Športnica leta: Še ena sanjska sezona

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
19.12.2023 21:20

Dva naslova svetovne prvakinje in eno srebro so letošnja češnja na torti Janje Garnbret, ki ji največ pomeni dejstvo, da se je na olimpijske igre v Pariz uvrstila debelo leto pred njihovim odprtjem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po tekmah jo vselej preplavijo čustva, za katera večkrat reče, da jih ne gre skrivati.
EPA

Pričakovano je svojo četrto nagrado za najboljšo športnico v državi prejela Janja Garnbret. Športna plezalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu se je sezone 2023 lotila premišljeno in s poudarkom na avgustovskem svetovnem prvenstvu. Vmes je februarja sicer posegla poškodba, njena prva resnejša, a je ni pretirano zmotila. Ko jo je sanirala, je Garnbretova celo dejala, da jo je prilagojen trening naredil še močnejšo. Tekme v svetovnem pokalu je, to smo od nje, ko je na sporedu veliko tekmovanje, navajeni, izbirala selektivno. Pravzaprav jih je izbiral trener Roman Krajnik, sodelovanje s katerim 24-letnica vselej opiše s presežniki. Pred svetovnim prvenstvom v Bernu je izpustila tudi dve kultni prizorišči, Chamonix in Briancon, kjer vselej rada nastopi in kjer je vzdušje med boljšimi v karavani. Vse, da na najpomembnejši tekmi sezone premaga konkurenco in si ob prvi priložnosti zagotovi nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu.

Načrt je uspel, najboljša športna plezalka vseh časov je v Bernu za prvo zlato kolajno kot edina finalistka vse štiri balvane preplezala v prvem poskusu. Samo 24 ur pozneje je bila znova v finalu in znova blizu zlatu. Težavnostno smer je preplezala do vrha, a počasneje kot zmagovalka, Japonka Ai Mori. Potem je prišla na vrsto še tekma v kombinaciji balvanskega in težavnostnega plezanja, kjer je Korošica še drugič na prvenstvu stopila na najvišjo stopničko in si zagotovila nastop v Parizu, kjer bo branila naslov olimpijske prvakinje. Na prvenstvu je tudi dokazala, da ni le velika športnica, temveč v prvi vrsti velik človek, saj je denarno nagrado, ki jo je prejela v Švici, v celoti namenila za pomoč prizadetim v poplavah v njeni domači Koroški. Naravna katastrofa se je namreč zgodila ravno v času tekmovanja. Po odlično opravljenem prvenstvu je sledil še en vrhunec, domača težavnostna tekma za svetovni pokal v Kopru. Motivirana in odločena, da izboljša lansko drugo mesto, je pripravila še en prvovrsten nastop, v finalu edina dosegla vrh, po licih pa so ji znova spolzele solze sreče. S četrto nagrado športnice leta, tako suvereno je ni osvojila še nikoli doslej, se je izenačila z atletinjo Brigito Bukovec, do dosežka Tine Maze ji zdaj manjkata še dve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta