(VIDEO) Roglič poskrbel za še en slovenski rekord in novo kljukico na spisku želja

Uroš Gramc Uroš Gramc
04.10.2020 19:00

Primož Roglič je prvi med rojaki z zmago na eni od petih najstarejših, najtežjih, najprestižnejših enodnevnih dirk v svetu kolesarstva

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svetovni prvak je slavil, slovenski pa zmagal.
Epa

Ne le tritedenske dirke, tudi enodnevne znajo briljantno voziti slovenski kolesarji. Pa ne le Primož Roglič in Tadej Pogačar, ker je zraven tudi Matej Mohorič, pišemo v množini. Slovenska trojica je spisala še eno izjemno poglavje v slovenski kolesarski zgodovini, saj je najstarejšo klasiko na svetu, Liege-Bastogne-Liege, ki se odvija že od leta 1892, zaključila s prvim, tretjim in četrtim mestom. Kako velik je uspeh, pove dejstvo, da belgijska dirka spada med spomenike, pet dirk v Italiji, Franciji in Belgiji, ki vse datirajo že v čas pred prvo svetovno vojno in so najstarejše, najtežje ter najprestižnejše v svetu kolesarstva.

Slavje celi rane

"Na mojem spisku želja je bilo zmagati na spomeniku," se je ob odkljukanem v cilju smejalo Primožu Rogliču. "Občutek je neverjeten. Zelo dolgo obdobje je za mano, tri mesece sem že stran od doma, zelo sem srečen. Ponosen sem na vse, na celo moštvo. Končno sem zmagal," je kar vrelo iz 30-letnega Zasavca. Lepo je s tem povedal, kaj v kolesarstvu pomeni zmaga in kaj drugo mesto, kako močno je bolela izguba rumene majice v predzadnji etapi Toura. Z največjo slovensko zmago na enodnevnih dirkah je marsikaj poplačano, nekatere rane zaceljene, Kisovčan pa je dokazal, da lansko jesen po Vuelti ni slučajno odlično vozil tudi na enodnevnih dirkah. Slavje je bilo v veliko zadoščenje tudi njegovi Jumbo Vismi, saj so po "le" dveh tretjih mestih in štirih drugih v vsej zgodovini moštvo, ki je izjemno hrepenelo po zmagi.

Kar 257 kilometrov dolga dirka v vlažnem, hladnem in vetrovnem vremenu se je začela in odločila šele v zadnjih 13 kilometrih, na zadnjem od enajstih vzponov - na Cote de la Roche-aux-Faucons. Tom Dumoulin je pripravil teren za moštvenega kolega Rogliča, a sta se s čela pelotona izstrelila svetovni prvak Julian Alaphilippe in Švicar Marc Hirschi. Najprej se je priključil slovenski prvak in nato podprvak, ko se je še Poljak Michal Kwiatkowski, se je zdelo, da se bo za večno slavo udarilo pet zmagovalcev etap na letošnjem Touru. Vendar slednji ni vzdržal novih napadov, v zadnjem kilometru pa se je sam iz ozadja pripeljal Matej Mohorič, ki pa mu je zmanjkalo energije za sprint. Alaphilippe je silovito potegnil in dvignil roke, a zaškripal z zobmi, ko je Roglič na ciljni črti švignil mimo. "Neverjetno, kako na tesno je bilo. Nikoli nisem nehal verjeti, pritiskal sem do zadnjih metrov, v bistvu centimetrov," je razložil Roglič.

Pogačar si je rekel: Gremo po zmago

Na koncu se je izkazalo, da bi zmagal tudi brez izjemno dramatičnega fotofiniša, po katerem se še nekaj minut ni vedelo, kdo je bil prvi. Francoza so zaradi spremembe v liniji sredi sprinta, ko je skoraj podrl Hirschija, ta pa Pogačarja, sodniki uvrstili na zadnje mesto prve skupine. Da mu grenkobe na obrazu, ki mu jo je prizadejal zmagovalec, niti ni bilo treba komentirati. "Naredil sem napako in prevzemam polno odgovornost. Zavedam se, da sem s spremembo smeri povzročil težave drugim, in se za to opravičujem," se je posul s pepelom Julian Alaphilippe, ki je Švicarja in Slovenca prikrajšal za naskok na zmago.

In kako je Tadej Pogačar videl zaključek: "Imel sem dober položaj in sem si rekel: 'Gremo po zmago.' Ampak bil je grd sprint, v nekem trenutku sem mislil, da bom padel, toda sem le ostal na kolesu in končal na stopničkah." Zmagovalec Toura je za razliko od Rogliča že lani vozil to dirko in osvojil 18. mesto, kar za mladeniča ob debiju sploh ni bilo slabo. "V čast mi je voziti to dirko, čudovita je. Lani sem se veliko naučil in da sem se tokrat boril za zmago, je odlično. Še se želim vrniti in boriti," je dejal 22-letnik iz Komende.

Rezultati, Liege-Bastogne-Liege, 257 km: 1. Primož Roglič (Slovenija/Jumbo Visma) 6.32:02, 2. Marc Hirschi (Švica/Sunweb), 3. Tadej Pogačar (UAE Emirates), 4. Matej Mohorič (oba Slovenija/Bahrain McLaren), 5. Julian Alaphilppe (Francija/Deceuninck - Quick Step) vsi isti čas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta