Zlasti v obdobju staranja je pomembna kakovostna prehrana. Svetovala je tudi strokovnjakinja Miša Pušenjak

Zdenka Pašić
10.05.2024 03:00

Da bi ozaveščali o pomenu zdrave, lokalno pridelane hrane je Univerza za tretje življenjsko obdobje Maribor organizirala strokovno ekskurzijo. Obiskali so Cornus v Logarovcih, kmetijo Frank-Ozmec v Ljutomeru in Mojo Biodeželo v Kogu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na obisku v Prlekiji
Zdenka Pašić

Zdravje je ključnega pomena za uspešno življenje posameznika in še posebej za kvalitetno življenje v obdobju staranja. Ozaveščanje o tem je ena od nalog Univerze za tretje življenjsko obdobje Maribor, zato smo se odločili, da za člane organiziramo strokovno ekskurzijo v Prlekijo, kjer smo obiskali rastlinjake Cornus v Logarovcih, kjer se posvečajo proizvodnji kakovostnih sadik, ekološko kmetijo Frank-Ozmec v Ljutomeru in Mojo Biodeželo v Kogu. Na teh destinacijah smo obiskali vrtnarije in kmetije, kjer so se njihovi lastniki "začeli učiti iz narave in upoštevati njene zakone". Zato prisegajo na ekološko pridelavo hrane, na sožitje z naravo in na tradicijo.

Na ekskurzijo smo povabili agronomsko strokovnjakinjo Mišo Pušenjak, avtorico številnih knjig o vrtnarjenju. Svoje bogate izkušnje prenaša s pomočjo vrtnarskih knjig, v katerih najdemo domače ekološke rešitve proti boleznim in škodljivcem. Udeležencem ekskurzije je odgovarjala na njihova vprašanja o sortah vrtnin, ki najbolje uspevajo v naših krajih, in seveda o preventivnih ukrepih, da nam na vrtovih zrastejo zdravi pridelki. Na ekološki kmetiji Moja biodežela pa se ukvarjajo poleg pridelave zelenjave z vlaganjem zelenjave za ozimnico - ozimnica po naročilu.

Preberite še

Kaj početi, po upokojitvi? Ni dobro reči, da zdaj boš samo užival. Pol leta že, potem je dobro biti aktiven

Moja biodežela je nastala iz spoznanja, da zdrava hrana in zdrave misli naredita življenje čudovito. To, kar damo na polja, na koncu dobimo na svoje krožnike. To, na kar se osredotočamo v svojih mislih, postane naša resničnost. Če sejemo strupe, te tudi pojemo. Tega ne želimo zase, tega ne želimo za vas," so misli, ki so zapisane v predstavitvi ekološke kmetije Moja biodežela. Na Univerzi za tretje življenjsko obdobje se zavedajo, da je samooskrba luč, ki jo vidijo na koncu tunela, sredi katerega se je znašel ves svet in se je znašla narava kot posledica svetovnega gospodarskega razvoja, ki je neodgovoren do narave in vsega živega v njej.

Njihova želja je pospešiti samooskrbo in odkriti nove načine, kako ustvariti plodna vrtna tla za bogato rast in obilno letino. Udeleženci ekskurzije smo imeli priložnost postaviti vprašanja in razpravljati o svojih izzivih pri gojenju rastlin s strokovnjaki na tem področju. Pridobili smo veliko novega znanja o načinih vrtnarjenja, ki bodo omogočila večje pridelke zelenjave na naših vrtovih. Bili smo navdušeni ob pogledu na nekaj hektarjev posajenih površin s sadikami, ki jih vsako leto sadijo vrtičkarji po Sloveniji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta