Namig za izlet: Do Slivniških ribnikov po oddih

ŠTR
06.09.2024 03:40

Ogled ribnikov, ki so ena od naravnih znamenitosti v občini Hoče - Slivnica, je lahko tudi cilj za kakšen (nedeljski) izlet

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slivniški ribnik
Občina Hoče-slivnica

Ker običajno samo brzimo mimo, sploh ne opazimo, da so zahodno od ceste Hoče-Slivnica na robu prostranega Hočkega gozda Slivniški ribniki, ki so nastali umetno. Prvi ribnik je viden s ceste, a ko se mu približamo po gramozni cesti, opazimo, da se za njim skriva še drugi. Prekrasna narava tik pod Pohorjem vabi k sprehodom in naravnim doživetjem. Tam si lahko v zavetju zelenih gozdov oddahnete, meditirate, se sprostite ter napolnite z energijo ali umirite svoje misli.

Slivniški ribniki so skriti biser narave z zanimivo vodno in poplavno vegetacijo. Tam uspevata redki rastlini: evropska gomoljčica (Pseudostellaria europaea) in vodni orešek (Trapa natans). Ribniki in njihova okolica so življenjski prostor številnih ptičev, predvsem pa različnih dvoživk, med katerimi je treba omeniti žabo česnovko (Pelobates fuscus). Ta je v Sloveniji zelo redka in velja za ogroženo vrsto. Velik pomen za naravo ima celoten Hoški gozd v zaledju ribnikov. Dokaz za to je v Sloveniji izredno redka črna štorklja, ki občasno gnezdi v njem. Za Slivniške ribnike velja poseben varstveni režim. Zaradi svojih posebnosti so ribniki pomembni za biotop ter tudi za znanstveno-raziskovalno in učno-vzgojno dejavnost in ribogojstvo.

V ribnike se steka meteorna voda s Pohorja, zato je voda v njih malo hladnejša. V ribnikih dominirajo krapi in ščuke, ob njih pa lahko vidimo tudi druge živali, denimo labode, race in mnoge druge ptice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta