(POGLED) Proletarci proti plemstvu NBA

"Ko je Dragić zdrav, igra na ravni najboljših," je svaril Vogel. Ko je zdrav. Le redki še verjamejo, da Miami brez njega lahko uresniči napovedi Butlerja. A prevračanje pričakovanj je del športnega šarma

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Na obrazu Gorana Dragića so se mešali jeza, obup in nemoč, ko je stal ob robu klopi in vedel, da mora v garderobo. Njegovo moštvo, Heat iz Miamija, je igralo prvo tekmo za naslov najboljšega v košarkarski ligi NBA, sloviti Lakersi iz Los Angelesa so začeli vladati na igrišču in soigralci v črnih dresih so nujno potrebovali najboljšega strelca. Toda telo ga je še enkrat več izdalo. Sprva ni bilo jasno, kaj je narobe, nato so po družbenih omrežjih začele krožiti novice, da ima poškodovano tetivo stopalnega loka. Za kar je zdravilo predvsem počitek, česar pa Miami nima na voljo.

"Boleča tetiva stopalnega loka je res smola. Občutek imaš, da igraš na iglah," je dejal Joakim Noah, eden številnih košarkarjev, ki so se prebijali skozi zoprno poškodbo, ki se je je oprijelo ime Ahilova peta NBA-igralcev. Še posebno, ker močno omeji tekanje, hitro spreminjanje smeri in skakanje, precej uporabne dejavnosti v košarki. Ostaja nekaj upanja, da bi z injekcijami steroida kortizona ublažili vnetje in bolečine, toda vprašanje je, ali lahko 34-letni igralec, ki se mu izteka pogodba, računa na skoraj čudežno okrevanje, ob tem pa morda ogrozi poslabšanje poškodbe. "Vemo, kako močno si želi zmagati, se boriti z nami. Zaradi tega ga imamo radi in si želimo, da bi bil z nami na igrišču. A najprej mora narediti, kar so mu naročili zdravniki. Najprej mora poskrbeti zase," mu je sporočil prijatelj in soigralec Jimmy Butler.

Morda bo Dragića pri odločitvi (če se zanj ne bodo odločili že zdravniki) premamila moč prstana. Nakit šampionov NBA je največji dosežek v košarki, zasenči olimpijado in vsa prvenstva. Njegov blesk na prstu dokazuje, da je lastnik dosegel največ v elitni skupini dobrih 400 najboljših na svetu. "Igranje za svojo državo je zelo osebno doživetje," je Slovenec opisal zmago na evropskem prvenstvu 2017, ko je kot kapetan reprezentance to popeljal na vrh. A obstaja še višji vrh. "Ta celotna sezona je bila izjemno doživetje. To je verjetno eden največjih trenutkov moje kariere," je po zmagi v finalu vzhodne konference opisal občutke. "Zdi se neverjetno, srečen sem, na to sem čakal zelo dolgo, enajst, dvanajst let, in končno sem tu." V finalu lige NBA je bil 14 minut.

Epa

Nekateri menijo, da se v košarki talenti le igrajo, toda kdor je kdaj po tekmi lige NBA prišel v slačilnico, je videl zgarane in potolčene igralce, ki otekle ude pestujejo v velikih zavojih ledu. Vrhunska košarka je gladiatorski boj, talent je le usmeritev proti garanju in trpljenju, brez katerih ni vstopnic v njihove arene. "Eh, tega sploh ne občutim več, vsako leto izgubim kakšen noht," je Dragić nekoč odmahnil z roko, ko so novinarji v rahlo zatohli garderobi slovitega Madison Square Gardna strmeli v njegova stopala. Črni nohti so bili videti, kot bi kovači na njih vadili zamahe s kladivi. Miami je še posebej utelešenje garaštva kot temeljne sestavine njihove kulture. Ko je Butler lani postal član moštva, se nihče ni pritoževal, ker je začel trenirati sredi noči, ampak so se mu pridružili v telovadnici. Zaradi česar je vedno zahtevni in muhasti zvezdnik nemudoma oznanil, da je našel svoj dom, in to vztrajno ponavlja.

Delovna etika za dvorano slavnih, kot trener Erik Spoelstra opisuje zagon moštva, jih je pomagala spremeniti v presenečenje letošnje nenavadne sezone. Nihče jim ni pripisoval veliko možnosti, ko je Butler oznanjal, da bodo prvaki, so se dobrodušno nasmihali. Toda zbir igralcev brez statusa superzvezdnikov se je izkazal za "nadležno moštvo", kot jih je označil trener Lakersov Frank Vogel. Igrajo trdo obrambo, vedno je nekdo razpoložen za zadevanje, predvsem pa nikoli ne obupajo. Prijela se jih je oznaka proletarcev NBA, ki so se na koncu znašli iz oči v oči z najvišjim plemstvom lige, v škrlat odetim kraljem košarke LeBronom Jamesom in prestolonaslednikom Anthonyjem Davisom. Lakersi so zbirka vrhunske nadarjenosti, Miami diči izvrstna kemija zagrizenih soigralcev, zaradi nje so bili morda najbolj odporni na preizkuse pandemičnih tednov v Disneyjevi osami. Ta je zlomila drugo zbirko talentov iz Los Angelesa, Clipperse, Heati pa so čvrsti tudi psihično, ne samo telesno, odrezanost od družin in bližnjih so uporabili kot gonilo.

Nihče si ne dela utvar, da je klub iz Miamija kakšen predmestni čudež, ne pa del velikega trga, kot imenujejo moštva, ki lahko privabijo velike zvezdnike s prestižem svojih mest. Palme, plaže in vrvenje South Beacha so pomagale, da je James zapustil Cleveland in z Dwaynom Wadom ter Chrisom Boshem začel obdobje velike trojke in supermoštev, v katerih se zvezdniki združijo za zbiranje nakita. Dragić je leta 2015 prišel kot uveljavljen igralec blizu svojega zenita in bodoči tretji zvezdnik ob Wadu in Boshu. Na sestanku v pisarni slovitega "botra" Pata Rileyja je ta uporabil svoj običajni trik in iz predala izvlekel šampionske prstane. "Rekel mi je, naj vzamem enega in ga imam, dokler si ne prislužim svojega," se Dragić spominja zapeljevanja botra košarke. Potem so krvni strdki končali kariero Bosha, Wade je odcvetel, Miami pa iskal novo podobo. Našel jo je v prepoznavanju prezrtih talentov, ki jih zbrusijo v svojo slovito delovno "kulturo".

Sebastijan Kopušar
Leon Vidic/Delo

 Slovenski veteran je po težavni prejšnji sezoni, ki jo je zaznamovala operacija kolena, in po skoraj že zapečateni prodaji v Dallas, kjer bi v Mavericksih postal del lukamanije ob svojem nekdanjem varovancu Luki Dončiću, ohranil zaupanje v klub. Pristal je tudi na vlogo igralca s klopi. Njegova zmožnost, da se prilagodi, stisne zobe in še naprej trdo dela, ga je potisnila med finaliste nagrade za najboljšega rezervnega igralca lige, nato je v končnici znova prevzel vajeti moštva in postal najboljši strelec. Nenavadno leto 2020 je porušilo veliko ustaljenosti, zato bi bila zmaga košarkarskega delavskega razreda nad aristokracijo NBA legitimen del letošnjega prevratništva. "Ko je Dragić zdrav, igra na ravni najboljših," je svaril Vogel. Ko je zdrav. Le redki še verjamejo, da Miami brez njega lahko uresniči napovedi Butlerja. A prevračanje pričakovanj je del športnega šarma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta