SP v Katarju: Kamerunska Šmarna gora in brazilska pomoč Srbiji

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
28.11.2022 20:25

Brazilija se je z zmago proti Švici že prebila v osmino finala, Srbija zapravila prednost s 3:1 proti Kamerunu, a obdržala možnosti za napredovanje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Eric Maxim Choupo-Moting in Vincent Aboubakar sta končala kamerunski lov na Srbijo.
Reuters

Kamerunci so dobili svojo verzijo afere Šmarna gora, afero Mount Cameroon ali Fako, če hočete. Sicer je še niso poimenovali po kakšni gori ali vzpetini, kot smo mi spor med selektorjem Srečkom Katancem in prvim zvezdnikom reprezentance Zlatkom Zahovičem, a zapletlo se je podobno kot za Slovenijo na SP 2002. Vratar Andre Onana je že zapustil Katar. Selektor Rigobert Song ga je zaradi disciplinskih razlogov odstranil iz ekipe. Kot je zapisal dobro obveščeni novinar Fabrizio Romano, naj bi se član milanskega Interja sporekel s selektorjem, ker mu je ta očital, da je njegov stil branjenja s pogostimi izleti iz kazenskega prostora preveč tvegan, in zahteval, da se drži bolj tradicionalnega poveljevanja obrambi.

"Andre ni bil v ekipi zaradi disciplinskih razlogov. Mislim, da smo morali sprejeti to odločitev. To se je moralo zgoditi in morda je bilo prav to sprožilec naše predstave na tekmi," je pojasnil Rigobert Song, ko je bila točka za remi proti Srbiji že na kamerunskem računu. "V ekipi moraš imeti disciplino. Če ne sprejmeš te discipline, tega, kar je potrebno, da si del ekipe, potem moraš za to sprejeti odgovornost. Ne dvomimo o njegovih sposobnostih, igra za enega najboljših klubov v Evropi, a zagotoviti je treba, da ima ekipa prednost pred posameznikom," je še povedal.

Stojković: To je amatersko

Pa se tu podobnosti s slovensko nogometno zgodovino še niso končale. Kamerun je sicer na uvodni tekmi drugega kroga skupine G lovil nekoliko manjši zaostanek, kot ga je na Euru 2000 ob slovenskem debiju na velikih tekmovanjih ZR Jugoslavija, a za naslednike takratnih nasprotnikov Katančeve čete se je tudi tokrat končalo s 3:3. Če je bil Dragan Stojković pred 22 leti v Charleroiju, ko je že v prvem polčasu zamenjal Dejana Stankovića, del ekipe, za katero je bil remi kot zmaga, je bil tokrat na tisti strani, ki je iztrženo točko dojela kot poraz. "To ni dober dan. Čutimo frustracijo zaradi rezultata. Imeti 3:1 na takem nivoju … Da smo jim uspeli dopustiti, da se vrnejo na 3:3, je frustrirajoče. Po njihovem prvem golu smo odlično reagirali, ekipa se je dvignila, ustvarili smo nekaj fenomenalnih priložnosti, a po treh golih je prišlo do visokega izhoda naše obrambe. Poskus ofsajd zanke se na takem nivoju ne bi smel zgoditi, to je amatersko in nas je stalo zmage," je negodoval selektor srbske reprezentance.

Ja, Srbija je našla učinkovit odgovor na vodstvo, ki ga je Kamerunu z golom v 29. minuti prinesel Jean-Charles Castelletto. V sodniškem podaljšku prvega polčasa je najprej Strahinja Pavlović z glavo poskrbel za izenačenje, Sergej Milinković-Savić pa s strelom z razdalje nakazal, da se rezervni vratar petkratnih afriških prvakov Devis Empassy na čelu obrambe znajde precej slabše kot Onana. Ko je na začetku drugega polčasa po sijajni kombinaciji napadalcev Aleksandar Mitrović vodstvo povišal na 3:1, se je zdelo, da so tri točke že pospravljene v srbsko malho. Pa se s tem nista strinjala rezervist Vincent Aboubakar in Eric Maxim Choupo-Moting. S protinapadoma v 64. in 66. minuti je Kamerun ujel remi. "Najpomembneje je, da smo kamerunskemu ljudstvu dali emocije. Štejeta miselnost in kolektivni duh, v tem stilu smo tekmo tudi odigrali. Pokazali smo bojevniški obraz," je o točki, ki je njegovi selekciji ohranila upanje na preboj v osmino finala, dejal Rigobert Song.

Casemiro našel luknjo v švicarskem bunkerju

Ne glede na to, kako bi se končala druga tekma skupine, bi Dušan Tadić z druščino obdržal vsaj teoretične možnosti za uvrstitev med najboljših 16 reprezentanc turnirja, a Srbi so raje navijali za Brazilijo. Dognali so, najbrž upravičeno, da je scenarij, po katerem jim za drugo mesto v skupini v zadnjem krogu zadoščata zmaga proti Švici in poraz ali remi Kameruna proti Braziliji, prej uresničljiv kot druge kombinacije, pri katerih bi morali upoštevati tudi gol razliko. Želja se jim je uresničila, Brazilija je z minimalno zmago upravičila vlogo favorita proti Švici.

Casemiro je z močnim udarcem odpeljal prve favorite turnirja v izločilne boje.
Reuters

Hitro je postalo jasno, da bo Švica iskala predvsem način, kako ne izgubiti. Izbranci selektorja Murata Yakina, ki je tokrat Xherdana Shaqirija, podajalca za gol Breela Embola na tekmi proti Kamerunu, pustil na klopi, na stadionu 974 v Dohi niso sestavili niti enega strela proti golu, kaj šele v okvir vrat. Na začetku drugega polčasa je Brazilija, ki je igrala brez poškodovanih Neymarja in Danila, našla obvoznico mimo sicer trdne švicarske obrambe. Vinicius je izkoristil prostor na levi strani, suvereno spravil žogo mimo vratarja Yanna Sommerja. A so Švicarji kljub iznajdljivosti člana madridskega Reala takrat še obdržali celo kožo. Po VAR-pregledu je bil gol razveljavljen. No, v 83. minuti jim niti tehnologija ni pomagala. Casemiro je z močnim udarcem le odpeljal Brazilijo v vodstvo. In v osmino finala. S šestimi točkami se je selecao pridružil Franciji, dotlej edini reprezentanci, ki si je napredovanje zagotovila že po dveh krogih skupinskega dela, Švica (3 točke, gol razlika 1:1), Kamerun (1, 3:4) in Srbija (1, 3:5) pa ga bodo iskali v petek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta