(POGOVOR) Jan Mlakar: Smo tekmovalni, vsak želi igrati, zaradi tega smo velika ekipa

Miha Dajčman Miha Dajčman
03.06.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jan Mlakar je klubsko sezono zaključil že 10. maja, zato se že zelo veseli pripravljalnih tekem.
Miha Dajčman

Za Janom Mlakarjem je sezona mešanih občutkov. Konec prejšnjega poletja je napadalca, ki se je prelevil v krilnega nogometaša, Hajduk po izpadu iz evropskih tekmovanj ter odličnem startu v prvenstvo za 3,5 milijona evrov prodal v italijanskega drugoligaša Piso. Pričakovati je bilo, da nekdanji član Fiorentine in Venezie ne bo potreboval veliko časa za prilagajanje na italijanski nogomet, toda v drugi polovici sezone je igral manj od pričakovanj. Sezono je zaključil s tremi goli in dvema podajama na 24 tekmah za Piso, ki je končala na 13. mestu prvenstvene lestvice. Toda Mlakarju nasmeh na obrazu narišejo predstave v slovenskem dresu. S samozavestno in predvsem disciplinirano igro je v drugi polovici leta 2023 postal standardni član reprezentance, ki ji je uspel preboj na Euro 2024. Pretekli teden je 25-letnik, ki ima tudi izkušnje z Otoka, kjer je bil član Brightona in QPR-ja med dvema epizodama pri Mariboru, na reprezentančno akcijo prišel po nov zagon v karieri. Motiva, da se vrne še močnejši, kakor mu je v preteklosti že večkrat uspelo, mu ne manjka. 

Kako bi ocenili sezono, ki je za vami? Zdi se, da je bila kar pestra.

"Sezono bi opisal kot uvajalno, prvo v novem klubu, ki je vedno najtežja. Definitivno bi lahko bila boljša, sploh proti koncu nisem veliko igral, zato povsem zadovoljen ne morem biti. Sem pa ostal zdrav. Zdaj je treba nanjo pozabiti in se osredotočiti na to, kar nas čaka. V reprezentanco vedno pridemo dobre volje, lepo je videti vse fante. Vsi se veselimo tega, kar nas čaka, zato ne manjka razlogov za dobro voljo."

Ker ste ob koncu sezone manj igrali, hkrati pa se je serie B zaključila že drugi vikend maja, bosta za vas dve pripravljalni tekmi prišli še kako prav?

"Da. Ti dve tekmi bosta dober test, tako fizično kot taktično, da vidimo, kje smo. S pomočjo teh dveh tekem se bomo lahko dobro pripravili na evropsko prvenstvo."

Seznam reprezentantov je razširjen. Kako to vpliva na vas in na vzdušje v ekipi?

"O tem ne govorimo. Smo profesionalci in vsak pri sebi ve, da je to nekaj normalnega. Vsak bo dal vse od sebe, da bo na koncu potoval na evropsko prvenstvo. Za mesto na končnem seznamu se bomo morali dokazati na treningih. Nisem dobil občutka, da bi se že vedelo, kdo bo igral in kdo ne. Tudi na treningih je veliko rotacij in sprememb. Nihče ni stoodstoten, nihče se ne sme sprostiti. To bi bilo slabo. Vsi smo zelo tekmovalni. Vsak hoče igrati. Med nami vlada zdrava konkurenca. Vsak hoče začeti tekmo, vsak bo naredil vse za to, da bo igral. Seveda v mejah normalnega. Rekel bi, da smo tudi zaradi tega velika ekipa."

Je tokrat v reprezentanci vseeno kaj drugače?

"Tokratni zbor vseeno je malenkost specifičen, ker smo v klubih končali sezono, igralci pa se že nekaj časa nismo videli. Definitivno smo malenkost neučakani zaradi evropskega prvenstva."

Kaj ste počeli v tednih po koncu klubske sezone?

"Po zadnji prvenstveni tekmi 10. maja sem imel v klubu še en teden treninge, soigralci pa dva tedna skupnih treningov. Po prostem vikendu sem po programu začel kondicijske treninge z individualnim trenerjem, vse od takrat sem v pogonu."

Selektor Matjaž Kek pravi, da bi najraje videl, da bi celotne priprave opravili kar na Brdu pri Kranju, da se ne bi premikali v Wuppertal, kjer bo baza reprezentance med prvenstvom. Delite to mnenje?

"Strinjam se s selektorjem. Tukaj se res dobro počutimo, domače in sproščeno, imamo dobre pogoje. Če bi izbiral, bi bil najraje ves čas tukaj."

Vas je presenetil vpoklic Josipa Iličića?

"Ne. Vsi vemo, za kakšnega igralca gre, kaj vse je naredil in kakšno kvaliteto ima. Takrat, ko se je začasno poslovil od reprezentance, so bili razlogi za to vsem jasni. Njegova kvaliteta nikdar ni bila sporna, zato me njegov vpoklic ni presenetil. Prav tako z veseljem pomaga in deli nasvete, na nas pa je, da vse to poskušamo izkoristiti. Vemo, da lahko z eno potezo spremeni potek igre. Lahko smo veseli, da je z nami."

Cilj na evropskem prvenstvu?

"Zagotovo se ne gremo zgolj branit. Ne bomo le stali na igrišču in čakali, kaj se bo zgodilo, da bi jih dobili čim manj … Nikakor! To nikamor ne pelje. Navsezadnje smo tudi na zadnji prijateljski tekmi dokazali, da smo ne glede na to, kdo nam stoji na drugi strani, konkurenčni. Lahko se kosamo z vsakim in s takšno miselnostjo se moramo podati v vsako od tekem, ki nas čakajo na Euru."

So vas prijatelji in znanci nagovarjali za vstopnice, za katere vlada veliko zanimanje?

"Takoj sem dal jasno vedeti, da je tistih nekaj vstopnic, ki jih dobimo, za moje najbližje. S tem nisem izgubljal energije. Seveda pa me veseli zanimanje okoli nogometa v Sloveniji, gremo na eno največjih športnih tekmovanj. Zasluženo smo tam in vse, kar pride zraven, je normalno. Moramo se sprostiti in uživati v tem ter oddelati čim bolje."

Ste zadnje tedne kaj bolj podrobno spremljali igre nogometašev iz reprezentanc, ki vas čakajo v skupinskem delu Eura?

"Ne, nisem. Vse potrebne informacije dobimo v reprezentanci, vse analize so opravljene tukaj in ne bi imelo smisla, če bi se že prej obremenjevali s tem."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta