SP v rokometu za ženske: Zmagi se ne gleda v zobe

Nejc Strojnik
06.12.2023 19:55

Slovenske rokometašice so z novo zmago, tokrat je padla Južna Koreja (31:27), storile nov korak proti uvrstitvi na enega od kvalifikacijskih turnirjev za olimpijske igre v Parizu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski reprezentanci veliko pomeni vrnitev kapetanke Ane Gros, ki je prvi dve tekmi na svetovnem prvenstvu izpustila zaradi okrevanja po poškodbi.
RZS/Kolektiff images

Čeprav gre za nepredvidljivo reprezentanco, Južna Koreja namreč igra nekoliko drugačen, netipičen rokomet, na kar je pred tekmo opozarjal že selektor Dragan Adžić, so Slovenke zabeležile novo zanesljivo zmago, tretjo na prvenstvu, in napravile nov korak proti tako želeni uvrstitvi na enega od treh kvalifikacijskih turnirjev za nastop na olimpijskih igrah v Parizu prihodnje leto. Po začetni nervozi, vložek na vsaki tekmi glavnega dela na tako velikem tekmovanju je pač velik, je steklo in Slovenke so po zadetku Alje Varagić tempo le še stopnjevale, prednost pa je po desetih minutah, tudi na račun Maje Vojnović v obrambi in izkušene ter hitre Tamare Mavsar v napadu, narasla že na pet golov. V nadaljevanju so se Korejke sicer še nekoliko približale, a naše so si do odmora spet zagotovile bogatih plus pet.

V dresu Slovenije je Tamara Mavsar zabeležila 94 nastopov in zabila 351 golov, nazadnje devet Južnim Korejkam.
RZS/Kolektiff images

V drugih tridesetih minutah pa se je začel popoln napad. Selektor je lahko nekoliko spočil prvo zvezdnico Ano Gros, kljub temu pa je po 40 minutah igre prednost narasla že na deset točk. Mnogi so v tistih trenutkih - čeprav je bilo do konca še 20 minut - potihoma že razmišljali o lahki in zanesljivi zmagi. A naletu navadno sledi kakšna nekoliko slabša serija in ravno to se je zgodilo Slovenkam, pri Korejkah pa se je v tistih minutah razigrala predvsem Eunju Šin, ki je bila v tandemu z neustavljivo Eun Hi Rju glavno korejsko orožje. Pet minut pred zvokom sirene je prednost znašala le še štiri gole, azijske prvakinje so še upale, a je za bolj miren zaključek kot že večkrat poskrbela vratarka Amra Pandžić. Svoje je dodala odlična Mavsarjeva, katere strelski izkupiček je na koncu znašal devet golov. V odločilnih trenutkih se je videlo tudi to, kako veliko ekipi pomeni prisotnost Grosove. Končnih 31:27 je bilo popolnoma zasluženih in dober obet pred jutrišnjo, verjetno odločilno tekmo za preboj v četrtfinale proti sogostiteljicam svetovnega prvenstva Norvežankam, aktualnim evropskim in svetovnim prvakinjam. Zadnjo tekmo v tej fazi bodo Slovenke nato odigrale v nedeljo, ko jim bodo nasproti stale Avstrijke.

"To je bila za nas izjemno pomembna tekma, sploh po torkovi selitvi in zgodnjem terminu tekme. Korejke na drugi strani so namreč imele na voljo dvodnevni počitek. Za nami je uspešno opravljen velik izziv. Izjemno sem hvaležen dekletom, da so prikazala takšno igro na uvodu tekme in tudi skozi obračun. V končnici se nam je sicer v igri primeril padec, a prepričan sem, da se ga že dan po tekmi ne bomo več spominjali, niti kakšnega gola, ki bi ga morali zadeti, temveč se bomo spominjali zmage in prepričljive igre," je bil na svoje izbranke ponosen Dragan Adžić. Zmage se je zelo razveselila tudi Tamara Mavsar: "Malo grenkega priokusa je sicer prisotnega, saj smo si vmes priigrale že res visoko prednost. A tudi zmagi s štirimi zadetki se ne gleda v zobe. Veseli me še, da smo proti netipični igri tekmic nadzorovale potek obračuna od prve do zadnje sekunde. Upam, da bo tako tudi v prihodnje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta