Po odbojkarskem spektaklu z olimpijskimi prvaki: Razočaranje, ki to ne bi smelo biti

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
29.08.2022 19:06

Slovenski odbojkarji so se že skoraj veselili zmage s 3:1 nad Francozi, a je videoizziv pokazal milimetrski dotik v bloku. S 3:2 so na koncu slavili olimpijski prvaki, Slovenci pa so igrišče zapuščali mešanih občutkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Požrtvovalnost slovenskih odbojkarjev - na posnetku je Gregor Ropret - ni bila dovolj za zmago proti Francozom.
Foto: Robert Balen

Potem ko so slovenski odbojkarji na svetovnem prvenstvu v Ljubljani v skupini D prepričljivo s 3:0 premagali kamerunske, so v drugi tekmi v razprodani Areni Stožice, v kateri se je zbralo 11.112 gledalcev, doživeli poraz. S 3:2 (25:21, 22:25, 23:25, 32:30, 15:7) jih je po dramatični igri, polni preobratov, premagala reprezentanca Francije, zmagovalka olimpijskih iger in letošnje lige narodov.

Slovenska vrsta je tekmo začela z Alenom Pajenkom, Dejanom Vinčićem, Tinetom Urnautom, Janom Kozamernikom, Klemnom Čebuljem in Tončkom Šternom, kot prosti igralec pa je v igro vstopal Jani Kovačič. Organizator igre Dejan Vinčić tokrat ni bil najbolj razpoložen za igo, tako da ga je že v uvodnem nizu zamenjal Gregor Ropret, kar je bila edina zamenjava na tekmi, po kateri je posegel selektor Gherghiu Cretu.

Naši odbojkarji so v nizih vodili z 2:1 in tudi v četrtem igrali odlično. V prelomnih trenutkih so povedli s 25:24, nato pa zapravili priložnost za zmago. Galski petelini so se izvili iz primeža, prišli do sape ter v dramatični in razburljivi končnici dobili niz, v petem pa na krilih izjemnega Earvina Ngapetha, ki je dosegel skupno kar 29 točk, strli odpor Slovencev.

V torek ob 20.30 se bodo naši odbojkarji v Stožicah v tretji in hkrati zadnji tekmi skupine D udarili z Nemci, ki so v prvi tekmi z 0:3 izgubili proti Francozom, v drugi pa s 3:0 premagali Kamerun. V osmino finala bosta neposredno napredovali po dve najboljši reprezentanci iz šestih skupin, še štiri prosta mesta pa bodo zapolnile štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance v šestih skupinah.

Po obračunu s Francozi je bilo v slovenskem taboru zaznati razočaranje. "Francija je izjemna ekipa, to se je pokazalo zlasti v četrtem nizu, ko je bila na robu poraza, a ji je uspel preobrat. V zadnjem nizu so Francozi začeli še bolje izvajati začetne udarce, mi pa smo zapravili eno ali dve igri za menjavo na pozitiven sprejem, kar je spremenilo potek tekme," je razložil Gheorghe Cretu. "Menim, da smo pokazali dobro predstavo. Francozi so trenutno najboljša ekipa na svetu, v pomembnih trenutkih praktično ne podarijo nobene žoge. V obrambi so fenomenalni, vsako točko proti njim si je treba dvakrat, trikrat prislužiti. Ko je proti nekaterim drugim ekipam konec točke, je proti njim začetek. Naporno je igrati proti njim, moraš biti ves čas zbran, nam je to uspevalo do petega niza, v katerem nam je zmanjkalo energije. Na žalost v četrtem nizu nismo postavili pike na i," je pojasnil Gregor Ropret. "Potem ko v ligi narodov nismo nastopali v popolni postavi, pred prvenstvom pa igrali malo prijateljskih tekem, nismo pričakovali, da bi lahko igrali tako dobro proti najboljši reprezentanci zadnjih let. Čeprav nam manjka zahtevnih tekem, smo igrali odlično. Lahko rečemo, da je bilo milijon stvari pozitivnih, žal pa so odločale malenkosti. Zmago smo zapravili v četrtem nizu, ko so Francozi izjemno zaigrali v obrambi. Menim, da smo kljub porazu v igri naredili velik korak naprej," je povedal kapetan Tine Urnaut. "Ne smemo biti razočarani. Prikazali smo dobro igro. Vemo, proti komu smo igrali. Igrali smo po najboljših močeh, na koncu nam je zmanjkalo energije, zbranosti. Kakšno lažjo žogo bi zagotovo lahko bolje odigrali, a nič zato, mislim, da smo lahko vseeno zadovoljni. Francozi so bili le za odtenek boljši," je dejal Tonček Štern. "Seveda smo razočarani, saj je bila zmaga na dosegu roke. Žal smo zapravili priložnost, Francozi pa so po osvojenem četrtem nizu zaigrali kot prerojeni in njihovih naletov nismo mogli ustaviti," se je pridušal Alen Pajenk.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta