(VEČER NA EURU) Nemec, ki je pel hvalnice slovenskemu nogometašu, želi postati predsednik

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
26.06.2024 16:05

Andreas Kranz, avtor znamenite navijaške himne o Milivoju Novakoviću, še ni pozabil peti v slovenščini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Jaz želim biti tukaj za dušo, za navijače. Z denarjem se lahko ukvarjajo drugi ljudje," o svoji kandidaturi za predsednika kluba FC Köln pravi glasbenik in medijski ustvarjalec.
Marko Kovačevič

Še preden je naša nogometna reprezentanca v Kölnu poskrbela za zgodovinski podvig, se z remijem proti Angliji prebila v osmino finala Eura 2024, so slovenske nogometaše v mestu ob reki Ren dobro poznali. Vsaj četverico. Spasoje Bulajić, Mišo Brečko, Dominic Maroh in Milivoje Novaković so pustili pečat med tamkajšnjimi kozlički. Še posebej slednji je navijače Kölna navduševal z natančnimi zaključki. 82 golov je zdajšnji pomočnik selektorja Matjaža Keka dosegel na vrhuncu svoje klubske kariere, kar ga na lestvici najboljših strelcev Kölna postavlja na visoko 12. mesto in na drugo med nogometaši, ki ne prihajajo iz Nemčije.

Pred poldrugim desetletjem je Novagol dobil svojo navijaško himno, leta 2010, ko se je Slovenija pripravljala na SP v Južnoafriški republiki, pa jo je skupina Junta Colonia s pomočjo štajerskih glasbenih prijateljev prevedla še v slovenščino. Skupina je sicer že razpadla, a legenda o Novagolu je v Severnem Porenju še živa. Pred tekmo Slovenije in Anglije smo se ob stadionu dobili z Andreasom Kranzem, pevcem in avtorjem znamenitega napeva.

Kako se Andi, ki na Euru dela kot snemalec za tiskovno agencijo Reuters, spominja dnevov, ko je Köln opeval Novagola, preverite v spodnjem videoprispevku, več o slovensko-kölnski nogometni kooperaciji pa boste lahko prebrali v prihajajoči števiki Večera v nedeljo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta