Slovenska bera na sredozemskih igrah se zlati: Na najvišjo stopničko še plavalna štafeta

ŠR, STA
03.07.2022 21:29

V Alžiriji že 19 slovenskih medalj: plavalka Janja Šegel posamičnemu zlatu dodala še štafetni uspeh, do najvišje stopničke tudi atletinja Neja Filipič

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janja Šegel je na 200 m prosto prehitela Katjo Fain, v štafeti 4 x 200 m prosto pa sta skupaj priplavali do zlata.
Aleš Fevžer

Bera slovenskih medalj na sredozemskih igrah se je ta konec tedna krepko povečala. Judoist Vito Dragić in namiznoteniška ekipa sta dobila družbo v klubu Slovencev z zlatimi odličji v alžirskem Oranu. Za četrto slovensko zlato je poskrbela atletinja Neja Filipič. Ljubljančanka je z daljavo 14,16 m osvojila zlato v troskoku. "Svetla točka je, da sem že v drugem poskusu dosegla dober skok. Sama daljava pred SP ni ravno vrhunska, a sem zaradi tekme dan prej čutila veliko utrujenost. Že v petek sem pričakovala medaljo. Tudi tokrat do zadnjega skoka nisem zagotovo vedela, če jo bom obdržala, zato sem se trudila naprej do zadnje serije," je povedala 27-letnica, ki je v petek v skoku v daljino osvojila četrto mesto, za medaljo pa zaostala za le 11 cm. Na atletskem stadionu se je izkazala tudi Anita Horvat, ki je bila s časom 51,94 druga v teku na 400 m. Slovensko rekorderko je premagala le Portugalka Catia Isabel da Silva Azevedo (51,24).

Anita Horvat je pritekla do srebra, Neja Filipič pa skočila do zlata.
Aleš Fevžer

Dobro je šlo tudi slovenskim predstavnikom v bazenu. Janja Šegel je osvojila zlato medaljo na 200 m prosto. S časom 1:56,68 je za 81 stotink premagala drugouvrščeno Katjo Fain. "Pričakovala sem medaljo, ne pa tako dobrega časa, ker sem nastopila iz polnega treninga, in sem zelo vesela. Po jutranjem plavanju sem imela tudi dober občutek. Vedela sem, da se lahko borim za zlato, če popravim napake. V vodi sem tudi videla, da sem hitra, in sem tempo držala do konca," je bila po dvojni slovenski zmagi zadovoljna Korošica, ki je prvič nastopila na sredozemskih igrah. "To še niso tiste glavne tekme, osebni rekord pa sem plavala iz polnega treninga. Vrh načrtujem na evropskem prvenstvu. Na 400 m prosto si tudi želim popraviti osebni rekord," pa je dejala Katja Fain. Srebro je s slovenskim rekordom osvojil tudi Anže Ferš Eržen na 400 m mešano (4:19,63), Peter John Stevens pa je bil tretji na 50 prsno (27,46). Neža Klančar je bila na 50 m delfin četrta (26,45). Svojo drugo medaljo po petkovem srebru na 50 m prosto je zgrešila za sedem stotink oziroma v zadnjem zamahu. Tara Vovk je bila peta na 100 m prsno (1:09,16), Daša Tušek pa šesta na 800 m prosto (8:56,97).

Janja Šegel se je na zmagovalni oder zavihtela še v nedeljo, na 100 m prosto je s časom 54,48 osvojila drugo mesto. In tudi včeraj je imela na zmagovalnem odru družbo rojakinje. Neža Klančar (55,31) je bila tretja, za zmagovalko, Ciprčanko Kalio Antoniou (54,36), pa je zaostala za 95 stotink. To sta bili 17. in 18. medalja za Slovenijo v Oranu. Pa se Šeglova in Klančarjeva tu še nista ustavili. V štafeti 4 x 200 m prosto sta, skupaj s Katjo Fain in Tjašo Pintar, osvojili zlato medaljo. S časom 7:59,27 so Slovenke za 36 stotink prehitele drugouvrščene Italijanke. V finale na 400 m prosto se je uvrstil Sašo Boškan, v njem pa osvojil šesto mesto.

Bero medalj sta oplemenitila tudi strelca Živa Dvoršak in Luka Lukić. Potem ko sta oba osvojili bronasti medalji na 10 m z zračno puško v posamični konkurenci, sta se do tretjega mesta zavihtela še v isti disciplini v mešanih strelskih ekipah. V boju za medaljo sta s 16:12 premagala Hrvata Valentino Guštin in Mirana Maričića. "Vedela sva, da bo težak dvoboj. Hrvata sta super strelca, posebej Miran. Vedela sva, da se bo treba osredotočiti na vsak strel. Ker Luka strelja počasneje, sem občasno poškilila na semafor z izidi in mu pošiljala dodatno energijo, ko sem si govorila, daj, daj. In je uspelo," je pot do odličja opisala Živa Dvoršak.

V igri za medaljo je bil tudi jadralec Žan Luka Zelko, ki pa je z 11. mestom v zadnji regati razreda ILCA 7 osvojil končno peto mesto. Liam Orel je zaključil tekmovanje na 16. mestu, Lin Pletikos pa je s tretjim mestom v finalnem plovu razreda ILCA 6 skočila na skupno 9. mesto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta