Proga v Podkorenu? Gladka, dobra, spominja na spomladansko, punce morajo kar delati

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
06.01.2024 12:31

Na jubilejni 60. Zlati lisici se je kot predtekmovalec med prvimi po vitranški strmini pognal mladinski svetovni prvak v smuku Rok Ažnoh. "Upam, da so punce potegnile kak zavoj po moji špuri," je dejal v cilju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rok Ažnoh je za največji uspeh poskrbel pred slabim letom, ko je postal mladinski svetovni prvak. 
Robert Balen

Tekmovalke na današnjem veleslalomu za Zato lisico so ena za drugo, ko so prihajale v cilj, razlagale, kako odlično delo so opravili organizatorji in kako dobro so v danih razmerah, po več kot 15-urnem dežju, pripravili progo. Delavce na progi pod vodstvom Janeza Slivnika je pohvalil tudi eden od predtekmovalcev, med prvimi se je po vitranški strmini spustil Rok Ažnoh, specialist za hitre discipline in mladinski svetovni prvak v smuku, ki mu tudi veleslalomske postavitve niso tuje. "Upam, da sem puncam zarisal solidno linijo in da so potegnile kak zavoj po moji špuri," je bil v ciljni areni nasmejan Korošec. "Za vse, ki so imele nižje štartne številke je bila proga zelo gladka, dobra, malo je spominjala na spomladansko smuko. Tempo od začetka ni tako visok, po prvem radiusu, po kakšnih desetih vratcih nato pridobiš kar nekaj hitrosti, do konca moraš kar delati. Hodnik ni širok, mogoče je kak zavoj izpostavljen. Ženski štart je nekoliko nižje kot moški na Vitrancu, proga ni tako dolga, a je teren zahteven. Tudi proga je kar zdržala, je pa res, da je šla bolj na roko tistim do štartne številke 30."

Razliko med najboljšimi je naredila predvsem zadnja strmina. "Tam morajo punce kar delati, zavoje vleči čim bolj na čisto, velikokrat se zgodi, da katera tam preveč drži smuči, jih ne spušča dovolj v zavoju, ne tvega dovolj. Tam se lahko kar nabere zaostanek," je jasen Ažnoh, ki prizna, da tudi predtekmovalci čutijo določen pritisk. "Slovenke tokrat niso imele nižjih štartnih številk, zato nekih posebnih obveznosti ali navodil nisem imel." 21-letnik je kot predtekmovalec nastopil na dveh vožnjah sobotnega veleslaloma, že v nedeljo ga namreč čaka po proti Saalbachu, kjer bo nastopil na dveh superveleslalomih za evropski pokal. "Fantje sicer potujejo v Wengen in v Kitzbühel, tam se jim ne bom priključil. Na lažjih tekmah sem zagotovo lahko hitre, na težjih pa imajo stari mački prednost pred mano. Je le moja prva sezona v svetovnem pokalu, nabiram izkušnje, spoznavam proge."

V Kranjski Gori si želi natopiti tudi na pokalu Vitranc, a takrat ne kot predtekmovalec. "Koledarsko ne vem kako se pokriva, če bom prost, bom z največjim veseljem tekmoval," pravi Korošec, ki mu je žal, da so ravno ta konec tedna tako nestanovitne vremenske razmere. "Pred enim tednom bi bilo vrhunsko. Zdaj je dež nekoliko pokvaril razmere. Je nekoliko bolj mokro, a tudi gre." Kako domač pa mu je veleslalom? "Na terenu smo bili veliko, a zaradi razmer smučali malo manj. Decembra sem naredil nekaj dobrih veleslalomskih dni. Ga še ohranjam, če mi le čas dopušča."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta