V evropskem pokalu spopad gigantov, ki ciljata na evroligo

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
26.10.2022 08:00

Cedevita Olimpija bo danes ob 19.30 gostila Joventut iz Badalone, ki na stavnicah velja za prvega favorita tekmovanja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bo Cedevita Olimpija tekmecem končno preprečila pot do zmage?
Ales Fevzer

Tudi po zaslugi lanskega šampionskega obdobja, ko Cedevita Olimpija kar tri mesece oziroma devet tekem v evropskem pokalu ni poznala poraza, je bila pred to sezono, ko so iz tega drugorazrednega tekmovanja v prvorazredno evroligo napredovali Virtus, Partizan in Valencia, ena od največjih favoritov tekmovanja. A tega tudi zaradi vdora koronavirusa v stoženske garderobe ni upravičila. Še več: s porazoma na obeh tekmah (73:81 proti Bursasporju in 76:94 v Cluju) in koš razliko -26 je celo zadnjeuvrščena v svoji desetčlanski skupini A.

Lahko bi zapisali, da bo danes ob 19.30 v Stožicah čas za popravni izpit. A - v goste prihaja, sodeč po stavnicah, prvi favorit tekmovanja, španski Joventut iz Badalone. Podobno kot zmaji je bil tudi Joventut letos žrtev turškega Bursasporja (72:81 v gosteh), je pa z 80:63 premagal Germani Brescio. V katalonskem klubu s povprečno dvomestnim številom točk izstopajo kar štirje igralci - nekdanji član madridskega Reala in Barcelona ter dolgoletni hrvaški reprezentančni center Ante Tomić (12,5 točke na tekmo), še predlani član Olimpije Jarrod Jones (12) ter njegova dva ameriška rojaka Kyle Guy (11,5) in Henry Ellenson (11).

Tudi v španskem prvenstvu Joventut še ni na polno zagnal motorjev - zabeležil je tri zmage in dva poraza. Je pa bila zato toliko odmevnejša zadnja zmaga minulo nedeljo proti Unicaji iz Malage, ki se je po izpadu iz evrolige letos v Evropi raje odločila za sodelovanje v Fibini ligi prvakov, evropskemu pokalu vedno bolj enakovrednemu tekmovanju. Ob zmagi nad Unicajo (74:65) niso blesteli prej omenjeni Američani, pač pa Ante Tomić (15 točk, 10 skokov, pet asistenc), Andres Feliz (18 točk) in novopečeni evropski prvak s špansko reprezentanco Joel Parra (14 točk).

Trener Olimpije Jurica Golemac je pred sredinim dvobojem ocenil tekmeca: "Pred nami je zahteven obračun z Joventutom, verjetno celo najboljšo ekipo v naši skupini. Joventut cilja na vrnitev v evroligo. Moštvo je sestavljeno iz kvalitetnih in izkušenih igralcev, na parketu pa jih vodi Ante Tomić, ki je del Joventuta že vrsto let. Tu so tudi izkušeni španski igralci, kot sta Guillem Vivas in Pau Ribas, ter odlični tujci."

Manj navdahnjeno je govoril o svoji ekipi: "Mi se še naprej soočamo z zdravstvenimi težavami, ki otežujejo trenažni proces. Kljub temu moramo ostati pozitivni. Vsi skupaj si želimo, da se vsi igralci čim prej vrnejo na parket. Tisti, ki lahko, bodo tudi na tej tekmi dali vse od sebe, da premagamo vrhunskega tekmeca, kot je Joventut." Na kaj točno je ciljal? Alen Omić, Amar Alibegović in Josh Adams so ponedeljkov trening izpustili zaradi trebušne viroze, na tekmi pa na parket zagotovo ne bodo stopili Lovro Gnjidić, ki je v Cluju obnovil poškodbo z začetka sezone, Karlo Matković in Zoran Dragić, ki še nista okrevala po poškodbah.

Morda bo tudi zato toliko večjo vlogo imel mladi, 21-letni Rok Radović, ki je na zadnji tekmi evropskega pokala proti Cluju v 24 minutah zbral osem točk in pet skokov: "Tudi sam menim, da je Joventut morda celo najboljša ekipa v naši skupini. Vemo, da je pred nami izredno zahteven obračun, saj dres kluba iz Badalone nosijo številni kvalitetni igralci. Vse svoje moči smo usmerili v pripravo na sredino tekmo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta