(ODZIVI) Španski najstnik ustavil Francoze: Lamine Yamal za rojstni dan kar v finale Eura

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
10.07.2024 12:51

Še ne 17-letni Lamine Yamal je Španijo odpeljal v Berlin, a tam se ne namerava ustaviti: "V Nemčijo sem prišel, da bi zmagal na vseh tekmah."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S projektilom v polfinalu je dragulj Barcelone postal najmlajši strelec v zgodovini EP.
EPA

V soboto, ko bo dopolnil 17 let, bo najbrž ostal brez zabave. Vsaj bučne. Se mu pa fešta obeta dan kasneje. In to kar v finalu evropskega prvenstva! Najstnik Lamine Yamal je odpeljal Španijo v Berlin.

EPA

Nogometašem Francije v polfinalu v Münchnu ni pomagalo, da so povedli in dosegli svoj sploh prvi gol iz igre na Euru 2024. Randal Kolo Muani je v deveti minuti izkoristil podajo Kyliana Mbappeja in zadel z glavo. Enajst minut kasneje je odgovoril najmlajši mož na igrišču. In to kako! S hitro spremembo smeri si je zagotovil dovolj prostora za strel, nato pa tresnil z 20 metrov. Francoski vratar Mike Maignan v lovu na zaviti projektil ni imel možnosti. "Ciljal sem točno tisti zgornji kot, kamor je tudi šla žoga. Začutil sem čisto vznesenost. Skušam ne preveč razmišljati, kaj se dogaja, hočem se samo zabavati in pomagati ekipi. Sem sem prišel, da bi zmagal na vseh tekmah in da bi lahko praznoval svoj rojstni dan v Nemčiji skupaj z vsemi soigralci," je samozavestno razlagal s 16 leti in 362 dnevi najmlajši strelec v zgodovini evropskih prvenstev.

Mike Maignan je bil brez možnosti.
Reuters

Preobrat je v 25. minuti končal Dani Olmo, ki je s pomočjo francoskega branilca Julesa Koundeja diagonalen strel spremenil v zadetek za končnih 2:1. Yamal ni navdušil le s spektakularnim zadetkom, pokazal je dovolj, da ga je Uefa izbrala za igralca tekme. "Navdušen sem, da smo v finalu, a še vedno nismo naredili najpomembnejše stvari, osvojili prvenstva," se z višavami spogleduje Katalonec, ki od sedmega leta trenira pod okriljem Barcelone.

Dani Olmo je dokončal preobrat.
Reuters

Že v klubskem dresu je unovčil svoj talent, postal najmlajši strelec v španski la ligi, najmlajši igralec z nastopom na el clasicu, najmlajši v izločilnih bojih lige prvakov, najmlajši z dvema goloma na eni tekmi španske lige … V izbrani vrsti nadaljuje v podobnem ritmu. "Videti je kot veliko bolj izkušen igralec," mladeniča, ki je že pri 13 odigranih tekmah in treh zadetkih za prvo selekcijo furije, hvali selektor Luis de la Fuente. Prepričan je, da lahko krilni napadalec s koreninami iz Maroka in Ekvatorialne Gvineje pokaže še veliko. On pa tudi. "Preboj v finale je res poseben, a še naprej moram pomagati ekipi, kot sem ji v polfinalu. Res sem bil srečen po koncu tekme, sanje so se mi uresničile," pravi Lamine Yamal. Če bo nadaljeval v podobnem ritmu, se bo še veliko sanj spremenilo v resničnost.

Zaradi prekrška v 91. minuti je Mariborčan Slavko Vinčić igralcu tekme pokazal rumeni karton.
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta