Skoke: Prvič bodo v kraju uprizorili žive jaslice

Damijan Toplak Damijan Toplak
25.12.2023 05:00

V torek, sredo in četrtek bodo v središču Skok uprizorili božično zgodbo, v igri, s katero so povezali vsa društva v kraju, poleg igralcev tudi žive živali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob krajevnem in upokojenskem domu v središču Skok je že praznična okrasitev.
Damijan Toplak

Danica Korošec, predsednica kulturne sekcije pri Društvu upokojencev Skoke, je idejna vodja, producentka, motivatorka in povezovalka tega dogodka, za režijo bo poskrbel Božo Hadler, pri prireditvi pomaga Zvonko Raušl (oba KUD Zvonke Antoličič Miklavž). Tako bo 26., 27. in 28. decembra, vsakič ob 16.30, pri prenovljeni kapelici v Skokah pričetek prireditve. Člani cerkvenega zbora, združeni iz Dobrovc in Miklavža, bodo tam zapeli božične pesmi, slivniški župnik Jože Šömen, ki skrbi za duhovno oskrbo faranov tudi v Dobrovcah in Skokah, pa bo pripovedoval celotno zgodbo o Mariji, Jožefu in pohodu do mesta Betlehem. Jožefa bo upodobil Danilo Korošec, Marijo Julija Sagadin.

Danica Korošec in Zvonko Raušl
Damijan Toplak

Od kapelice bo sledil sprevod nastopajočih (in obiskovalcev) po kraju, a se bo vse dogajalo okrog krožišča v Skokah. Tam bodo stale tudi tri hiške, ki bodo uprizarjale mesto Betlehem. Kot povesta Danica Korošec in Zvonko Raušl, so s postavitvijo živih jaslic želeli obiskovalcem sporočiti dve zgodbi. Prva je svetopisemska, ki je stara 2000 let, z drugo zgodbo pa želijo predstaviti zgodovino kraja Skoke. "Prikazali bomo tudi stara kmečka opravila, kot so klepanje kose in srpa, luščenje koruze in žrmljanje žita v moko, morda žganjekuho," povesta sogovornika in dodata, da so letošnje žive jaslice v Skokah nadaljevanje lanskoletne pravljične dežele. Manjkala ne bo niti pastirska ograja, v kateri bodo žive ovce, med živalmi bo mogoče videti še oslička. Vstopnine za ogled živih jaslic ne bo, saj je za prireditev finančno prispevala miklavška občina, pri organizaciji prireditve pa pomagajo Društvo upokojencev Skoke, Športno društvo Skoke, KUD Zvonke Antoličič iz Miklavža ter tudi Rdeči križ iz Dravskega Dvora.

Ob prenovljeni kapelici v Skokah bo potekal osrednji program letošnjih živih jaslic.
Damijan Toplak

"Pomembno se nama zdi, da smo prvič uspeli pri kakšnem projektu povezati različna društva - kulturna, športna, humanitarna, in sicer iz vseh štirih krajev miklavške občine," sta ponosna Danica Korošec in Zvonko Raušl. Po prireditvi bodo nastopajoče in obiskovalce pogostili s "kmečkimi" jedmi ter s čajem, kakavom in kuhančkom. Pripoved božične zgodbe bodo končali pri Domu upokojencev v Skokah, kamor bodo prišli sveti trije kralje. Celotno krožišče bo v temi, poskrbeli pa bodo za posebno osvetlitev prizorišč živih jaslic. Miklavška občina bo organizatorjem posodila tudi hiške - stojnice s platni na sprednji strani, ki jih bo poslikal akademski slikar Primož Krašna z ženo Janjo - nedavno sta se preselila v Skoke. Januarja v Skokah načrtujejo tudi ustanovitev krajevnega kulturnega društva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta