(VEČER NA OI) Jure Dolenec: Nismo več na olimpijskih igrah, ampak na nekem prvenstvu

Rokometna reprezentanca pred zgodovinsko priložnostjo na mestu, kjer se je že dvakrat zataknilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kapetan noče še ene grenke izkušnje v četrtfinalu največjega spektakla.
Reuters

Slovenska rokometna reprezentanca bo danes ob 21.30 v Lillu preverjala rek – v tretje gre rado. Po letih 2000 in 2016 se je uvrstila v izločilne boje, a še nikdar ni preskočila te ovire in se prebila med štiri najboljše na olimpijskem turnirju. V Sydneyju so naše domov poslali Rusi, v Riu de Janeiru Danci, zdaj pa jim na poti stojijo Norvežani, ki so enako usodo kot naši pred osmimi leti doživeli pred tremi v Tokiu. Tudi njih so v boju za polfinale domov poslali skandinavski sosedi. Sicer pa so Vikingi tretjič del največjega športnega spektakla. Prvič so bili davnega leta 1972 v Münchnu, kjer so končali kot deveti.

Reprezentanci sta se nazadnje srečali na januarskem evropskem prvenstvu že v skupinskem delu in krojili vrh razpredelnice, v medsebojnem obračunu pa so bili za gol uspešnejši varovanci Uroša Zormana. Ti so na koncu iztržili šesto mesto, Vikingi so bili deveti. "Norvežani so na našem nivoju, so zelo kakovostni. Mi smo v Parizu pokazali, da se nikogar ne bojimo. Dali bomo vse od sebe, se borili v obrambi in poskušali biti racionalni v napadu, potem pa bomo videli, kaj nam bo to prineslo," je dejal kapetan Jure Dolenec.

Reuters

Škofjeločan že ima eno grenko izkušnjo iz četrtfinala olimpijskih iger, noče doživeti še druge. "Osebno mi četrto in dvanajsto mesto pomeni enako. V Riu smo bili šesti, a tudi če bi bili dvanajsti, bi bilo enako, če danes pomislim za nazaj. Realno smo od medalje oddaljeni dve zmagi," je povedal desni zunanji igralec, ki je (bronasto) kolajno s Slovenijo osvojil na SP 2017. "Mi starejši več ne bomo v takšni poziciji, vprašanje, kolikokrat bodo mlajši. Verjamem, da še nismo rekli zadnje besede, a lahko se obrne v katerokoli smer. Pomembno je, da si ne bomo česa očitali. Treba je iti na glavo in na parketu pustiti vse," je dejal 35-letni Gorenjec, ki ni navdušen, da so zapustili pariško olimpijsko vas in se preselili v Lille. "Odslej nismo več na olimpijskih igrah, ampak na nekem prvenstvu. Škoda. To so spet stvari, na katere nimamo vpliva, brez zveze se je z njimi obremenjevati, ampak teh odločitev ne razumem."

In od kod bo pretila največja nevarnost na stadionu Pierre-Mauroy za kar 26 tisoč gledalcev, ki je gostil nogometni Euro 2016, SP v ragbiju 2023, Eurobasket 2015 in košarkarske tekme skupinskega dela teh olimpijskih iger? Težko je reči. Njihov prvi igralec je Sander Sagosen, a največ golov je v prvem delu proti Franciji (27:22) in Madžarski (26:25) dosegel Alexander Christoffersen Blonz (7 in 9), proti Argentini (36:31) Tobias Grondahl (8), z Egiptom (25:26) Harald Reinkind (7) in z Dansko (25:32) Simon Bogetoft Pytlick (9). Zmagovalec slovenskega para se bo pomeril z boljšim iz obračuna Švedska – Danska (danes ob 17.30), drugi četrtfinalni tekmi sta Španija – Egipt (9.30) in Francija – Nemčija (13.30).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta