Odpadne pločevinke za bivake: Planinska zveza Slovenije s partnerji pripravila zanimiv ekološki projekt

Natalija Sinkovič
12.05.2024 05:00

Iz odpadlih pločevink, ki jih bodo zbirali v posebnih rumenih zabojnikih, postavljenih na šestnajstih lokacijah, bodo v slovenskih gorah postavili tri nove bivake.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iz pločevink želijo dobiti material za nove bivake.
Pivovarna Laško

Impol iz Slovenske Bistrice bo sodeloval v projektu Bivak za bele vrhove Planinske zveze Slovenije, Pivovarne Laško Union in drugih partnerjev. Iz odpadlih pločevink, ki jih bodo zbirali v posebnih rumenih zabojnikih, postavljenih na šestnajstih lokacijah, bodo v slovenskih gorah postavili tri nove bivake. Za zbiranje pločevink je zadolženo podjetje Slopak. Po grobi oceni naj bi za tri bivake potrebovali okoli tono aluminija oziroma okoli 200.000 pločevink. Do zdaj je znano le, da bo nov bivak stal v martuljških gorah nad Gozdom Martuljkom, drugi lokaciji še niso določili.

"Potem ko bo podjetje Slopak zbralo dovolj pločevink, jih bo ob koncu zbiralne akcije ustrezno kompaktiralo in predalo podjetju Talum, kjer bodo pločevinke pretalili in ulili v ingote, kar bo surovina za izdelavo livarniške šarže v naši livarni Impol LLT," so sporočili iz podjetja Impol. Pločevino in cevi za konstrukcijo bodo nato v dogovoru z izdelovalcem bivakov predali podjetju Kov. Tam bodo navedene izdelke izdelali v skladu z zahtevami zelene blagovne znamke Infinial. "Zasnova, namen in cilj projekta se odlično ujemajo s trajnostno politiko našega podjetja, hkrati pa se s sodelovanjem odpirajo nove možnosti razvoja, ozaveščanja in uporabnosti aluminijevih recikliranih izdelkov," še dodajajo v Impolu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta