Lasje sivijo, a ogenj ne usahne

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
29.09.2020 08:00

V četrtek ob 3. uri zjutraj Gorana Dragića čaka vrhunec klubske kariere: finalna serija na štiri zmage proti Los Angeles Lakersom z LeBronom Jamesom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dragić je prvi strelec, drugi podajalec in peti skakalec svojega moštva v končnici.
Kim Klement

Po Radoslavu Nesteroviću, Benu Udrihu in Aleksandru Vujačiću je Slovenija dobila še četrtega košarkarja, ki bo zaigral v finalu lige NBA. Goran Dragić je s svojim Miamijem po Indiani in Milwaukeeju izločil še Boston, po rezultatu 125:113 na šesti tekmi finala vzhodne konference se je serija zaključila s 4:2 v zmagah. Pa čeprav je, zanimivo, Boston skupno na šestih tekmah dosegel točko več (674:675). In čeprav njegovi lasje že dodobra sivijo, 34-letni Ljubljančan igra morda klubsko košarko življenja - ker reprezentančni nastopi iz 2017 so vendarle poglavje zase. Z 20,9 točke, 4,2 skoka in 4,7 podaje na tekmo je prvi strelec, drugi podajalec in peti skakalec moštva, ki ni le Heat, ampak hit letošnje končnice v mehurčku Disneyjevega resorta na domači Floridi.

Ko se kocke sestavijo

Bolj kot goli statistični podatki je pomembno, da se je Dragić iz rezervista v rednem delu sezone, ko je na njegovem položaju organizatorja igre tekme začenjal Kendrick Nunn, spremenil v dirigenta najbolj raznovrstne, moštvene košarke na svetu. Kar šest košarkarjev Miamija namreč v končnici v povprečju dosega dvomestno število točk: ob Dragiću še prvi kradljivec žog Jimmy Butler (20,7 točke na tekmo), prvi skakalec in podajalec Bam Adebayo (18,5) ter krilni ostrostrelci Tyler Herro (16,5), Jae Crowder (12,3) in Duncan Robinson (11,3). Ironično - nobeden od teh košarkarjev na naborih ni bil izbran med prvimi desetimi. "Naša ekipa ima kemijo tako na parketu kot zunaj nje. Vsak večer kdo preseneti," je na soigralce ponosen Dragić.

Konkurenca se verjetno čudi, kako za vraga je šele enajsta najboljša ekipa rednega dela sezone s 60,3-odstotno uspešnostjo v razmerju zmag in porazov med premorom trenirala, da je v končnici kar 75-odstotno uspešna. Ob kemiji in napadalni raznovrstnosti je eden ključnih elementov tudi conska obramba, s katero se postavlja trener Erik Spoelstra, ki je že pred šestimi leti Dragiću obljubil, da bo sestavil konkurenčno ekipo: "Nekaj časa je res trajalo. Ključen je bil lanski obisk pri Butlerju. Po 20 minutah smo se v vsem ujeli. Pet minut po večerji nam je že zagotovil, da bo podpisal z nami. Sredi sezone smo z zamenjavo igralcev dobili še Iguodalo. Zdaj imamo res posebno ekipo."

Od hitrih nog do natančnega meta

Dragić je končno, prvič v karieri, eden ključnih košarkarjev v ekipi, sposobni velikih stvari. Spomnimo: ko je igral za Phoenix Sunse, je bil rezervist Stevu Nashu, čigar zmagovita era s centrom Amarjem Stoudemirejem se je počasi zaključevala. V Houston je leta 2011 prišel tik po zaključku kariere Yao Minga. V Miami je prispel leta 2015, ko se je zaključilo šampionsko obdobje z LeBronom Jamesom. Podpisal je sanjsko petletno 72 milijonov evrov vredno pogodbo. A čeprav se je leta 2018 uvrstil na All Stars, tekmo zvezd, je Dragić, znan po hitrih prodorih na koš, z leti že kazal znake pešanja moči in pojavile so se posledice težav s kolenom.

​Ker bi mu letos po prej omenjeni pogodbi moral izplačati še 16 milijonov evrov, je predsednik Miamija Pat Riley pred sezono že razmišljal o menjavi Dragića v Dončićev Dallas. A je posel, ker v ponudbo ni vključil še Kellyja Olynyka in Derricka Jonesa, padel v vodo. Na njegovo srečo. Dragić je modificiral svojo igro, jo prilagodil letom in se spremenil v - ostrostrelca. Ironično, met od daleč je bil nekoč njegov najšibkejši element igre. Zato je v svoji prvi NBA-sezoni vrgel le eno trojko na tekmo. Danes jih v končnici izstreli 6,7 na tekmo. Od tega povprečno 2,5-krat zadene.

A kakšen vpliv ima na ekipo, je še bolj očitno, ko ni sredi igre. On je tisti, ki ekipo pokliče na posvet, ki med minutami odmora inštruira mlajše igralce. S klopi spodbuja soigralce. Ja, v tem Dragonu (zmaju), kot ga kličejo Američani, je še veliko ognja. In zdaj ga čaka vrhunec klubske kariere. "Zelo sem čustven, enajst let sem čakal na to. Komaj čakam, da se začne!" je že nestrpen. Na vrsti je favorizirana zvezdniška ekipa Los Angeles Lakersov z LeBronom Jamesom, Anthonyjem Davisom, Rajonom Rondom in Dwightom Howardom. Prva tekma v seriji na štiri zmage bo v četrtek ob 3. uri zjutraj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta