Življenjske lekcije Adija Smolarja: Sreča je odvisna od želja - ni in ni je, če si lakomen, hitro pride, če si skromen

Saša Britovšek Saša Britovšek
29.06.2020 06:00

"Na oder grem, kot bi šel v dnevno sobo in zaigral med prijatelji," pripoveduje kantavtor, ki po slovenskih odrih nastopa devetintrideset let. Na svoji prvi kaseti nekaj let kasneje pa je že z naslovom spomnil na minljivost, ki se je vse premalo zavedamo. Pravi, da bi nas prav ta morala voditi k prijaznosti in izkazovanju ljubezni vsak dan, da ne pozabimo, kaj imamo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Sem stoičen človek, zato se zavedam minljivosti in občutkov sreče ali nesreče ne poveličujem."
Tomo Jeseničnik

Štejete leta, obletnice, slavite okrogla praznovanja?
Edina obletnica, ki sem jo na večje proslavil, je bila moja šestdesetletnica, to sem lansko leto ovekovečil z nastopi po vsej Sloveniji. Zavedam se minljivosti, tudi svoje lastne, in v svojih pesmih to rad omenim, saj me ne plaši, pač pa me spodbuja, da še več delam. Sicer pa mi dnevi tako hitro minevajo, da bi mi praznovanja lahko povzročala dodatne skrbi. Nastopam že od leta 1981 in od takrat bi bilo lahko res veliko obletnic. Tudi rojstnih dni ne praznujem na veliko, saj menim, da je treba vsak dan dojemati kot praznik. Vsak dan sproti je treba biti hvaležen, vsak dan izkazovati prijaznost in ljubezen tistim, ki te obdajajo, ne le ob nekih določenih datumih. Zdi se mi, da je lepo kakšen praznik ovekovečiti zgolj zato, da si ljudje vzamejo čas, se srečajo, utrjujejo vezi in naklonjenost. V vsakdanjem življenju nam to rado pobegne.
Sta s časom prijatelja? Je prizanesljiv do vas?
Čas je relativen. Treba je znati razpolagati z njim. Nekateri s časom ravnajo potratno, nekateri pa racionalno. Sam spadam med slednje, znam presoditi, kaj je pomembno v življenju in kaj ne.
Kaj vas je včasih zelo osrečilo in kaj vas danes?
Osrečevanje ... Odvisno je od dojemanja življenja. Ljudje preveč radi iščejo srečo v zunanjih dejavnikih, si zastavljajo velike cilje in hlepijo po njih. Če jih ne dosežejo, so razočarani, pozabijo ceniti kar imajo. Od tukaj izvira nesreča. Sem stoičen človek, zato se zavedam minljivosti in občutkov sreče ali nesreče ne poveličujem. Vse skupaj dojemam zelo trezno, zame več velja zadovoljstvo - zadovoljstvo ob opravljenem delu, zadovoljstvo z dobrimi odnosi. Veste, sreča je odvisna od želja - ni in ni je, če si lakomen, hitro pride, če si skromen. Kakršnakoli težava te zadene, se moraš zavedati, da je mnogo ljudi, ki bi v tistem trenutku takoj zamenjali s tabo, ker so še na slabšem.

Adi Smolar na festivalu Lent leta 1999.  
Janko Rath
Adi Smolar
Tomo Jeseničnik
V Slovenj Gradcu so v apartmaju Kavarne Čokoladnica pripravili  razstavo o Smolarju.
Tomaž Ranc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.