Selektorja plavalcev bi zadovoljil le finale svetovnega prvenstva

Nejc Strojnik
18.06.2022 06:00

V Budimpešti se danes začne svetovno prvenstvo v plavanju, eden od vrhuncev letošnje sezone. Ta bo po napovedih selektorja Gorazda Podržavnika izjemno naporna

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bi lahko prav Janja Šegel prekinila urok devetih mest z zadnjih dveh prvenstev in se uvrstila v finale?
Nejc Strojnik

Slovenska reprezentanca, ki je v Madžarsko prestolnico odpotovala v četrtek, bo na svetovnem prvenstvu nastopila s petimi plavalkami (Janja Šegel, Katja Fain, Neža Klančar, Tara Vovk in Špela Perše) in enim plavalcem (Peter John Stevens). Vsi so sposobni priti med 16 najboljših, kar je tudi osnovni cilj Plavalne zveze Slovenije. A selektor Gorazd Podržavnik se zgolj z uvrstitvami v mali finale ne bo zadovoljil. Pravi namreč, da je po dveh devetih mestih Anje Klinar leta 2017 in prav tako dveh devetih mestih Tjaše Oder leta 2019 zdaj končno prišel čas za veliki finale. "Najvišje kotirata Janja Šegel in Katja Fain, ki bi lahko z osebnima rekordoma prišli visoko. Gremo korak za korakom, bomo videli, kaj bo to prineslo. Najprej morajo vsi dobro plavati v kvalifikacijah," pravi selektor.

Podržavnik je prepričan, da so reprezentanti dobro pripravljeni in da so skozi celotno sezono dobro stopnjevali rezultate. "Edina, ki je na 200 metrov prosto plavala hitreje od Katje in Janje, je Sara Isaković, za katero vemo, da je takrat osvojila olimpijsko kolajno. Imata pa obe še rezerve. Zagotovo bosta v prihodnjih letih še napredovali. Upam, da se bodo na tekmi vsi čim bolj sprostili, da bo trema le pozitivna in da bodo pokazali, kaj znajo." Svetovno prvenstvo na Madžarskem bi sicer morali speljati že lani, a je bilo zaradi znanih razlogov prestavljeno na letos. A tudi letos je vzdušje še vedno precej podrejeno covidnim ukrepom. "Preden smo šli na pot, smo se morali doma testirati. Ko smo prispeli, smo še tukaj opravili hitri antigenski test, nato še PCR-test. Ko sta bila oba negativna, smo prevzeli akreditacije, s katerimi smo lahko odšli na prizorišče in v hotel. Tisti, ki smo cepljeni ali pa smo korono že preboleli, se ne bomo več testirali, druge bodo testirali vsak peti dan. Še vedno smo v mehurčku, kar je povsem razumljivo," pravi selektor.

V tednu pred prvenstvom so se v nekaterih medijih pojavljali zapisi, da slovenska reprezentanca v Budimpešto odhaja zadržano in da bo svetovno prvenstvo le testna tekma pred bližajočim se evropskim prvenstvom. Gorazd Podržavnik pravi, da so bile izjave vzete iz konteksta in povsem narobe razumljene: "To ni nobena testna tekma, plavalci so se se nanjo dolgo pripravljali. Gre za svetovno prvenstvo, ki je za olimpijado drugo najpomembnejše tekmovanje. Je pa res, da imajo več možnosti za višjo uvrstitev na evropskem prvenstvu. A ne more to biti testna tekma, to je najpomembnejša tekma v sezoni, in če bodo uspeli dobro stopnjevati formo, bo tudi izkupiček dober." Janja Šegel bo na svetovnem prvenstvu v Budimpešti nastopila na 100 in 200 metrov prosto, Katja Fain na 200 in 400 metrov prosto, Peter John Stevens na 50 metrov prsno, Neža Klančar bo stavila na 50 metrov prosto, Tara Vovk pa na 50 metrov prsno. V daljinskem plavanju se bo še enkrat več predstavila dolgoletna reprezentantka in olimpijka iz radovljiškega kluba Špela Perše.

Slovensko plavanje je sicer v nekakšnem precepu, Podržavnik pravi, da so morale punce, ki prihajajo, stopiti v kar precej velike čevlje, saj je generacija pred njimi, ki bi morala vleči voz naprej, prehitro odnehala: "V določeni meri je kriv slab socialni status plavalcev, nekaj krivde je na covidu. Zgodilo se je zaporedje vseh dogodkov, vse je padlo na pleča mladih. Te punce so stare 20, 21 let. Sam menim, da jih moramo pustiti na miru, sprostiti pritisk nanje. Gre za punce, ki imajo velik potencial, ampak moramo korak za korakom."

Letošnje poletje bo sicer za plavalce in plavalke precej zahtevno. Takoj po svetovnem prvenstvu so namreč v Alžiriji na sporedu sredozemske igre, nato sledijo priprave na evropsko prvenstvo v Rimu. Mladi imajo letos še mladinsko svetovno in evropsko prvenstvo. "Zelo pestro bo. Delovno poletje se bo nadaljevalo v jesen, plavalci si bodo prvič spočili šele okoli božiča. Razmišljamo pa tudi že o prihodnji sezoni, ki spet prinaša svetovno prvenstvo, na katerem se bodo delile vstopnice za olimpijske igre v Parizu," je urnik opisal Podržavnik in prihajajoče obdobje opisal za izjemno pomembno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta