Pokal BJK: Slovenske tenisačice v Bratislavi brez najboljše dvojice, a tudi brez bele zastave

Uroš Gramc Uroš Gramc
11.04.2024 06:00

Naša reprezentanca v Pokalu Billie Jean King proti Slovaški na gostovanju ne more računati na Kajo Juvan in Tamaro Zidanšek, a vseeno cilja na zaključni turnir v Španiji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veronika Erjavec je prvič v v vlogi prvega loparja.
EPA

Slovenska ženska teniška reprezentanca se pol leta po sanjskem uspehu, polfinalu zaključnega turnirja Pokala Billie Jean King v Španiji, podaja na novo misijo. Tokrat je pot do tekmovanja najboljših dvanajstih reprezentanc sveta precej lažja, saj se ne bo treba prebijati z nižjih nivojev, ampak zadostuje že zmaga nad Slovaško ta petek in soboto v Bratislavi. A prva in zadnja ovira je zelo visoka, ne le, ker dvoboj ne bo pred domačimi navijači, kot sta bila proti Kitajkam v Velenju in Romunkam v Kopru, in ker se bo igralo na trdi podlagi, ne pa na Slovenkam ljubšem pesku, ampak predvsem zato, ker zraven ni naših prvih violin, Kaje Juvan in Tamara Zidanšek.

Reuters

Če je bila odpoved Ljubljančanke znana že nekaj časa, vzela si je pavzo od tekmovalnega tenisa, ki pa naj ne bi trajala dlje kot do odprtega prvenstva ZDA, se je Konjičanka odločila v zadnjem trenutku, saj se bo posvetila peščeni sezoni, katere vrhunec ne bo le tradicionalni Roland Garros, pač pa tudi olimpijski turnir v Parizu. "Odločitev ni bila lahka, vendar sem jo žal morala sprejeti. Igranje za reprezentanco je čast in privilegij, kar sem vedno sprejela z odgovornostjo in predanostjo. Verjamem, da lahko slovenska reprezentanca tudi letos doseže lep uspeh," je dejala 26-letna in 132. igralka sveta, ki je bila tako nizko na lestvici nazadnje lani julija. Letos je dobila zgolj dva dvoboja, osem jih je izgubila. 

TZS

Glavno slovensko orožje bo v slovaški prestolnici Veronika Erjavec (203. na WTA), ki pretežno igra turnirje serije ITF. Nazadnje je v Splitu (nagradni sklad 60 tisoč dolarjev) dosegla četrtfinale, izločila jo je druga nosilka Hrvatica Jana Fett (171.). Ob njej bodo povratnica v reprezentanco Pia Lovrič (528.), Nina Potočnik (659.), ki še ima rehabilitacijo po operaciji roke, in Ela Nala Milić (812.). Za Slovakinje bodo igrale najboljše tri, Anna Karolina Schmiedlova (68.), Rebecca Sramkova (117.) in Viktoria Hrunčakova (146.), prva mladinka sveta Renata Jamrichova in - za igro parov - Tereza Mihalikova. Zanimivo je, da sta obe reprezentanci lani premagali Italijanke, Slovakinje prav na tej točki tekmovanja, Slovenke v polfinalu turnirja v Sevilli, s čimer so si ob zmagovalkah Kanadčankah, Čehinjah (posebno vabilo) in gostiteljicah že zagotovile vozovnico za letošnji finale. 

"Res imam novo vlogo, a veliko raje bi imela, če bi bili prisotni tudi naši najboljši. Tega ne morem spremeniti, prevzela bom odgovornost, naredila bom vse, kar lahko. V večini primerov bi bil to lahko pritisk, ampak spet nismo v vlogi favoritinj in morda to znova izkoristimo," je dejala Veronika Erjavec. Idrijčanka je zadovoljna s sezono, jo pa malce skrbi, ker je zadnja dva turnirja odigrala na pesku. "A podobno je pri drugih igralkah. Slovakinje poznam. Z njihovo prvo igralko se še nisem pomerila, sem se pa z drugo in tretjo. Čakajo nas zahtevne tekme." Tega se zaveda tudi selektor. "Vendar se ne odpravljamo z belo zastavo, premagali smo že boljše reprezentance," je povedal Andrej Kraševec, ki upa, da bo na tribunah Peugeot Arene (4000 sedežev) tudi kaj slovenski navijač. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta