Preobrat Korošcev za zgodovino

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
18.09.2022 21:30

Rokometaši Slovenj Gradca so napravili izjemen preobrat in v 1. krogu pokala EHF izraelski Maccabi Rishon-Le-Zion v seštevku dveh tekem premagali po streljanju sedemmetrovk

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veselje po evropski zmagi je bilo nepopisno.
Nejc Strojnik

Konec tedna v športni dvorani v Slovenj Gradcu je na prvi pogled spominjal na neke druge čase. Po 16 letih se je namreč na Koroškem spet igral rokomet na evropski ravni. Vsi športni navdušenci se gotovo še kako dobro spomnijo leta 2000, ko je slovenjgraški rokomet prišel vse do polfinala pokala EHF. Nekaj tistega pozitivnega vznemirjenja, ki spremlja tako velike tekme, je bilo čutiti tudi tokrat. Slovenj Gradec se je pokalu EHF, ki velja za tretje najbolj kakovostno rokometno tekmovanje v Evropi, priključil kot nenosilec in ga začel v 1. krogu, kjer je čakal nasprotnik iz Izraela - Maccabi Rishon-Le-Zion.

Apetiti Korošcev, da z mednarodno sezono ne zaključijo takoj na začetku, so se povečali, ko je postalo jasno, da bodo obe tekmi, domačo in povratno, igrali na parketu domače dvorane. Prva je bila v soboto, druga v nedeljo, obe pa pred odlično napolnjeno tribuno dvorane v Slovenj Gradcu. Čeprav so v sobotno tekmo vstopili pogumno in izjemno motivirano, se jim tudi na račun druge polovice prvega polčasa ni izšlo. Štiri gole zaostanka so si nabrali že v prvih 30 minutah, zaostanka pa, čeprav so tekmecem iz predmestja Tel Aviva vseskozi dihali za ovratnik, do konca niso uspeli stopiti in tekmo izgubili s 27:31. Pri domačih sta se na prvi tekmi najbolj izkazala Uroš Štumpfl in Žan Šol.

Toda zaostanek s prve tekme je na rokometaše iz Slovenj Gradca vplival precej pozitivno, saj so v drugo, ki je bila na sporedu manj kot 24 ur po koncu prve, vstopili izjemno motivirani in odločeni, da nadoknadijo štiri gole. V prvem delu je bil za gostujočega vratarja Gradimirja Čenevskega, ki je sicer odlično branil, velika uganka predvsem Rok Cvetko. Iz sedmih poskusov je šestkrat zadel. Da so na odmor odšli z dvema goloma prednosti (15:13), je veliko pripomogel tudi domači vratar Gašper Dobaj, ki je zbral sedem obramb.

V drugem polčasu je prednost sicer hitro skopnela, nobena od ekip pa si več kot gola, dveh prednosti ni uspela nabrati. Tako je bilo skoraj do konca tekme, in ko so se gostje iz Izraela že skoraj veselili zmage, je zapretil slovenjgraški napad in do konca igralnega časa priigral prednost štirih zadetkov. Rezultat 34:30 ob zvoku sirene je pomenil, da bodo o uvrstitvi v drugi krog odločali streli s sedmih metrov. Te so domači izvajali stoodstotno, zadnji zadetek Uroša Štumpfla pa je pomenil, da so "beli" zmagali in da letošnja uvrstitev v pokal EHF ni bila naključna. Poudariti velja, da so slavili celo brez štirih ključnih igralcev in s precej oslabljenim centralnim blokom. "Mi, Korošci!" je odmevalo v dvorani in rajanje se je lahko začelo. Izrael je torej prečrtan, naslednji nasprotnik Slovenj Gradca bo Närbö IL iz Norveške, ki je v lanski sezoni zmagal v pokalu EHF.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta