Svetovno prvenstvo v odbojki: Naj se boji končno začnejo!

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
26.08.2022 06:00

V Ljubljani (in na Poljskem) se danes začenja SP v odbojki; slovenska reprezentanca z najbolj vročim evropskim trenerjem ta hip cilja na najvišja mesta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nosilci igre bodo tudi letos odbojkarji, ki so lani (nekateri že tretjič) osvojili evropsko srebro.
Robert Balen

Slovenija in Poljska od danes naprej gostita svetovno prvenstvo v odbojki, natančneje, v Sloveniji bodo nastopale štiri skupine, na Poljskem dve. Obe državi bosta gostili tudi osmino finala (od 3. do 6. septembra) in četrtfinale (7. in 8. septembra), zaključni boji za medalje pa bodo na Poljskem (10. in 11. septembra). Državi sta se za skupno kandidaturo odločili 14. aprila, potem ko je bilo tekmovanje odvzeto Rusiji zaradi vojaške agresije nad Ukrajino. Namesto desetih ruskih mest, potrjenih že leta 2018, bodo tekme v le treh - Ljubljani, Gliwicah in Katovicah. Spomnimo, Katovice so že lani gostile zaključek evropskega prvenstva, na katerem je slovenska reprezentanca potrdila naslov evropskega podprvaka, sicer pa so Poljaki organizirali tudi EP 2017 in SP 2014. Letošnji zaključek so si prislužili s tem, da so za kotizacijo plačali 20 milijonov evrov, medtem ko je slovenski proračun pokril "le" tri. Kljub temu bo zaradi več skupin Slovenija skupno gostila več tekem (30) od Poljske (22).

Letošnji format tekmovanja bo specifičen. Iz šestih skupin v osmino finala napredujejo vsa prvo- in drugouvrščena moštva ter štiri tretjeuvrščena. Če bosta med njimi tudi Slovenija in Poljska - kar je, glede na njuno vlogo favoritov, pričakovano - bosta imeli v izločilnih bojih ne glede na rezultate v skupinskem delu vlogi prvih oziroma drugih nosilcev, zato ju v osmini finala čakata najslabše rangirani ekipi.

Aktualni mejnik - 12. mesto

S tem je Sloveniji odprta pot do najboljše uvrstitve na svetovnih prvenstvih. Doslej je reprezentanca na mundialu nastopila le enkrat, in to pred štirimi leti, takrat pod vodstvom selektorja Slobodana Kovača. Slovenci so tedaj po osmem mestu na EP 2017 morali v kvalifikacije. Iz njih so zanesljivo napredovali s petimi zmagami, na odločilni tekmi so s 3:1 v nizih ugnali Belgijo. Slednja je bila nato po uspešnem zadnjem krogu kvalifikacij znova tekmica slovenske reprezentance v skupinskem delu SP. Tega je Slovenija končala za Belgijo, čeprav jo je ugnala s 3:2, a sta poraza proti Italiji (1:3) in Argentini (2:3) varovance srbskega stratega pahnila na tretje mesto šestčlanske skupine. V skupini A sta takrat s 3:1 v nizih "padli" reprezentanci Dominikanske republike in Japonske. V drugem delu prvenstva so Slovenci znova igrali proti Belgiji in vpisali edino zmago (3:0). Predvsem poraz proti Braziliji (0:3) pa je nato še pred nepričakovanim porazom proti Avstraliji (2:3) zaprl vrata napredovanju Slovencem v tretji, skupinski del. Kapetan Tine Urnaut in soigralci so prvenstvo končali na 12. mestu.

Letos Slovenija na stavnicah kotira precej višje, okrog sedmega mesta. Da bi to dosegla ali celo presegla in se uvrstila v boje za medalje, so v vrhu Odbojkarske zveze Slovenije po neprepričljivem desetem mestu v ligi narodov pred dvema tednoma posegli po šokterapiji, zamenjali Avstralca Marka Lebedewa in ustoličili trenerja Romuna Gheorgheja Cretuja, aktualnega dvakratnega zmagovalca lige prvakov s poljsko Zakso. Njeno moč so v minuli sezoni na lastni koži občutili tudi odbojkarji Maribora, osvojen niz je ostal le pobožna želja.

Pripravljalne tekme vzbujajo upanje

Kot je ostala pobožna želja slovenske reprezentance ponovitev lanskega četrtega mesta v ligi narodov. Pet zmag (nad Avstralijo, Kitajsko, Argentino, Srbijo in Bolgarijo) in sedem porazov (proti Braziliji, ZDA, Nizozemski, Italiji, Japonski, Iranu in Poljski) ni bilo dovolj za uvrstitev na turnir najboljše osmerice v Bologni. Bolje je šlo v zaključnih pripravah na svetovno prvenstvo, ko so na turnirju ob odprtju dvorane Tabor Slovenci pod vodstvom novega selektorja Cretuja premagali Egipt (3:0) in Turčijo (3:1), na generalki v Stožicah pa še Iran (3:0).

Sploh ta zmaga Sloveniji vliva samozavest, saj je Iran reprezentanca, ki se zadnja leta redno uvršča na svetovna prvenstva in olimpijske igre, le med štiri najboljše se nikakor ne prebije. Prav tak preboj je tihi cilj slovenske reprezentance, generacije, ki se je v letih 2015, 2019 in 2021 okitila s srebrno medaljo.

A slovenski ljubitelji odbojke bodo lahko uživali tudi v veščinah številnih drugih reprezentanc. V skupini D bodo ob Sloveniji še Francija, Nemčija in Senegal, v skupini B Brazilija, Kuba, Japonska in Katar, v skupini E Kanada, Kitajska, Italija in Turčija, v F pa Argentina, Egipt, Iran in Nizozemska.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta