Za uvod v norveško turnejo mešani občutki: Skoki dobri, a stopničk v Oslu ni bilo

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
10.03.2024 17:39

Na prvi postojanki norveške turneje v Oslu se noben orel ni zavihtel na oder za zmagovalce, čeprav je na obeh tekmah po prvi seriji dišalo celo po zmagi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko razočarano ugotoviš, da ti je po vodstvu v prvi seriji do stopničk zmanjkalo 0,2 točke ...
EPA

"Prva postojanka je za nami. Zapuščamo jo z mešanimi občutki, predvsem zaradi rezultatov," se je po uvodnem skakalnem vikendu norveške turneje v Oslu pridušal trener moške reprezentance Robert Hrgota. Seveda ni mogel biti prav razočaran, ko pa je imel na obeh tekmah vseh pet varovancev uvrščenih med najboljših 20. Tudi četrtemu mestu Domna Prevca na nedeljski tekmi ne gre gledati v zobe. Ali pa sedmemu Timija Zajca na sobotni preizkušnji. Ampak ... Tretja najboljša reprezentanca v pokalu narodov (za predčasno zmagovalko Avstrijo in Nemčijo) pričakuje še nekaj več. Pričakuje tudi kakšne stopničke. In po njih je na obeh tekmah v prvi seriji močno dišalo. Celo po zmagi.

V soboto je namreč po prvem skoku Timi Zajc zasedal drugo mesto (za Avstrijcem Stefanom Kraftom), v nedeljo Domen Prevc prvo mesto (tik pred omenjenim Kraftom). A v finalnem skoku sta oba svojo uvrstitev pokvarila in zdrsnila s stopničk. Seveda je bilo, kot je na skandinavskih tekmah to že kar malo v navadi, marsikaj povezano tudi z vetrom. Ko je bil Zajc na vrsti za zmagovalni skok, je imel tako dobre vetrovne razmere, da bi moral preskočiti velikost skakalnice (134 m). To mu sicer ni uspelo, a tudi odličen skok s pristankom pri 130 metrih je ob ogromnem odbitku točk zaradi vetrovne izravnave pomenil šele sedmo mesto. No, izgovora Zajc ni mogel iskati, saj je takoj za njim Kraft skočil do zmage. Je pa ugotavljal: "Zelo sem vesel, da sem imel kar v redu razmere. Nekako sem preživel in upam, da bom v takem ritmu vzdržal do Vikersunda." No, vzdržal ni niti en dan, že v nedeljo je z 20. mestom poskrbel za najslabšo slovensko uvrstitev minulega konca tedna.

Najboljšo pa je priboril Domen Prevc. A kaj, ko je tudi on izgubil finalni dvoboj v konstantnosti s Kraftom. No, tokrat slednji ni zmagal, iz ozadja sta na vrh priletela Norvežan Johann Andre Forfang in Japonec Rjoju Kobajaši. In ko je Kraft pristal pri "le" 124 metrih, se je zdela pot do zmage odprta za mlajšega Prevca - ki pa so mu naprave namerile le 121 metrov. Ravno toliko, da je za 0,2 točke ostal za Kraftom in stopničkami. A po sobotnem desetem mestu je tudi nehvaležno četrto mesto prineslo dovolj razlogov za zadovoljstvo: "Za mano je čudovit dan. Res so se stvari skoraj čisto poklopile. V drugi seriji je malo manjkalo. Zelo sem vesel, kljub temu da sem s prvega nazadoval na četrto mesto, a glede na treninge in ves pretekli teden sem zelo vesel, kako sem to izpeljal."

Kakšnih drugih slovenskih presežkov ni bilo: Peter Prevc (s sobotno daljavo dneva 134 metrov) je poskrbel za osmo in enajsto mesto, povratnik v karavano Anže Lanišek za 11. in 17. mesto, Lovro Kos pa za 18. in 13. V skupnem seštevku turneje, ki se nadaljuje v torek in sredo v Trondheimu, vodi Kraft, najboljši Slovenec pa je Peter Prevc na četrtem mestu, predvsem po zaslugi četrtega mesta v petkovih kvalifikacijah. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta