Rokomet in koronavirus: Tekme (od)padajo kot domine

Gordana Possnig Gordana Possnig
05.10.2020 04:50

Okužbe sicer ni bilo, so pa zaradi suma pri igralcih Trebnjega, Kopra in Izole odpadle tri tekme državnega prvenstva

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Derbi med Celjani in Trebanjci bi moral biti poslastica, a ga zaradi morebitne okužbe enega od gostujočih igralcev ni bilo.
Edi Einspieler

Rokometni prvoligaši so imeli na programu konec tedna sedem obračunov petega kroga državnega prvenstva, a odigrane so bile le tri tekme od sedmih. Odpadel je tudi prvi letošnji derbi, včeraj v dvorani Zlatorog med še neporaženimi Celjani in Trebanjci. Razlog, ki sta ga kluba skoraj istočasno sporočila javnosti dopoldne, je bil sum na okužbo s covidom-19 pri enem od igralcev Trebnjega.

"Moštvi sta se zaradi preventivnih zdravstvenih razlogov odločili tekmo odpovedati. Derbi je prestavljen na naknadni termin. Igralec, ki je bil v stiku z okuženo osebo, je že opravil test na covid-19," so sporočili iz Trebnjega, kjer so bili kasneje zagotovo veseli, da je bil izvid negativen. Minuli teden so dočakali največji uspeh v zgodovini kluba - uvrstitev v skupinski del pokala EHF. Prva tekma skupinskega dela v Evropi je zanje napovedana za 20. oktober. Tudi Celjani imajo odprto evropsko fronto, ta teden so sicer v ligi prvakov prosti. Se ob Savinji bojijo prestavitev tekem v državnem prvenstvu? "Seveda se bojimo. Termine imamo zapolnjene tudi z ligo prvakov. Upamo, da se ne bo zgodilo, da bomo morali prestavljati še tekme lige prvakov," pravi prvi operativec celjskega kluba Rok Plankelj.

To pa ni bila edina odpovedana tekma tega konca tedna. Že pred tem so prestavili dvoboj Gorenja in Dobove zaradi karantene Velenjčanov, ki so imeli v svojih vrstah tri okužene igralce. Rumeno-črnim se življenje med štirimi stenami izteče danes, ko bodo morali vsi igralci opraviti vnovično testiranje. Večina bo ob negativnem testu začela trenirati danes, trije okuženi konec tedna. So se pa zdravstvene težave naselile tudi v druge klube in močno hromijo dogajanje v rokometni ligi. V soboto so preventivno odpovedali dvoboj med Ribnico in Koprom. Eden od članov primorske ekipe je bil v stiku z okuženo osebo in je od petka v samoizolaciji. Za zdaj se dobro počuti, nima znakov okužbe, navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), da bi se moral sam testirati, še ni dobil. Podobno je pri primorskih sosedih, v Izoli so prav tako preventivno odpovedali tekmo s Škofjeločani. Tudi pri njih je bil igralec v stiku z okuženo osebo, bil je že testiran, rezultate pa v klubu še čakajo.

Postopki ob morebitnih okužbah so zapisani v pravilniku Rokometne zveze Slovenije (RZS). "Pravilnik temelji na priporočilih NIJZ. Tako morajo igralci, ki so pozitivni, in tisti, ki so bili z njimi v stiku, v desetdnevno karanteno. Še pet dni mora miniti, preden lahko okuženi igralci znova stopijo na igrišče," je dejal generalni sekretar RZS Goran Cvijić. Kaj vse te odpovedi pomenijo za nadaljevanje ligaškega tekmovanja, pa še ni znano.

V treh odigranih tekmah kroga se je Slovenj Gradec do zmage dokopal v Mariboru (30:26), z istim rezultatom je bil na mestnem derbiju Slovan boljši od Ljubljane in je vpisal prvi točki v sezoni, Ormož pa je po tesni končnici osvojil točki pri Krki (28:27).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta