(ODZIVI) Kdo ne gre na Euro? "Vsak bo razočaran, to je nekaj največjega v naši karieri"

Miha Dajčman Miha Dajčman
05.06.2024 16:21

Po zmagi na pripravljalni tekmi z Armenijo so za medije spregovorili Vanja Drkušić, Jan Mlakar, Erik Janža in Petar Stojanović

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jan Mlakar je proti Armeniji dosegel tretji gol za člansko reprezentanco Slovenije.
Robert Balen

Slovenska izbrana vrsta je z zmago nad Armenijo dosegla zastavljen cilj, toda po obračunu so varovanci Matjaža Keka poudarjali, da morajo v zadnjih desetih dneh priprav na evropsko prvenstvo v nogometu še marsikaj popraviti. Do sobotne tekme z Bolgarijo bo zdaj v ospredju vprašanje, kateri štirje od 30 nogometašev, ki so na selektorjevem spisku, v torek ne bodo potovali v Wuppertal.

Z golom v 11. minuti je bržkone svojo vozovnico na Euro 2024 potrdil Jan Mlakar, ki spomladi pri Pisi ni igral veliko, v kvalifikacijah pa je postal standardni član Kekove čete. "Četudi ne bi dal gola, bom slabe volje, če ne bom šel na Euro. Vsak, ki ne bo potoval v Nemčijo, bo razočaran. Vsi, ki smo tukaj, želimo biti zraven, saj je to nekaj največjega v naših karierah,” je novinarjem pred odhodom na reprezentančni avtobus razlagal 25-letnik. 

Jojo je skeptikom zaprl usta

Mnogi so bili skeptični, da si vrnitev v reprezentanco zasluži Josip Iličić, toda v pol ure igre v Stožicah je dokazal, da je po dveh letih in pol zasluženo znova oblekel slovenski dres. "Jojo je skeptikom sam najbolje odgovoril s svojo predstavo, jim zaprl usta. Škoda bi bilo, da imamo takšnega igralca na razpolago, pa ga ne izkoristimo. Fizično je dobro pripravljen, navsezadnje je za Maribor spomladi odigral kar nekaj tekem," je prispevek Kranjčana komentiral Mlakar.

"Težka, trda, prava tekma na zahtevnem igrišču. Prvi polčas je bil dober, hitro smo zadeli. Nasprotniki so imeli nekaj dobrih protinapadov, a smo se uspešno vračali v obrambo. Znova se nam je zgodilo, da smo slabo začeli drugi polčas. Armenci so nas stisnili na našo polovico, v obrambi se nismo dobro odzvali na njihovo postavitev, ko so bočni branilci in štoperji prihajali višje. Slabo smo zapirali prostor. Na koncu smo vendarle zmagali, zelo vesel sem, da je Jojo zadel že na prvi tekmi ob vrnitvi v reprezentanco. Znova je pokazal, da lahko sam odloči tekmo z individualno potezo v dvoboju ena na ena. Ima ubijalski instinkt," je po tekmi povedal bočni branilec Erik Janža.

Ljubljana. Stožice. Nogomet. Slovenija: Armenija. Josip Iličič
Foto: Robert Balen

Dobro predstavo je proti Armencem pokazal tudi Vanja Drkušić, ki je začel v prvi postavi zaradi poškodbe Mihe Blažiča. Od prve minute je za Slovenijo prvič igral na pripravljalni tekmi na Malti, v Stožicah pa je priložnost od začetka prvič dobil na domači tekmi. Član ruskega Sočija je v tej sezoni na 23 tekmah dosegel dva gola. "Vsako tekmo se trudim maksimalno, tako kot vsi ostali igralci. Zadovoljen sem s svojo predstavo. Moramo se posvetiti treningom, v soboto nas čaka že nova tekma in nato pot v Nemčijo," je dejal nekdanji nogometaš Brava. Branilec je pričakoval dober odpor Armencev. "Pogledali smo si njihovo tekmo proti Hrvaški, kateri so povzročali ogromno težav. Pričakovali smo težko tekmo, sem pa zelo vesel, ker mi je selektor izkazal zaupanje in da sem igral na domačem terenu," je hvaležen 24-letnik.

Premešani z namenom

Po izenačenju Armencev v 56. minuti se je Matjaž Kek odločil za trojno menjavo. Ob Josipu Iličiću sta v igro v 60. minuti vstopila tudi Timi Max Elšnik in Petar Stojanović, ki sta tekme v kvalifikacijah velikokrat začela. "Postava je bila premešana z namenom, spoštujemo odločitve selektorja. Veliko igralcev je dobilo minute. Ko smo vstopili rezervisti, smo želeli doseči še kakšen zadetek in zmagati. To je bil cilj in nam je tudi uspelo," je pojasnil Petar Stojanović. Kaj je po tekmi varovancem dejal Kek? "V slačilnici nič, ampak že na igrišču. Čestital nam je za zmago, pomembno pa je, da se po vsaki zmagi zavedamo tudi, da so bile nekatere stvari slabe. A takih je bilo malo, veliko je bilo tistih boljših. V soboto bomo poskušali odigrati dobro tekmo proti Bolgariji in še enkrat zmagati," je odgovoril Stojanović.

Do otvoritvene tekme evropskega prvenstva je le še dober teden, do odhoda Slovencev v nemško bazo pet dni, do prve tekme deset. "Bolj se bo bližala prva tekma, več pozitivne treme bomo čutili. Toda odigrali smo že veliko pomembnih tekem, tudi na klubski ravni v ligi prvakov, drugih evropskih pokalih in v boju za visoka mesta v državnih prvenstvih. To bo za nas pozitiven pritisk in upam, da se bomo vsi znali spopasti s tem," pravi 28-letnik, ki je zadnjo sezono preživel pri Sampdorii v italijanski serie B.

Za ekipo je najtežji del priprav, ko so igralci trenirali po dvakrat na dan. "Dobro vemo, zakaj trdo treniramo. Ne za tekmo proti Armeniji, ampak za tiste na evropskem prvenstvu. Zdaj prihajajo treningi, ki bodo malo manj intenzivni in nam bo lažje. V ponedeljek smo malo spremljali tudi dvoboj med Anglijo ter Bosno in Hercegovino, a je bila seveda v ospredju priprava na naše srečanje. Tekmece v Nemčiji bomo dobro analizirali, ko bo napočil čas za to," še doda Stojanović.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta