(ODZIVI) Primož Roglič dobil kraljevsko etapo: Z leti očitno postaneš boljši

Uroš Gramc Uroš Gramc
13.09.2023 20:35

Primožu Rogliču zmaga na najtežjem vzponu Vuelte, Sepp Kuss pa pred še eno izjemno težko etapo že odpira zadrgo na rdeči majici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Z leti očitno postaneš boljši," pravi Zasavec, ki je bil leta 2020 na Asturijski pošasti "šele" peti.
EPA

Kraljevska etapa 78. dirke po Španiji se je ponovila na dan s kraljevskim vzponom. Na Angliru je Jumbo-Visma spet zasedla cel oder za zmagovalce, na najvišjo stopničko pa je drugič stopil Primož Roglič. Jonas Vinegegaard je ciljno črto prečkal tik za njim, Sepp Kuss pa s takšnim zaostankom, da je zadržal nalet Danca. V zaključku mu je kapetan Bahraina Mikel Landa, ki je najbolj napredoval, pomagal, da časovni pribitek ni zdrsel čez mejo, ko se je vodilni dvojec izgubil v megli.

"Na dirko sem prišel brez pričakovanj, da kot vedno pomagam fantoma, nato pa sem odkril povsem nov nivo samozavesti in dirkalnega instinkta. Ko padejo zavese, zelo dobro funkcioniramo. Sta velika šampiona, toda hočem priložnost tudi zase, čeprav še vedno pomagam, ko pride klic. To je čudovita izkušnja," je dejal vselej nasmejani Sepp Kuss. Nasmeh se mu je še bolj raztegnil čez obraz, ko so mu v ciljno areno za 29. rojstni dan prinesli kolaček s svečko. Darilo si je priboril sam - rdečo majico, a najbrž si je želel tudi, da moštvena kolega na Asturijsko pošast ne bi ubrala tako ostrega tempa.

Sepp Kuss ostaja v rdeči majici.
EPA

Ni bilo potrebe, ko pa so daleč pred konkurenco. A v moštvu so trojici dali proste roke, le da je rdeča majica njihova in da so osvojili tudi Angliru. Kako so v spremljevalnem avtomobilu spremljali zaključek, kakšna so bila navodila? "Nič nismo slišali, nič videli, bil je slab TV-signal. Zato je obveljalo, kot smo se dogovorili. Vsi radi vidijo Seppa v vodstvu, vsi tudi lahko gredo po zmago. Primož je dobro opravil delo, lepa zmaga zanj," je dejal športni direktor Jumba Grischa Niermann.

"Z leti očitno postaneš boljši. Precej lažje mi je šlo kot zadnjič," je Angliru z letom 2020 primerjal Primož Roglič. Vknjižil je že 79. zmago med profesionalci, s skupno dvanajsto na Vuelti se je pomaknil na deveto mesto večne lestvice, ki ga deli s Švicarjem Tonyjem Romingerjem, Nemcem Marcelom Wurstom in letos preminulim Špancem Domingom Perureno. Zasavec je odločilni napad sprožil tri kilometre do cilja. Le Vingegaard mu je sledil do konca, Kuss je prej omagal. "Bil je malo čuden občutek nadaljevati ali ne. Na tako težkem in strmem vzponu gre vsak po svojih močeh. Ko je tempo Bahraina padel, sem rekel, da bom šel svoj tempo," je dejal Kisovčan, ki je Danca "pripeljal" v položaj, da Američanu diha za ovratnik: "Rekel sem mu (Kussu), naj se bori, naj verjame in uspelo mu bo." "Vse je šlo, kot smo želeli. Lahko smo zadovoljni. Vesel sem, da je Sepp v rdečem. Upal sem, da bo obdržal majico, in rad bi videl, da zmaga na dirki po Španiji," pa je povedal Jonas Vingegaard.

EPA

A v 18. etapi (179 km) bomo najbrž dobili novega vodilnega, če zmagovalca Gira in Toura ne bosta malce popustljiva do zvestega pomočnika. Na sporedu je zadnja etapa s ciljem na vzponu, največ višinskimi metri (4600) in petimi prelazi. No, štirimi, ker bo Cruz de Linares, ki ga bo Vuelta obiskala prvič in kjer bo tudi cilj, karavana prečila dvakrat. Vzpon prve kategorije je dolg 8,3 km, ima 8,6 odstotka povprečnega naklona, najstrmejši pa je v prvem delu, kjer na betonskih ploščah v bližini Castaneda del Monta doseže 20 odstotkov. "Še tri težke etape smo oddaljeni od Madrida. Dve gorski in eno ravninsko, ki jo lahko kroji veter," je opozoril Niermann.

Rezultati 17. etape, Ribadesella/Ribeseya-Angliru, 124,4 km: 1. Primož Roglič (Slovenija) 3.15:56, 2. Jonas Vingegaard (Danska) isti čas, 3. Sepp Kuss (ZDA/vsi Jumbo-Visma), 4. Mikel Landa (Španija) oba +0:19, 5. Wout Poels (Nizozemska/oba Bahrain Victorious) 0:44 ... 29. Jan Tratnik (Jumbo) 9:29, 143. Matevž Govekar (Bahrain), 145. Domen Novak (vsi Slovenija/UAE Emirates) oba 26:06; vrstni red: 1. Kuss 60.34:21, 2. Vingegaard +0:08, 3. Roglič 1:08, 4. Juan Ayuso (Španija/UAE) 4:00, 5. Landa 4:16, 37. Tratnik 1.43:53, 130. Novak 3.25:13, 132. Govekar 3.26:45.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta