(FOTO) Duh solidarnosti, pomoči in prostovoljstva

Barbara Bradač Barbara Bradač
31.08.2024 05:00

Občinsko gasilsko poveljstvo organiziralo gasilski tabor, prvi za gasilsko mladino iz celotne občine Rače - Fram.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gasilski nadobudneži so se zabavali, igrali in učili gasilskih veščin.
PGD Sp. in Zg. Gorica

Gasilsko društvo ima skoraj vsaka slovenska vas. Ponekod so gasilci bolj aktivni in povezujejo kar celotno skupnost. V občini Rače - Fram je najbolj aktivno Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Spodnja in Zgornja Gorica - lanski tabor za svojo gasilsko mladino je nadgradilo in povezalo vsa štiri prostovoljna gasilska društva v občini. Otroško veselje, smeh, igranje košarke in nogometa, gledanje filma, zaupni pogovori med deklicami, vsega po malem in kar je komu v tistem hipu ustrezalo, se je preteklo soboto zvečer, ko smo jih obiskali, prepletalo na prvem taboru gasilske mladine celotne občine Rače - Fram v Športnem parku Krč.

Mladi udeleženci gasilskega tabora v Športnem parku Krč.
PGD Sp. in Zg. Gorica

Z dvigom zastave gasilske mladine GPO Rače - Fram se je tabor prejšnji četrtek začel in v nedeljo zaključil s simboličnim spustom zastave, ki je plapolala nad taborom otrok in mladih, ki jih druži veselje do gasilskega življenja, katerega bistven del sta zdrava tekmovalnost in pozitiven odnos do ljudi. Idejni vodje projekta Peter Hajdinjak, Anja Čelan, Jožica Rihtarič in Andrej Kancler se zavedajo, da prostovoljno gasilsko društvo brez mladine nima prihodnosti. Dva velika šotora sta bila namenjena za prenočišče kar 56 otrok in mladih med šestim in 16. letom v Športnem parku Krč. Za gasilske pionirje in mladince so štiri dni neutrudno skrbeli prostovoljci PGD Fram, PGD Rače, PGD Podova in PGD Sp. in Zg. Gorica ter drugi mentorji in pomočniki.

PGD Sp. In Zg. Gorica

"Tabor smo uvedli lani, ker imamo na Gorici veliko gasilskih pionirjev, kar 36 jih je. V okviru gasilske zveze lahko letno dva otroka iz vsakega društva gresta na tabor, torej se v času pionirjev vsi ne bi mogli izmenjati, zato smo organizirali svoj tabor. Veseli smo, da so se nam letos pridružila še preostala društva iz naše občine," je povedala Anja Čelan. Kako močno so zastopane gasilske vrste na Spodnji in Zgornji Gorici. pove podatek, da je bilo na taboru 35 udeležencev od tam, iz Podove šest, iz Rač šest in iz Frama devet.​ Da imata Gorici toliko podmladka, gre zahvala članom društva, ki so letos opravili že več sto ur prostovoljnega dela.

PGD Sp. in Zg. Gorica

Mladi so v vsebinsko bogatem programu uživali, se zabavali, vmes pa se kaj koristnega naučili. Bistveno pa je, da se otroci spoznajo, sodelujejo, se družijo. Mobilni telefoni, tablice in kar je še pametnih naprav so ostali doma. "Prišel sem zaradi prijateljev. Zabavno je igrati nogomet in to, da malo jezimo učitelje," je povedal navihani 13-letni Vid Fingušt, ki gre po stopinjah očeta Petra Fingušta, glede odnosa do prostovoljstva in gasilstva. "Ker želim pomagati ljudem," je jasen. ​Alina Kolar, Larica Čelan, Leja Kancler so bile nad taborom navdušene, ker so se družile in spoznale nove prijateljice. Kot so povedale, je bilo super tudi na izletih. "Saj se lahko tudi drugače družimo, samo ni isto kot pri gasilcih," je dejala Sofija Čelan.

PGD Sp. in Zg. Gorica

Ogledali so si Ljudski vrt, Letališče Edvarda Rusjana Maribor, odpravili so se na Pohorje, sprejeli so jih Pri Kovačniku Farm Stay ter jim razkazali kmetijo in jih pogostili. Obiskala jih je Slovenska vojska in jim predstavila vojaško tehniko in opremo. Na tabor so prišli tudi skavti iz stega Maribor 2 - Maistrov steg. "Nič ni 'brezveze' na taboru. Najboljši so bili skavti, z njimi smo odšli v gozd. Skupaj smo naredili bivak," je bila navdušena Mia Fingušt. Vzorni pionir iz PGD Fram Nace Rotovnik je jasen: "Super je, da imamo toliko različnih iger, čas zase in da pripravljajo zelo dobro hrano." Najbolj všeč mu je bilo, da ga v šotoru ni zeblo. Prijatelj Tim Harb je dodal: "Spoznal sem novo vojaško vozilo, skavti so nas naučili zanetiti ogenj, v Ljudskem vrtu sem videl tudi slačilnice, na letališču pa sem se naučil veliko novega o helikopterju in gasilskih vozilih."

PGD Sp. in Zg. Gorica

Gasilstvo je poslanstvo, ki ti zleze pod kožo, pravi Rado Marin, mentor gasilske mladine PGD Fram: "Vsa društva se trudimo po najboljših močeh in lahko rečemo, da smo gasilska občina, in upam, da tako nadaljujemo. Gojimo duh solidarnosti, pomoči in prostovoljstva."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta