Slovenci med četverico najboljših v Rimu: Vrata finala odpira najboljša možna igra

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
14.09.2023 05:01

Čeprav so Poljake v zadnjih letih večkrat premagali, se v taboru slovenske odbojkarske reprezentance zavedajo, da to na današnji polfinalni tekmi evropskega prvenstva (ob 18. uri) ne pomeni nič

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kako silovito po žogi udarja Wilfredo Leon, so se naši odbojkarji prepričali že večkrat.
Andrej Petelinšek

Slovenski privrženci odbojke po zmagi naše reprezentance v četrtfinalu proti Ukrajini s 3:1 nestrpno čakajo na nadaljevanje evropskega prvenstva, v katerem se bodo v dvorani PalaLottomatica v Rimu v polfinalu za kolajne spopadle štiri najboljše reprezentance. Ob slovenskih odbojkarjih so se v polfinale uvrstili še italijanski, poljski in francoski; Italijani so v četrtfinalu s 3:2 izločili Nizozemce, Poljaki s 3:1 Srbe in Francozi s 3:0 Romune. Danes ob 18. uri bosta polfinale igrala Slovenija in Poljska, ob 20.15 je na sporedu dvoboj med Italijo in Francijo, tekma za tretje mesto bo v soboto ob 18. uri, finale pa ob 21. uri.

Dvoboj starih znancev

Naši odbojkarji so se v polfinale uvrstili že četrtič na zadnjih petih prvenstvih stare celine, trikrat, leta 2015, 2019 in 2021, so tudi zaigrali v finalu, v boju za naslov pa so morali priznati premoč Franciji leta 2015, Srbiji 2019 in Italiji 2021. V polfinalu se bo ponovila zgodba iz let 2019 in 2021, saj se bodo Slovenci in Poljaki še tretjič zapored udarili za finale. Slovenci se v obračun podajajo z obetavno popotnico, saj so v zadnjih tekmah večkrat ugnali Poljake. Pred štirimi leti so jih v domačih Stožicah v polfinalu evropskega prvenstva premagali s 3:1, pred dvema letoma v polfinalu v Katovicah s 3:1, v Sofiji leta 2015 v četrtfinalu s 3:2 in leta 2017 v tekmi osmine finala v Krakovu s 3:0. Statistika je torej na strani Slovencev. Nazadnje so Poljake premagali letos avgusta na Wagnerjevem memorialu v Krakovu, ko je bilo 3:0. So pa naši odbojkarji nekaj tekem s Poljaki tudi izgubili; v polfinalu lige narodov leta 2021 z 0:3, v sklepnem delu tega tekmovanja leta 2022 z 1:3, letos, ko so Poljaki osvojili prvo mesto, pa so nas v prvem delu tekmovanja ugnali s 3:2. Kako kakovostna je poljska odbojka, kažejo tudi njeni dosežki; leta 1976 so bili olimpijski zmagovalci v Montrealu, v letih 1974, 2014 in 2018 so bili svetovni prvaki, na evropskih prvenstvih pa so osvojili zlato kolajno leta 2009, ob njej pa še pet srebrnih in štiri bronaste.

Tine Urnaut obljublja boj za vsako žogo.
EPA

Poljska, ki jo vodi nekdanji sijajni srbski odbojkar Nikola Grbić, premore veliko število vrhunskih odbojkarjev, nekateri izmed njih so z igro na letošnjem prvenstvu navdušili. Prvo ime je 30-letni Kubanec Wilfredo Leon, ki za Poljsko igra od leta 2012. Sodi med najboljše in najbolje plačane odbojkarje na svetu, na tekmi skupinskega dela proti Danski je poskrbel za najhitrejši začetni udarec na evropskih prvenstvih; žoga je letala s hitrostjo 138 kilometrov na uro. Leon je bil v sezoni 2021/22 v italijanski ligi s 420 točkami v 24 tekmah tretji po številu doseženih točk, prvi pa je bil v svoji krstni sezoni na tujem kot član Verone s 466 točkami Rok Možič. Največ reprezentantov prihaja iz dveh najboljših poljskih klubov, Zakse Kedzierzyn-Kozle, v zadnjih letih dvakratnih zmagovalcev lige prvakov, in Jastrzebski Wegiel.

Prikazati najboljšo igro

V slovenskem taboru je čutiti zmerni optimizem. "V prvi vrsti se bomo morali boriti za vsako žogo, ob tem pa biti osredotočeni na igro in igrati kolektivno. Verjetno bodo to poskušali tudi tekmeci. Vsaka ekipa na tej ravni lahko v trenutku spremeniti svojo igro, zato bomo morali na igrišču biti kar se da povezani in razbrati, kaj bodo Poljaki želeli storiti, in se na to pravočasno pripraviti. Odločile bodo malenkosti. Vse bo odvisno od nas samih," je pojasnil selektor Gheorghe Cretu. "Naše razmišljanje pred tekmo je sila enostavno – kako se najbolje pripraviti na tekmeca in kako prikazati najboljšo možno igro. Kdor bo prikazal boljšo, bo zmagal. Velikokrat ena ali dve žogi odločata o zmagovalcu. Želim si le, da ostanemo osredotočeni in da bomo igrali na najvišji ravni čim dlje časa. Borili se bomo za vsako žogo," obljublja kapetan Tine Urnaut. "Poljake dobro poznamo, velikokrat smo že igrali z njimi in jih tudi premagali. Toda to ne pomeni nič, na vrsti je nova tekma. Morali bomo prikazati našo najboljšo igro in jih premagati," pa se zaveda Klemen Čebulj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta