Šimundža pred gostovanjem Domžal: Mesto in klub v težkih situacijah stopita skupaj

Miha Dajčman Miha Dajčman
01.03.2024 06:15

Vijoličasti na tekmo z Domžalami, ki se bo jutri začela ob 17.30, vabijo s sloganom Ni sodnika, ki bi me ustavil, ni zdravnika, ki bi me pozdravil. Trener Maribora meni, da kazen disciplinskega sodnika nima zveze s športom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Ne bom rekel, da se počutimo okradene, ampak smo v položaju, v katerem imamo zelo malo možnosti, da reagiramo," pravi Šimundža.
Igor Napast

Pestri dnevi so za Mariborčani, ki so v nedeljo (le) remizirali v Rogaški Slatini proti zadnji ekipi prve lige, v ponedeljek pa izvedeli, kakšno kazen jim je za incident navijača na Fazaneriji prisodil disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije (NZS). Včeraj so v Ljudskem vrtu še enkrat potrdili, da se bodo na kazen (25 tisoč evrov, rezultat 3:0 za Muro in štiri tekme zaprtja Ljudskega vrta za gledalce) pritožili, zato bo komisija NZS zasedala še enkrat in sprejela dokončni sklep, pa katerem bo kazen izvršena. S tem manevrom so 16-kratni državni prvaki omogočili, da Ljudski vrt v soboto na tekmi z Domžalami ne bo zaprt, če postopek na NZS ne bo presenetljivo hitro (že v petek ali soboto pred tekmo) zaključen, saj ima krovna organizacija za pregled pritožbe 30 dni časa.

S kampanjo Ni sodnika, ki bi me ustavil, ni zdravnika, ki bi me pozdravil v NK Maribor vabijo na obračun z rumenimi, zanimanje za obisk Ljudskega vrta pa je v zadnjih dneh nad pričakovanji. Po zmagi nad Bravom, ki je sledila dogajanju v Murski Soboti, je trener Maribora Ante Šimundža dejal, da je bil stadion zadržan. Po kazni NZS se zdi, da se "nogometno mesto" spet prebuja, bržčas tudi zato, ker pod Kalvarijo prevladuje prepričanje, da se vijoličastim godi krivica. "Tiste besede so bile interpretirane zelo narobe. Nisem pričakoval več, pričakoval sem večjo energijo. To je velika razlika. Maribor kot mesto in NK Maribor kot klub, ki je paradni konj tega mesta, sta vedno v težkih situacijah stopila skupaj. Ne bom rekel, da se počutimo okradene, ampak smo v položaju, v katerem imamo zelo malo možnosti, da reagiramo. Klub bo naredil vse, kar je možno, enotnost pa je na Štajerskem, pa tudi v Sloveniji, zelo znana, ko pride do takšne situacije. To je zame zelo pozitivno in potrditev tega, kaj si mislimo o navijačih in mestu," o trenutnem stanju nogometnega duha v Mariboru Šimundža.

Mariborčan je pred tednom dejal, da ne pričakuje, da bo tekma z Muro registrirana v prid črno-belih. Podoben je bil tudi njegov komentar na zdaj že znano odločitev disciplinskega sodnika. "To nima zveze s športom. Zgleda, da sodnik nima zveze s športom. Težko odgovorim na to vprašanje. Odločil se je, kakor se je, kljub temu, da ima pravilnik zapisan. Stvar kluba je, da se bo pritožil. Kako bo v nadaljevanju, o tem ne razmišljam. Povedal sem mnenje in to je to," pravi 52-letnik, ki ne zanika, da igralci in strokovni štab o aktualnih temah ne razmišljajo, so pa osredotočeni na dogajanje na zelenici. "Stvar smo premleli in postavili na stran. Gledamo igrišče, ker je to naša pisarna, in razmišljamo samo o tem," poudarja.

Ali so misli vijoličastih le pri igrišču, bo pokazal tudi sobotni obračun z Domžalami. "Na sobotno tekmo se pripravljamo po zamišljenem programu. Domžale so dinamična in poletna ekipa, imajo svoj način igre tako v obrambi kot v napadu. Njihov način igre je specifičen, na to se pripravljamo," je o naslednjih prvenstvenih tekmecih dejal Šimundža. Kakšno je zdravstveno stanje v moštvu? Po poškodbi na tekmi z Rogaško branilec Luka Uskoković še ni v pogonu, kako dolgo bo odsoten, ni znano. Mark Strajnar je vedno bližje vrnitvi, Andraž Žinić ima še vedno težave s tetivo, se je pa treningom članske ekipe pridružil Marcel Lorber. Med kandidati za nastop bo Etienne Beugre, ki je v Maribor prispel pred enim tednom, a tekme zagotovo ne bo začel.

V ponedeljek so se Mariborčani na pripravljalni tekmi pomerili z Bistrico. "Pridobili smo ogromno novih informacij. Igralci so prenesli zadeve s treninga na tekmo. Vidnih je veliko stvari, narejenih je bilo dosti dobrih zadev, igralci, ki igrajo manj, so pokazali veliko želje in strasti za dokazovanje. Luka Poredoš je bil priključen zaradi težav Uskokovića, bil je na nivoju, ki si ga želimo. V nadaljevanju so zaigrali mlajši, za katere verjamemo, da bo kdo od njih v prihodnje v prvi ekipi. Namen tekme je bil dosežen," so spoznanja Šimundže s tekme proti drugoligašu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta