Primož Roglič najhitrejši tudi, ko ni najboljši

Uroš Gramc
10.03.2023 20:20

Slovenski kolesarski šampion v Italiji do druge zmage v dveh dneh in skupnega vodstva, Tadej Pogačar ga je v Franciji obdržal brez boja, etapa zaradi premočnega vetra odpovedana

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi orkanskega vetra je bila razglasitev v zaprtem prostoru.
Epa

Le enkrat je Primožu Rogliču v profesionalni karieri uspelo, da je zmagal v dveh etapah zapored. Pred petimi leti je najprej dobil kraljevsko v Kamniku in nato kronometer v Novem mestu ter se drugič veselil zmage na slovenski pentlji. Zdaj je uspeh ponovil v svetovni seriji na dirki od Tirenskega do Jadranskega ter po najtežji etapi z desetkilometrskim vzponom na Sassotetto (zaradi vetra je bil skrajšan za 2,5 kilometra) oblekel še modro majico vodilnega. Lepšega povratka v karavano si po operaciji rame ne bi mogel želeti.

Roberto Bettini

"Nora zmaga. Težek dan, kar velik vzpon, večji kot dan prej. Čudovito, še bolj uživam. Dosegel sem več, kot sem pred dirko pričakoval, zato sem lahko še bolj sproščen," je dejal Roglič. Na cesti pa mu ni bilo lahko, ne le zaradi vetra, dežja, celo toče. V zadnjih kilometrih so mu najboljši že ušli, a ga je novinec pri Jumbo-Vismi Wilco Kelderman privlekel nazaj. V sprintu skoraj dvajseterice, kar v gorskih etapah vidimo sila redko, pa je bil najhitrejši. "Vesel sem, da mi je pomagal. Rekel sem mu, naj vse skupaj potegne, ko sem videl, da bo možno sprintati," je povedal Kisovčan. Keldermana bo imel ob sebi tudi v zadnjih dveh dneh. Sploh sobotna s številnimi kratkimi in izjemno strmimi vzponi, poimenovana "etapa sten", bo velik izziv. Njegova desna roka pa bo Nizozemec tudi na Giru. "Tudi zato sem prišel na to dirko, da se boljše spoznamo in začutimo," je dejal Zasavec ob 67. zmagi med profesionalci.

Roberto Bettini

Na dirki Pariz-Nica pa je karavana zaradi orkanskega vetra in sunkov okrog sto kilometrov na uro v avtobusih. Šesto etapo so prireditelji najprej skrajšali na 80 km, nato pa odpovedali. Tadej Pogačar je brez boja obdržal rumeno majico. Za današnjo kraljevsko etapo z dvema vzponoma prve kategorije naj bi se vreme izboljšalo. Prvi, 17,8-kilometrski klanec čaka kolesarje v prvem delu dneva, na vrhu prelaza Couillole (15,7 km, 7,1. odstotka) pa je cilj. Velik izziv bo tudi zadnji, s 118,4-kilometra "sprinterski" dan s kar petimi vzponi, ki so proti cilju vse zahtevnejši. Na zadnjem (Col d'Eze) je lani Wout van Aert reševal Rogličev triumf ob napadu Britanca Simona Yatesa. Od vrha letos sledi še nepredvidljiv spust proti Nici.

Primož Roglič
Roberto Bettini

Rezultati, od Tirenskega do Jadranskega morja, 5. etapa, Morro d'Oro-Fonte Lardina, 165,6 km: 1. Primož Roglič (Slovenija/Jumbo-Visma) 4.38:32 (povp. hitrost 35,7 km/h), 2. Giulio Ciccone (Italija/Trek-Segafredo), 3. Tao Geoghegan Hart (Velika Britanija/Ineos Grenadiers) ... 5. Lennard Kämna (Nemčija/Bora-Hansgrohe), 7. Joao Almeida (Portugalska/UAE Emirates) vsi isti čas; vrstni red: 1. Roglič 20.17:14, 2. Kämna +0:04, 3. Almeida 0:12.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta