno tekmo.

Tokrat bo nastopil petič zapored, četrtič v začetni peterki, kjer mu bodo za ekipo Zahoda družbo delali s svetovnega prvenstva dobro znani Kanadčan Shai Gilgeous-Alexander, LeBron James, Kevin Durant in Nikola Jokić. S preostalo ekipo so zahodnjaki favoriti proti nasprotnikom z vzhoda, ki bodo začeli s postavo Tyrese Haliburton, Damian Lillard, Giannis Antetokounmpo in Jayson Tatum, namesto poškodovanega Joela Embiida pa bo najbrž startal Bam Adebayo. Osrednji dvoboj vikenda bo na sporedu v ponedeljek ob 2. uri zjutraj po slovenskem času v dvorani Gainbridge Fieldhouse v Indianapolisu, kjer so Američani na domačem svetovnem prvenstvu 2002 gledali zmagoslavje Jugoslavije, sobotni spored s tekmovanji v zabijanju, metu trojk, spopadom med moškim (Stephen Curry) in žensko (Sabrina Ionescu) v trojkah ter tekmama vzhajajočih zvezd in slavnih pa bo na stadionu Lucas Oil, namenjenem ameriškemu nogometu, kjer bodo košarkarsko igrišče postavili na posebno stekleno podlago, na kateri bo mogoče prikazovati različne grafike. Blizu 10 milijonov evrov naj bi glavnemu mestu zvezde države Indiana prinesla organizacija dogodka. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta