Klopotec se ne oglaša več na Meranovem, temveč v središču Limbuša: Pomembno je, da gre tradicija naprej

Darja Medved
07.09.2024 03:40

Časi, ko smo na Meranovem tradicionalno postavljali klopotec, so mimo. Člani Turističnega društva Limbuš so sprejeli odločitev, da dogodek preselijo pred turistični dom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klopotec so pritrdili na steber in ga pognali.
Td Limbuš

Povezovalec prireditve Drago Koletnik, predsednik Društva upokojencev Limbuš - Pekre, je prebral besede, ki jih je na šaljiv način zapisala članica DU Limbuš - Pekre Darja Medved: "Da ne bi vsega grozdja, ki je začelo zoreti, pozobali ptički, srne, jazbeci … No, malo lahko, ubožčki lačni so. A malo naj ga le ostane za nas … Da bomo tudi mi zobali sladke jagode in seveda okušali sladki mošt in vince. In kadarkoli bomo okusili to sladkost, se bomo spomnili težkega dela vinogradnikov."

Nato je recitiral pesem Toneta Kuntnerja V strminah, ki opeva naše gorice, naše ljudi, katerih tiha in trda življenja naša žlahtna vina rodijo. Besedo je prevzel predsednik Turističnega društva Limbuš Alojz Dovnik. Predstavil je zgodovino klopotčevanja v Limbušu, dragocene izkušnje, ki so se širile iz roda v rod. Zahvalil se je vsem, ki so v preteklosti in tudi tisti dan omogočili ta svečani dogodek.

Povezovalec se je spomnil že skoraj ponarodele pesmi Antona Martina Slomška En hribček bom kupil. Mešani pevski zbor DU Limbuš - Pekre jo je skupaj s Spominčicami, ljudskimi pevkami in pevcem, zapel ob spremljavi kitarista Silvia Fabjana in harmonikarja Milka Repnika.

Dogodek je pritegnil veliko obiskovalcev.
Td Limbuš

Sledili sta že tolikokrat slišana Tu smo doma, katere besedilo je napisal Dušan Ravnjak, uglasbil pa Tine Lesjak, in ljudska Slišala sem ptičko pet. In ker so bili med nami tudi mlajši krajani in krajanke, so dobili tudi oni priložnost, da so slišani. Učenka OŠ Rada Robiča Limbuš Lara Črnko je nastopila s kitaro. Samo klopotčevanje, njegovo tradicijo, je nato predstavil Peter Kramer, vodja posestva Meranovo. Povabil nas je h klopotcu, nato smo bili priče njegovi postavitvi. Alojz Kraner je klopotec pritrdil na steber in ga zagnal.

Povezovalec se je zamislil in dejal, da bo kmalu prišel čas, "ko bomo po pameti poskusili žlahtno kapljico." Navzoče je že povabili na pokušino "sladkega vinca". Nato je ob igranju na malo harmoniko zapela Barbara Gabrielle, sledili so pevci MePZ s Spominčicami in zapeli pesem Andreja Šifrerja Vse manj je dobrih gostiln. Na prizorišče je prišel vinogradnik Dušan Jaunik, preoblečen v ovterja. Ovter? Kdo pa je to? Peter Kraner in ovter sta poučila navzoče, da je to po tradiciji čuvaj vinogradov.

Na koncu kulturno-zabavnega programa je zadonela pesem častnega krajana, pesnika, zgodovinarja in nekdanjega povezovalca prireditve Franja Šauperla Klopotcu v pozdrav. Kako lepo doživetje je bilo klopotčevanje! Po bučnem aplavzu nismo odhiteli vsak v svoj dom, ampak se je druženje nadaljevalo. Mize so ponujale slastno pecivo, ki so ga pripravile članice turističnega društva, in pijačo. Igral je harmonikar in nas razveseljeval s svojo glasbo. Kako lepo je biti del skupnosti … Hvala TD Limbuš!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta