(PREGLED) Ključne etape zadnjega tedna dirke po Franciji: Čez letališče na minsko polje

Uroš Gramc Uroš Gramc
18.07.2023 05:01

Kje do konca 110. dirke po Franciji pričakujemo spopade v boju za rumeno majico

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spoštovanje je, ni predaje.
EPA

Torek, 16. etapa, Passy-Combloux, 22,4 km, posamična vožnja na čas

Če kdaj, je danes priložnost, da se Dancu odščipnejo dragocene sekunde, saj bosta Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard vozila vsak zase in brez možnosti zavetrja. A Gorenjec, ki je s senzacionalno zmago v kronometru pred tremi leti prišel do prvega slavja na Touru, ima izjemno žilavega nasprotnika. Danec ga je porazil v tej disciplini tako lani kot predlani v 20. etapi, je bil pa Slovenec boljši, ko je bila ura resnice na sporedu prej. Ker sta zelo izenačena, je težko predvideti, komu ta trasa s težkim zaključkom bolj ustreza.

Sreda, 17. etapa, Saint-Gervais Mont-Blanc-Courchevel, 165,7 km

S 5399 višinskimi metri je to nesporno kraljevska etapa. Prelaza Saisies (13,4 km, 5,1 odstotka naklona) in Cormet de Roselend (18,9 km, 6 odstotkov) sta prve kategorije, Longefroy (6,6 km, 7,5 odstotka) druge, Loze (28,1 km, 6 odstotkov) pa izven kategorije. Pogačar je slednjega, ki je z 2304 metri najvišji letos, spoznal pred tremi leti. Takrat je bil prvi na vrhu Kolumbijec Miguel Angel Lopez, ki mu življenje na visoki nadmorski višini ne predstavlja preglavic, zelo dobro pa sta se na pomanjkanje kisika privadila s Primožem Rogličem, saj sta bila tik za njim. Letos sledita še vratolomni spust do Courchevela in zaključna špica na tamkajšnjem letališču.

Sobota, 20. etapa, Belfort-Markstein, 133,5 km

Po brutalno težkih dnevih od petka do srede se je zdelo, da bo zadnja gorska etapa le formalnost, a morda se Tour spet odloči tik pred Elizejskimi poljanami. Teren je že pravi za to, če bodo razlike majhne, direktor dirke Christian Prudhomme je pokrajino v Vogezih opisal kot "minsko polje". Prireditelji so ga stestirali lani, ko so čezenj speljali žensko pentljo, za moško pa so združili dve njihovi etapi. Balon Alzacije je bil prvi pravi gorski vzpon v zgodovini Toura, sledijo eksplozivne špice, pa Mali Balon in prelaz Platzerwasel (skupno jih je šest) za veliki finale. Če odštejemo kronometer in zadnjo etapo, bo ta najkrajša, a lahko, da bo najzanimivejša.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta