Ameriški rušilec v Rdečem morju sestrelil več brezpilotnih letal

STA, A.L.
04.12.2023 07:22

Hutiji so pred tem potrdili raketni napad na tovorno ladjo pod panamsko zastavo Number 9 in na tovorno ladjo pod bahamsko zastavo Unity Explorer, češ da gre v bistvu za izraelski ladji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ob napadu na več komercialnih ladij v Rdečem morju, za katerega so odgovornost prevzeli jemenski Hutiji, je ameriški rušilec Carney v Rdečem morju v nedeljo sestrelil več brezpilotnih letal, ki so ogrožala njega in tovorne ladje, je sporočilo ameriško centralno poveljstvo Centcom.

"Danes so se mednarodnih vodah na jugu Rdečega morja zgodili štirje napadi na tri tovorne ladje," je sporočil Centcom in dodal, da je rušilec Carney odgovoril na klice v sili z ladij in sestrelil tri drone, ki so leteli proti njemu.

Po navedbah Centcoma so napadi predstavljali neposredno grožnjo mednarodni trgovini in pomorski varnosti. "Imamo vse razloge, da verjamemo, da je napade omogočil Iran, čeprav so jih izvedli Hutiji iz Jemna," so še dodali.

Hutiji so pred tem potrdili raketni napad na tovorno ladjo pod panamsko zastavo Number 9 in na tovorno ladjo pod bahamsko zastavo Unity Explorer, češ da gre v bistvu za izraelski ladji. Obljubili so nadaljevanje napadov "dokler se izraelska agresija proti bratom v Gazi ne ustavi".

Raketa je zadela tudi tovorno ladjo, ki pluje pod panamsko zastavo, Sophie II. Vse tri zadete ladje so utrpele le minimalno škodo, žrtev pa ni bilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta