Si bo moja žena zaradi varnostnih ukrepov lahko ogledala tekmo med Olimpijo in Rijeko?

M.D.
29.08.2024 13:28

Navijače Rijeke je razburilo obvestilo ljubljanskega kluba, da bo vstop na stadion hrvaškim državljanom dovoljen le na tribuno z gostujočimi navijači. Koliko navijačev bo torej ostalo pred vrati Stožic?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stožice naj bi bile nocoj razprodane, toda nekateri navijači, ki so že kupili vstopnice, na stadion ne bodo smeli.
Robert Balen

Kdo sme na današnjo razprodano tekmo Olimpije in Rijeke v playoffu konferenčne lige? Olimpija je namreč dan pred tekmo na gostujoče navijače, ki so kupili vstopnice za domače sektorje in ne za gostujočo tribuno, naslovila vest, da bodo "pri personalizaciji vsi navijači s hrvaškim osebnim dokumentom na vhodu zavrnjeni". "Možnosti vstopa na stadion so nične - brez izjem!" so zapisali in dodali, da gostom pripada zgolj in samo tribuna D (S28, S29). Ta informacija je razburila hrvaške državljane, predvsem pa navijače Rijeke, ki so si želeli tekmo ogledati v ostalih sektorjih in ne v sektorju za gostujoče navijače.

Ljubljanski klub je sicer na dan tekme obvestil javnost, da je bil vsak kupec vstopnice pred nakupom obveščen, da bo na stadionu potekala personalizacija in da "v domače sektorje ne bo mogoče vstopiti v barvah nasprotnika", navijači Rijeke pa da naj se za vstopnice obrnejo na klub. "Vsi gostje, ki so kljub temu prišli do karte v domačih sektorjih, bodo danes na vhodih zavrnjeni," so jasni pri Olimpiji, saj da je Uefa obračun ocenila kot tekmo visokega tveganja, s tem pa je "mešanje navijačev strogo prepovedano". Na spletni strani so zeleno-beli dodali še, da bo denar za že plačane vstopnice povrnjen v najkrajšem možnem času. Kako bodo vedeli, komu konkretno vrniti denar za vstopnice, saj pri spletnem nakupu ni bilo treba sporočiti osebnih podatkov, nisi navedli.

Da gre za diskriminacijo, da je treba ločiti huligane od mirnih navijačev ne glede na to, od kod prihajajo, je moč prebrati med odzivi na družbenih omrežjih. In tudi, da bi morala Olimpija strog režim napovedati že ob začetku prodaje vstopnic. Podobna praksa se je na slovenskih stadionih v preteklosti že uporabila, a je bila tedaj z navijači skomunicirana pravočasno. Ker pa je Olimpija v prosti prodaji omogočila nakup vstopnic vsem navijačem, bi nocoj pri vstopu na stadion lahko prišlo do nezadovoljstva in zmede.

Na nas se je obrnil novinar, ki živi v Ljubljani, in se sprašuje, ali bo njegova žena, sicer hrvaška državljanka, lahko danes vstopila na stadion. Objavljamo njegovo sporočilo: "Na družbenih omrežjih sem zasledil, da je NK Olimpija objavil opozorilo za vse gostujoče navijače, ki nameravajo vstopiti v domače sektorje. Ob tem so zapisali tudi, da bodo pri personalizaciji vsi navijači s hrvaškim potnim listom ali hrvaškim osebnim dokumentom zavrnjeni na vhodu in da so možnosti vstopa na stadion nične, brez izjem. Ok, nekako razumem, da gre za varnostne ukrepe, a ne povsem. Ali gre za diskriminacijo v tem primeru, naj odločijo organi, ki so za to pristojni. Me pa zanima, kaj to pomeni za moj konkretni primer. Vstopnici za tekmo sva pred dnevi kupila z ženo. Sam sem slovenski državljan, soproga pa je hrvaška državljanka. V Ljubljani živi že več kot dvajset let, sem se je preselila med študijem in si je tukaj tudi ustvarila družino, danes imava dva otroka, živiva v Šiški. Žena ima v Ljubljani stalno prebivališče, ljubljanski naslov je omenjen na njeni hrvaški osebni izkaznici, ima pa tudi potrdilo o stalnem prebivališču, tako kot to zahteva slovenska zakonodaja, poleg tega plačuje v Sloveniji tudi davke. Ker me je zanimalo, ali bo lahko nocoj z mano vstopila na stadion, sem poklical pristojne pri Olimpiji. Primera mi niso znali takoj pojasniti, zato so se najprej pozanimali in me prijazno poklicali nazaj. Povedali so mi, da naj ima žena pri sebi vse potrebne dokumente in da ji bodo dovolili na tribuno. Ker pa sem bivši nogometaš in velik ljubitelj nogometa, vem, kaj vse se lahko zgodi na vhodu, kjer deluje varnostna služba. Zanimalo me je, ali bodo varnostniki poznali takšno situacijo – verjetno moja soproga ni edina s podobnim statusom v Sloveniji -, in so mi zagotovili, da bo vse v redu. No, bomo videli danes pred 18. uro. Bom sporočil."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta