(FOTO) Dolgoletni serviser koles iz Maribora: Nobena okvara me ne vrže iz tira, spopadem se z njo

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
25.04.2024 04:00

Servis koles in smuči na Radvanjski cesti v Mariboru je Jaki Rampre odprl pred slabimi štiridesetimi leti. Sedaj je "glavni" že njegov sin Blaž. Koliko je bilo staro najstarejše kolo, ki so ga popravili?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jaki in Blaž Rampre: "Zadovoljen sem, da je Blaž šel po moji poti, je zelo delaven, dobro se znajde tudi v 'šefovski vlogi'."
Andrej Petelinšek

Čeprav je pomlad v teh dneh še precej muhasta in mrzla, je mnoge privržence kolesarjenja že zvabila na plan. Da so kolesa rekreativnih kolesarjev, kakor tistih, ki se morda le po krajših opravkih vodijo s kolesom, brezhibno pripravljena, nekateri poskrbijo kar sami, nevešči tega dela pa običajno poiščejo serviserja. V Mariboru je več servisov koles, eden od njih, ki pa ima že dolgo tradicijo, je Sport Rampre - trgovina in servis koles in smuči na Radvanjski cesti 117. S to dejavnostjo se že vrsto leto ukvarja Jaki Rampre, ki pa je sedaj že "v službi" pri sinu Blažu.

"Dejavnost imam registrirano že 37 let. Izučil sem se za orodjarja in kot mladenič rad popravljal mopede in motorje, potem pa me je za popravilo dvokoles navdušil že pokojni prijatelj Valter Korman, ki je imel svoj servis. Takrat je bilo veliko povpraševanja po servisiranju, zato sem se odločil, da se oprimem tega posla, odprl sem dejavnost in začel," popisuje 57-letni Jaki Rampre. "Hitro sem uredil dokumente za odprtje trgovine in servis koles ter smuči, kmalu so začele prihajati prve stranke. Takoj sem se vživel v nov poklic, v to vlogo, čeprav sem bil pri servisiranju koles in smuči samouk. Delo mi je šlo dobro od rok, ker sem ga opravljal z ljubeznijo in veseljem. Volje do dela mi ni nikoli zmanjkalo, popravila vsakega kolesa sem se lotil zavzeto in z željo, da ga, ne glede na to, kakšna je bila okvara, ga usposobim za vožnjo, in vesel sem bil, ko je stranka spet sedla na kolo ter se zadovoljna odpeljala. Več kot zaslužek, ki je tolikšen, da z njim dostojno živim, mi vsa leta pomeni to, da sem samostojen in neodvisen."

Jaki Rampre: "Ustrezalo mi je, da sem bil vsa leta samostojen pri svojem delu." 
Andrej Petelinšek

V servisu na Radvanjski cesti popravljajo mestna, gorska in otroška kolesa, skiroje in poganjalčke, v zadnjih letih tudi električna kolesa. "Nekatera kolesa, ki jih lastniki pripeljejo v popravilo, so častitljive starosti, zame in mojega sina so trd oreh, a ne spomnim se, da katerega ne bi popravili. S tem smo si zgradili ugled. Mnogi radi k nam pripeljejo svoje kolo v popravilo, saj so prepričani, da bodo zadovoljni. Za servisne storitve je veliko več zanimanja kot za nakup koles, saj ljudje neradi zavržejo kolo, s katerim se vozijo dolga leta. Nekateri, ki so jim denimo ukradli kolo, kar se pogosto dogaja, pri nas kupijo novo, številni pa rabljeno, ker je cenovno bolj dostopno. Prav tako rabljena kolesa starši kupujejo svojim otrokom," pojasni Jaki Rampre. Spomni se, da je bilo najstarejše kolo, ki so mu ga pripeljali v popravilo, izdelano v prvih letih po drugi svetovni vojni.

"Pri starodobnikih so težava nadomestni deli, a se vselej znajdemo in okvaro odpravimo. Stranke ne smeš razočarati, sicer jo izgubiš," razloži Jaki Rampre, ki se v zadnjih letih vse bolj ukvarja s popravilom smuči kot s servisiranjem koles, kajti to delo je prevzel sin Blaž. "Sinu pomagam predvsem z nasveti, a tudi orodje za popravilo včasih vzamem v roke, sploh kadar je dela prek glave in stranke komaj čakajo na kolesa. Največ dela je od pomladi do pozne jeseni," pove Jaki Rampre. Ozre se še na popravilo koles na električni pogon: "Ustroj teh koles je podoben kot pri klasičnih kolesih, pri popravilu električnega dela pa si pomagamo z diagnostiko, tako da ni težav."

Oče Jaki se sedaj bolj ukvarja s servisiranjem smuči in papirji, Blaž pa s popravili koles.
Andrej Petelinšek

Rampretovi se ukvarjajo tudi s servisiranjem smuči. "Nove smuči so drage in marsikdo se odloči, da bo obdržal stare. Pripelje jih v naš servis in postorimo vse, kar je treba, da jih usposobimo, tako da je z njimi spet mogoče smučati," doda sogovornik.

Jaki Rampre ima še sina Aljaža, ki pa si življenjsko pot gradi v kuharskem poklicu. Starejši Blaž pa je šel po očetovih stopinjah. Najprej je bil 33-letni Blaž v servisu očetova desna roka, sedaj je obratno. "Po poklicu sem avtoservisni tehnik in že med šolanjem, še bolj pa po njem, sem očetu večkrat pomagal pri delu, počasi sem to delo vzljubil in pred približno osmimi leti po posvetu z očetom prevzel vodenje servisa in tako postal postal očetov 'šef'," smeje pojasni Blaž. "Oče, ki se bolj ukvarja s servisiranjem smuči in papirji, kljub temu vselej najde čas in mi pomaga, kadar naletim na kakšen servisni zaplet, česar sem zelo vesel," očetu na dušo popiha sin, očetu pa se ob teh besedah na licu zariše nasmešek. "Zadovoljen sem, da je Blaž šel po moji poti, je zelo delaven, dobro se znajde tudi v 'šefovski vlogi'."

Blaž Rampre 
Andrej Petelinšek

"To delo me zelo veseli, poznam ga do obisti in ni okvare na kolesu, ki je ne bi znal popraviti. Nobena okvara me ne vrže iz tira, spopadem se z njo, in ko stranka naš servis zapušča zadovoljna, sem zadovoljen tudi jaz, saj vem, da se bo, ko bo spet potrebovala tovrstno storitev, oglasila pri nas. Strankam skušamo okvaro na kolesu popraviti čim prej, manjše okvare se lotimo takoj, ko pripeljejo kolo v naš servis. Ta je odprt vsak delovnik od 9. do 19. ure, ob sobotah pa od 8. do 13. ure," še pove Blaž Rampre.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta