Ivan Teskač in Jure Novak že stotič darovala kri. Še zmeraj čutita vznemirjenje ob darovanju

Hojka Berlič Hojka Berlič
21.01.2024 06:00

V Cirkovcah imajo s tem že 16 vitezov krvodajalstva, to je tistih, ki so to življenjsko pomembno tekočino darovali že stokrat

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krvodajalca stokratnika iz Cirkovc, Ivan Teskač in Jure Novak, sta prejela zahvale tako od predstavnikov ETD Ptuj kot Rdečega križa.
Hojka Berlič

V ptujski enoti za transfuzijsko dejavnost (ETD), ki deluje pod okriljem Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor, je bil minuli teden znova prav poseben dan. Krvodajalca iz Cirkovc, Ivan Teskač in Jure Novak, sta namreč kri darovala že stotič.

Podobno kot nekdaj mnogi, je tudi Teskač kri prvič daroval leta 1987 med služenjem vojaškega roka: "Gotovo me je k temu, da sem krvodajalstvo nadaljeval, spodbudil oče, ki je bil sam krvodajalec. Edino vodilo pri tem mi je, da z darovano krvjo pomagam tistim, ki jo potrebujejo." Ker je darovanje krvi zanj nekaj vsakdanjega, je bil pozitivno presenečen, da so se mu ob tej okrogli številki, ko je postal del ozkega kroga "vitezov krvodajalstva", torej tistih, ki so kri darovali že stokrat, za njegovo dolgoletno darovanje krvi zahvalili tako predstavniki oddelka kot Rdečega križa. Tudi za Novaka je bilo vseskozi glavno vodilo pomagati drugim: "V času, ko sem začenjal, je bilo pri nas veliko krvodajalcev. Kri sem vedno daroval v dobri družbi. Moram reči, da je bilo danes, ko sem tu stotič, vendarle prisotnega nekoliko vznemirjenja, saj mi po glavi vendarle roji, če bo vse potekalo tako, kot mora."

Krvodajalca stokratnika iz Cirkovc Ivan Teskač in Jure Novak
Hojka Berlič

Sekretarka ptujskega območnega združenja Rdečega križa (RK) Marjana Cafuta je ob tem izrazila veselje, da so že presegli število 50 evidentiranih vitezov krvodajalstva na ptujskem območju: "Današnja krvodajalca sta sicer 52. in 53. na seznamu. Obenem moram poudariti, da sta ta krvodajalca 15. in 16. vitez, ki sta kri darovala v okviru krajevne organizacije RK Cirkovce."

Na Ptuju so v lanskem letu sprejeli 3618 krvodajalcev, med njimi 198 takih, ki so se krvodajalske akcije udeležili prvič. "S temi številkami smo vsekakor zadovoljni, kljub temu pa ne moremo počivati. Kri namreč potrebujemo vedno znova. Zato moramo venomer spodbujati nove krvodajalce. Takšni dogodki, kot je današnji, pripomorejo, da še koga vzpodbudimo, da se vključi," je izpostavila vodja ETD Ptuj Božislava Majcen Vivod. Na Ptuju sicer po besedah Majcen Vivodove največ novih krvodajalcev pridobijo v sodelovanju s srednjimi šolami, ki dijake nagovarjajo pred krvodajalskimi akcijami, v katere se lahko vključijo, ko dopolnijo 18 let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta