Priprave odbojkarske reprezentance: Urnaut bentil nad lopovom

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
27.07.2022 06:45

Za slovenskimi odbojkarji, ki bodo prvo tekmo na svetovnem prvenstvu v Ljubljani odigrali 26. avgusta,
je teden dni trdega dela

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na pripravah v Črnučah so selektorju na voljo vsi odbojkarji, na katere računa na svetovnem prvenstvu, ki ga gostimo avgusta in septembra.
Na pripravah v Črnučah so selektorju na voljo vsi odbojkarji, na katere računa na svetovnem prvenstvu, ki ga gostimo avgusta in septembra.
Nik Erik Neubauer

Slovenija bo svetovno prvenstvo, odbojkarski spektakel in najpomembnejše odbojkarsko tekmovanje pod okriljem Svetovne odbojkarske zveze (FIVB), gostila skupaj s Poljsko. V Sloveniji bo v skupinskem delu tekmovanja nastopilo kar 16 od 24 najboljših reprezentanc na svetu, saj bodo pri nas tekme štirih predtekmovalnih skupin od šestih; nato še tekme osmine finala in dva četrtfinalna obračuna. V Stožicah bodo igrale vrhunske reprezentance, med njimi aktualni olimpijski prvaki in zmagovalci letošnje lige narodov - Francozi. Zatem aktualni evropski prvaki Italijani in večkratni svetovni prvaki Brazilci. Svetovno prvenstvo v Sloveniji in na Poljskem se bo začelo 26. avgusta. V Stožicah bosta prvi obračun odigrali Brazilija in Kuba, Slovenija se bo za uvod pomerila s Kamerunom.

Na svetovno prvenstvo se že dalj časa pripravljajo tudi naši odbojkarji, ki so prvič na tovrstnem prvenstvu igrali leta 2018 v Italiji in osvojili dvanajsto mesto. Po ligi narodov, v kateri so osvojili deseto mesto, so imeli nekaj dni počitka. Sedaj se že od 20. julija potijo v Črnučah. Na svetovnem prvenstvu bodo igrali v skupini D, njihovi tekmeci pa bodo po vrsti Kamerun, Francija in Nemčija.

Ko naši odbojkarji Tonček Štern, Alen Pajenk in Klemen Čebulj postavijo trojni blok, se tekmeci težko nadejajo točke.
Robert Balen

Prva v dvorani selektor in kapetan

Odbojkarska zveza Slovenije je v športni dvorani Črnuče, kjer se od 20. julija pripravlja naša reprezentanca, pripravila druženje odbojkarjev in novinarjev. Prvi je v dvorano, dobrih 45 minut pred začetkom druženja, prikorakal selektor, Avstralec Mark Lebedew s sodelavci. Na tablo je narisal načrt treninga, nato pa bil na voljo sedmi sili. "Prve tri dni priprav so bili treningi prilagojeni, saj so se odbojkarji vrnili z enotedenskega počitka. Sedaj že nekaj dni trdo treniramo. Fantje so motivirani in tekmovalni, priprave potekajo po načrtu in zadovoljen sem. Čaka nas nekaj pripravljalnih tekem, med drugim tudi od 19. do 21. avgusta v Mariboru. Kdo bodo naši tekmeci, še ni znano," je pojasnil selektor.

Kot se spodobi, je med odbojkarji prvi v dvorani stopil kapetan Tine Urnaut, ki pa je bil malce namrščen. "V garderobi mi je nekdo odtujil ščitnik. Kdo, ne vem, zagotovo pa nihče od soigralcev. Ni ga več tam, kjer je bil včeraj," je bentil Urnaut, nato pa se ozrl na priprave in nastop na svetovnem prvenstvu. "Priprave dobro potekajo. Jemljemo jih zelo resno. Delamo vse, da bi na prvenstvu zaigrali vrhunsko pripravljeni. Čakajo nas zahtevni tekmeci. Če je Kamerun na papirju najslabša ekipa v skupini, pa so Nemci in predvsem Francozi spoštovanja vredni. Toda če želimo napredovati, moramo zmagovati in o vsakem tekmecu bomo razmišljali pred tekmo z njim."

Nik Erik Neubauer

Izkušnje s svetovnega prvenstva že imajo

Bombarder ob mreži Tonček Štern je vesel, da so se na pripravah zbrali vsi, ki jih je povabil selektor. "Pred začetkom lige narodov so bile priprave okrnjene, saj je zaradi teh ali onih razlogov manjkalo več odbojkarjev, ki so se pozneje priključevali reprezentanci. To je vplivalo na kakovost igre. Sedaj smo od prvega dne na pripravah vsi, na katere računa selektor. Treniramo zavzeto, upam, da se bomo v prihodnjih dneh tudi uigrali in pripravljenost potrjevali na prijateljskih tekmah pred začetkom svetovnega prvenstva," je razložil postavni odbojkar.

Podobnih misli je bil tudi Alen Pajenk, s 36 leti za Mitjo Gasparinijem drugi najstarejši v slovenski vrsti, ki je prav tako igral v Firencah. "Pred štirimi leti smo bili novinci v tem tekmovanju. Sedaj že imamo nekaj izkušenj, tako da vemo, kaj nas čaka najprej v Ljubljani in, upam, tudi pozneje na Poljskem. Slabše igre v ligi narodov so pozabljene. Naše misli so usmerjene zgolj na svetovno prvenstvo. Težko je napovedovati, do kod lahko sežemo. Sem pa prepričan, da bomo izboljšali uvrstitev iz Firenc in se potegovali za visoka mesta."

Alen Šket, še eden od reprezentantov, ki so pred štirimi leti igrali v Firencah, je letos imel veliko težav s poškodbo kolena. "Zaradi poškodbe nisem igral v ligi narodov, sedaj se dobro počutim in upam, da se poškodba ne bo obnovila. Vesel sem, da lahko treniram s polno močjo in da sem pripravljen na velike napore. Svetovno prvenstvo bo nova velika preizkušnja za nas. O ciljih je težko govoriti, vsakega tekmeca moramo spoštovati in proti njemu zaigrati po najboljših močeh," je povedal Šket.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta