Vinkov pohod: Tradicijo nadaljujejo ne glede na vreme

Damijan Toplak Damijan Toplak
19.01.2024 16:00

Start že 12. Vinkovega pohoda bo v nedeljo, 21. januarja, ob 8. uri pred miklavškim vrtcem Vrtiljak. Vabijo k udeležbi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vinkov pohod bo to nedeljo.
Milan Kirbiš

Planinsko društvo Miklavž, Društvo vinogradnikov Miklavž, Društvo upokojencev Miklavž in vinarji Malečnika vabijo na 12. Vinkov pohod po gričevju med Miklavžem na Dravskem polju, Zgornjim Duplekom, Metavo, Trčovo, Vodolami, Gorco in Malečnikom. Start pohoda, na katerega vabijo planince, vinogradnike in druge ljubitelje narave, bo v nedeljo, 21. januarja, ob 8. uri, na parkirišču vrtca Vrtiljak v Miklavžu na Dravskem polju. Pot bo pohodnike vodila v Zgornji Duplek, Kamenščak, Metavo, Vodole in Malečnik. Na kmetiji Knuplež in na Vodolah (Bračko Emil, Protner in Mak) bodo poskrbeli za hrano in pijačo.

Med pohodom bodo vinarji Malečnika v Vodolah prikazali rez vinske trte po slovenskih običajih. Člani pevskega zbora Društva upokojencev iz Miklavža pa bodo zapeli pesmi o trti in vinu. Tisti, ki se udeleži pohoda prvič in enajstič, prejme izkaznico pohoda - kartonček. Pohodni kartončki se žigosajo na vinogradniški kmetiji Protner. "Vinogradnik gre na Vinkovo v vinograd v vsakem vremenu, pa naj sije sonce, dežuje ali sneži. Tudi mi bomo šli na pohod, ki bo trajal približno pet ur, ne glede na vremenske pogoje," je dejal Franc Kocbek, predsednik Planinskega društva Miklavž.

Vinkov pohod leta 2015
Darinko Kores Jacks

Večina vinogradnikov namreč verjame pregovoru, da se 22. januarja, na Vinkovo, vinska trta prebudi iz zimskega spanja v rast. Zato tega dne obiščejo svoje vinograde, pričnejo rez in si zaželijo dobre vinske letine. Več kot stoletni pregovor, ki ga vinogradniki radi povedo, je, če na Vinkovo sonce sveti, dosti dobrega vina bo v kleti. A to je le eden od mnogih pregovorov, ki jih vinogradniki prenašajo iz roda v rod, čeravno je praznovanje svetega Vincenca bolj značilno za Hrvaško kot za naše kraje. Pri nas je bolj čaščen sveti Martin, ki iz mošta naredi vino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta