Prva liga: Rogaška si je z zmago na Fazaneriji priborila obstanek, zdaj je na potezi NZS. Aluminij izpadel

M.D., STA
18.05.2024 17:05

Danes so bile odigrane prve tri tekme zadnjega kroga nogometnega prvenstva, ki so odločale o razpletu na dnu lestvice. Rogaška je Prekmurcem pokvarila Murino nouč in si zagotovila osmo mesto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavje Slatinčanov na Fazaneriji.
Večer

Čeprav je prvak v slovenski ligi tri tedne že znan, je 36. krog prve lige prinesel dramo na slovenskih zelenicah. Ob 15. uri so se na treh tekmah merila moštva, ki so se borila za obstanek med elito. Rogaška je z zmago z 2:1 na Fazaneriji Sobočanom pokvarila Murino nouč, ki se dogaja ob stadionu, Slatinčani pa so s slavjem potrdili osmo mesto na lestvici in bodo zdaj čakali, da jim mesto med elito v prihodnji sezoni potrdi še licenčna komisija Nogometne zveze Slovenije (NZS). Obračun med Radomljami in Celjem se je končal z 1:1, šele v 93. minuti so prvaki z golom Aljoše Matka, ki je tako zdaj prvi na lestvici strelcev, prišli do točke. Mlinarji so sezono končali na devetem mestu in bodo igrali v dodatnih kvalifikacijah za obstanek med elito. Aluminij pa se po porazu z 1:3 v šumi proti Domžalam vrača v drugo ligo.

Jutri sledita še dvoboja Maribor - Koper in Olimpija - Bravo, ki odločata o razporeditvi ekip med drugim in četrtim mestom na lestvici.

Poročila: 

Mura - Rogaška 1:2 (0:2)

Ali bodo Slatinčani v prihodnji sezoni člani prve lige, bo predvidoma znano do 30. maja, saj zaenkrat še nimajo tekmovalne licence. Komisija Nogometne zveze Slovenije za licenciranje je namreč v začetku maja zaradi neizpolnjevanja finančnih, pravnih, športnih in infrastrukturnih kriterijev zavrnila njihovo vlogo. Rogaško sicer v petek, 24. maja, v Stožicah čaka še finale pokala Pivovarne Union proti Gorici.

Izbranci trenerja Oskarja Drobneta so v prvem polčasu izkoristili nemotivirano predstavo domačih in z dvema zadetkoma tlakovali pot do zmage. Tekmo so odprli sanjsko; v četrti minuti so prvič zatresli mrežo.

Lepo akcijo in natančni podaji Alena Korošca in Gala Kureša je v gol pretvoril Patrik Mijić.

Patrik Mijić je spomladi dosegel enajst golov v prvi ligi.
Aleš Cipot

Domači so v prvem polčasu le dvakrat streljali v okvir vrat (gostje 13-krat). Nevaren je bil predvsem poskus Nikole Jovićevića s "škrajicami", ki ga je vratar Ajdin Mulalić z veliko napora odbil v kot.

V 44. minuti je bilo 2:0. Neodločnost domače obrambe je kaznoval Alen Korošec, ki se je najprej otresel tekmeca, nato pa z natančno odmerjenim strelom premagal še vratarja Florijana Raduha.

V drugem polčasu so se gostje usmerili v branjenje rezultata. Uspešni so bili tako pri zaustavljanju napadov Mure kot zavlačevanju oziroma omrtvičenju ritma igre.

Mura je v 55. minuti sicer znižala zaostanek z zadetkom Amadeja Maroša z glavo, drugih izrazitih priložnosti pa ni imela.

Aleš Cipot

Rogaška bi lahko bila v 75. minuti še tretjič zadela mrežo, toda po strelu Patrika Mijića s približno desetih metrov je domači vratar žogo preusmeril v kot.

Kalcer Radomlje - Celje 1:1 (1:0)

Radomljani so za konec sezone gostili prvake iz Celja. Proti njim so osvojili točko, vse do izdihljajev je kazalo celo na zmago mlinarjev. Kot pa se je izkazalo, niti ta ne bi bila dovolj za skok na osmo mesto. Radomljani so tako sezono sklenili na devetem mestu in jih čakajo dodatne kvalifikacije za obstanek v ligi, če pa Rogaška, ki je osma, ne bo dobila tekmovalne licence za prihodnjo sezono, pa bo tudi deveto mesto pomenilo obstanek v ligi.

Radomljani so bili nekoliko odločnejši v začetku tekme, že v prvi minuti je Madžid Šošić, ki je bil pozneje še nekajkrat nevaren, ogrozil Metoda Jurharja, a je bil ta na mestu. Na drugi strani so Celjani prvič resneje zagrozili v 15. minuti, ko je poskusil Žan Karničnik, najboljši igralec sezone po izboru Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije.

Na veselje domačih pa je Matej Malenšek Radomljane popeljal v vodstvo v 29. minuti, ko je po podaji iz avta z desne strani prišel pred vrata in matiral Jurharja. Nino Kukovec je v 40. minuti žogo poslal čez celjska vrata, kar je bila tudi zadnja nevarnejša akcija polčasa, v katerem sta ekipi sicer pokazali dokaj izenačeno tekmo.

Uvod drugega dela ni bil posebej razburljiv, v 53. minuti je pri Celju poskusil Luka Bobičanec, a žogo poslal v naročje Emila Velića, tako kot na drugi strani Kukovec v 63. v Jurharjevo naročje. Celjani so bili sicer v tem delu igre podjetnejši, vendar Velića niso posebej ogrožali, je pa zanimivo potezo v 79. minuti povlekel strateg gostov Damir Krznar, ko je po skoraj dveh letih priložnost ponudil Ivanu Majevskemu.

Slednji sicer ni prišel posebej do izraza, je pa v sodniškem dodatku pri Radomljah nevarno meril Stjepan Davidović, toda za malo zgrešil cilj. Piko na i uspešni sezoni pa je v tretji minuti sodniškega dodatka postavil celjski napadalec Aljoša Matko, ko je iz bližine dosegel svoj 18. gol sezone in je s tem sam na vrhu lestvice strelcev.

Aluminij - Domžale 1:3 (0:3)

Kidričani so v zadnjem krogu iskali zmago, ki bi jih v najboljšem primeru lahko celo pripeljala do rešilnega osmega mesta. A se to ni zgodilo. Domačim nogometašem ni bilo treba niti pogledovati na drugi tekmi, ki bi lahko vplivali na razplet njihove sezone, saj so že po dobre pol ure zaostajali z 0:3. Kidričani so tako sezono končali na zadnjem mestu ter se vračajo med drugoligaše. Domžalčani pa so sezono končali v sredini lestvice.

Aluminij je pričakovano tekmo bolje začel, odločneje, v 13. minuti je Sandro Jovanović nevarno meril s prostega strela z dobrih 20 metrov, žogo poslal proti zgornjemu kotu domžalskih vrat, a je izvrstno posredoval Lovro Štubljar, ki je žogo odbil v vratnico in preprečil zadetek.

Na drugi strani ga je v 19. minuti dosegel Edvin Krupić, ko je iz bližine unovčil podajo Nicka Perca z leve strani. Kidričani pa so po napakah gostov v obrambi prišli še do nekaj obetavnih akcij, ki pa niso prinesle spremembe izida.

Jo je pa druga nevarnejša akcija Domžal. V 28. minuti je Luka Dovžan Karahodžić prodrl z desne strani proti sredini in z roba kazenskega prostora z natančnim strelom premagal Lana Jovanovića. V še večje težave je Kidričane spravil Krupić s svojim drugim zadetkom v 32. minuti, ko je zadel z nizkim strelom za 3:0.

Uvod drugega polčasa je postregel z nekaj streli od daleč na obeh straneh, ki pa niso bili natančni, v 81. minuti pa je imel daleč najlepšo priložnost tega polčasa Stanislav Krapuhin, ki pa je iz bližine žogo poslal čez gol. Mladi Tilen Golič, ki je v vratih Domžal dobil priložnost ob koncu sezone, je moral nekajkrat posredovati, v sodniškem dodatku pa ga je z bele pike ugnal Sandro Jovanović.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta