SP v odbojki: Galski petelini so se izvlekli

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
28.08.2022 23:01

Slovenci so vodili z 2:1 v nizih in v četrtem nizu pri vodstvu s 25:24 zapravili priložnost za zmago. Na koncu je s 3:2 slavila Francija

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Francozi so bili previsoka ovira.
Fotorobert Balen

Na svetovnem prvenstvu odbojkarjev v Ljubljani sta bili v skupini D odigrani tekmi drugega kroga. V prvi je Nemčija s 3:0 (30:28, 25:14, 25:19) premagala Kamerun, v drugi, v nabito polni Areni Stožice, pomembni predvsem za slovenske odbojkarje, pa je reprezentanca Francije s 3:2 (25:21, 22:25, 25:23, 34:32, 15:7) premagala Slovenijo.

Francozi so olimpijski zmagovalci iz Tokia in zmagovalci letošnje lige narodov. Vodi jih nekdanji selektor Slovencev, Italijan Andrea Giani, ki je naše odbojkarje leta 2015 popeljal do prvega od skupno treh naslovov evropskih podprvakov.

Slovenci so tekmo začeli s preverjeno šesterko Tine Urnaut, Dejan Vinčić, Klemen Čebulj, Tonček Štern, Jan Kozamernik, Alen Pajenk, v igro pa je kot prosti igralec vstopal Jani Kovačič. Kljub huronskemu navijanju so naši odbojkarji obračun začeli slabo, pri vodstvu Francozov 11:4 je namesto Vinčića v igro vstopil Gregor Ropret in začel se je preobrat v igri. Po nekaj sijajnih potezah naših fantov je prednost Francozov splahnela na dve točki (14:12), pri 15:15 pa je bila izničena. Toda gostje so si pred končnico z brezhibno igro v obrambi in učinkovito v napadu spet priigrali nekaj točk prednosti in dobili niz. V drugem so naši fantje izboljšali igro v vseh prvinah in to se jim je obrestovalo, saj so do sredine niza večkrat vodili za tri točke, pri 14:10 pa prvič za štiri. Tudi v nadaljevanju so Slovenci igrali odlično, povedli 24:20, Francozi so osvojili še dve točki, Tonček Štern pa je z napadom prispeval zmagovito točko za 1:1 v nizih.

Tudi v tretjem nizu so naši odbojkarji prevladovali na igrišču. V napadu so bili učinkoviti, v obrambi zanesljivi in plod take igre je bilo vodstvo 13:8. Da to ni bilo še višje, je bil kriv najboljši francoski igralec Earvin Ngapeth, ki je dosegal tudi "srečne" točke za svojo ekipo. Naši fantje niti v enem trenutku niso popuščali, pred končnico so vodili 19:15, a so jih tekmeci pri 20:20 ujeli, v prelomnih trenutkih pa je Urnaut dosegel dve točki zapored za vodstvo v nizih. Četrti niz je bil podoben tretjemu, spet so ritem igre narekovali naši odbojkarji, odlično so tudi izvajali začetne udarce, sprejemali in sredi niza vodili 16:13. A se Francozi niso dali, po nekaj slabših potezah naših fantov so pri 20:20 izničili njihovo prednost. V razburljivi končnici so Slovenci vodili 25:24, a so se galski petelini izvlekli, nato so se priložnosti za dokončanje niza vrstile na obeh straneh, pri 33:32 pa je izkušeni Ngapeth dosegel točko za 2:2. Peti niz so bolje začeli Francozi, ki so vodili 8:4, 11:5 in na krilih izjemnega Ngapetha zlahka dobili niz in tekmo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta