(ODZIVI) Ante Šimundža: Bilo je preveč divjanja, točke so težko prigarane

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
12.08.2024 13:45

Nogometaši Maribora s spremenjeno enajsterico premagali Muro, trener pa opozarja, da način igre ni bil najboljši

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ante Šimundža je zavestno šel v tveganje.
Andrej Petelinšek

S severa so se slišale tudi prekmurske pesmi, a z juga je bil glasnejši napev o Štajerski, ki se veseli. Nogometaši Maribora so dobili štajersko-prekmurski derbi v Ljudskem vrtu, z zmago z 2:1 so poskrbeli za prvi poraz Mure v sezoni. "Težko prigarane tri točke. Dobro je, da smo lahko nekatere igralce spočili in prišli do zmage. Način, kako smo igrali, pa ni bil najboljši," je bil po derbiju četrtega kroga jasen trener Maribora Ante Šimundža.

Preveč divjanja za trenerja

Temeljito je premešal enajsterico, od nogometašev, ki so začeli četrtkov dvoboj kvalifikacij za konferenčno ligo proti Vojvodini, sta v njej ostala le vratar Ažbe Jug in branilec Lan Vidmar. Pa še slednji je bil (skupaj z Gregorjem Sikoškom in Nikom Grlićem) zamenjan že na začetku drugega polčasa. "Ni problem v menjavah, tega smo se zavedali. Tudi zato smo ob polčasu naredili tri menjave. Po mojem okusu je bilo preveč divjanja. Nismo ekipa, ki želi divjati, smo organizirani, vemo, kako želimo igrati. Verjetno je bilo to za gledalce zelo zanimivo, zame pa ne, ker to izredno troši in je naporno. Drugo bi bilo, če bi mi vse te tranzicije izkoriščali, kar pa v nogometu ni mogoče," je opazil snovalec taktike vijoličastih.

Andrej Petelinšek

V prvi enajsterici je med drugim ponudil priložnost novincem Bradleyju M'Bondu, Karolu Borysu in Patricku Mbini, na bočnih položajih sta zaigrala Behar Feta in Gregor Sikošek … Kako so izkoristili priložnost? "Eni boljši, eni malo slabše. Zavedamo se, da je nekaj igralcev prišlo pozneje, da niso vsi v enakem fizičnem stanju. Z velikim rizikom smo to naredili. To ni logično, smo pa zavestno šli v to. Na roko nam je šlo, da smo lahko dvignili ritem in prišli do točk, sem pa dobil tako pozitivne kot negativne odgovore," odgovarja Šimundža.

Vrhovec prvič v sezoni

Prvič v sezoni je na uradni tekmi zaigral Blaž Vrhovec. Povratnik po poškodbi kolka je na igrišču vzdržal do 72. minute. "Super! To je vedno lepo. Komaj sem čakal na te prve minute. Upam, da jih bo v nadaljevanju sezone še več," si je zaželel defenzivni vezist. Težave s kolkom se mu že dalj časa ponavljajo. "Pride do vnetja pri nekem gibu. V kolčnem sklepu je po mnenju zdravnikov to vnetje bolj dolgotrajno. Zagotovo ni enostavno, a sem že v letih, zato je tudi za pričakovati takšne zadeve. Vsak, ki pride v neka zrelejša leta, čuti posledice profesionalizma. Če vprašate Joja, Soudanija ali Mikija, imajo vsi neke manjše probleme. To je del posla," pravi Vrhovec, ki je bil v nedeljo tudi v vlogi kapetana Maribora.

Za preobrat po hitrem vodstvu Mure je poskrbel Arnel Jakupović. V prvem polčasu je z natančnim projektilom s prve izkoristil podajo Borysa, v drugem pa je s predložkom z desnega krila iskal Hilala Soudanija, a se je podaja spremenila v nevaren strel, ki mu vratar Mure Florijan Raduha ni bil kos. "Vemo, kakšno levo nogo ima. Marsikdo je to že občutil. Izkoristil je svojo kvaliteto, kar od njega pričakujem tudi na drugih tekmah. Zame je zelo pomembno, da ni igral na svoji poziciji. Ko bo tudi na drugi poziciji začel izkoriščati svojo kvaliteto, se bodo njegove zmožnosti še povečale," je o s štirimi goli trenutno najboljšemu strelcu prve lige, ki je proti črno-belim igral na položaju napadalnega vezista, dejal Šimundža.

Na treh tekmah v prvi ligi je dosegel štiri gole, dva je dodal v kvalifikacijah za konferenčno ligo.
Andrej Petelinšek

Po zmagah ni bilo evforije, po porazu ni tragedije

Murina serija je prekinjena. Po treh zmagah je doživela prvi poraz. "Fantom čestitam za borbenost in odnos. Včasih neki detajli odločijo v korist enemu, drugič drugemu. Dobri smo v obrambi, v napadu še imamo rezerve. Nismo delali evforije po treh zmagah, ne delamo tragedije po porazu," ni bil nezadovoljen trener prekmurske zasedbe Tonči Žlogar. Pa je večer pod Kalvarijo spremenil vtis o njegovi ekipi, ali spremenil oceno, kam lahko seže? "Če primerjam našo podobo v Ljudskem vrtu aprila, ko smo izgubili z 0:5 in bili neprepoznavni, s tokratno, zdaj Mura deluje kot prava ekipa. Ne glede na poraz. Ta Mura se v Ljudski vrt ni prišla samo branit, na trenutke je tudi dobro odigrala. Imamo rezerve. Do kod lahko pridemo, ne vem. Rekel sem, da si bomo cilje postavili po koncu prestopnega roka, ko bomo vedeli, kaj bomo uspeli pripeljati. Osnovni cilj je, da nadaljujemo s tem delom, pristopom in vzdušjem, ki ga imamo v slačilnici. To je pot. Z zmagami smo prebudili celotno okolje, želja je, da tako nadaljujemo. Ko ima ekipa rep in glavo, so padci lažje premostljivi," odgovarja Primorec.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta