Covid-19 oziroma cepiva še vedno le za premožne

DR
24.05.2022 16:12

Farmacevti zatrjujejo, da dobavljajo cepivo proti covidu hitro in v vse dele sveta, ter zavračajo delitev intelektualne lastnine za pospešitev proizvodnje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Protesti v podporo zamisli o odstopu intelektualne lastnine revnejšim državam pred sedežem Moderne v ZDA: "Delite znanost!"
Reuters

Po svetu je bilo do zdaj razdeljenih več kot 11,4 milijarde odmerkov cepiva proti covidu-19, čeprav tretjina svetovnega prebivalstva ni prejela niti enega odmerka, pravi vodja Svetovne zdravstvene organizacije dr. Tedros Ghebreyesus, ki je na letni skupščini farmacevtskega giganta Moderna poudaril, da bi njihova pomoč pri povečanju proizvodnje cepiv rešila življenja, zmanjšala tveganje za nove različice in oklestila gospodarski davek, ki ga terja pandemija – a delničarjev Moderne s tem ni prepričal. Le 24 odstotkov jih je podprlo zamisel, da bi podjetje izvedlo študijo prenosa intelektualne lastnine in tehničnega znanja na proizvajalce v državah z nizkimi in srednjimi dohodki. Med delničarji Pfizerja se je za podoben predlog zavzelo le 27,3 odstotka delničarjev, pri podjetju Johnson & Johnson pa še niso objavili številk, a predlog tudi tam ni bil uslišan.

Sklad Achmea Investment Management s sedežem na Nizozemskem vodi skupino 65 podjetij, ki skupaj nadzorujejo 3,5 milijarde dolarjev sredstev in podpirajo to idejo. Njihov strokovnjak Frank Wagemans je za BBC povedal: "Mislim, da je velik del vlagateljev idejo podprl, a v prihodnjih mesecih in letih potrebujemo več podpore, ker vemo, da pandemije še ni konec." Po njegovih besedah je majhna zmaga, da so pri Moderni vsaj začeli spremljati, kako podjetje izpolnjuje povpraševanje po cepivih proti covidu iz manj premožnih držav.

"Okrevanje svetovnega gospodarstva še naprej omejuje neenakopraven dostop do sredstev za preprečevanje in zdravljenje covida-19," je za BBC povedal ekonomist Mednarodnega denarnega sklada Ruchir Agarwal. Moderna je lani izdelala 807 milijonov odmerkov cepiv proti covidu in z njimi ustvarila 12,2 milijarde dolarjev dobička. V upravnem odboru Moderne izpostavljajo, da so več kot četrtino cepiv poslali v države z nizkimi ali srednjimi dohodki in da bi jih lahko še veliko več, če ne bi bilo težav na koncu dobavne verige. Kot primer izpostavljajo Afriko, kjer niso vzpostavili sistema hlajenja cepiv, primanjkuje zdravstvenih delavcev, mnogi prebivalci pa ne zaupajo cepljenju. Pri Moderni pravijo, da sodelujejo s svojimi partnerji za povečanje proizvodnje in gradijo proizvodni obrat v Keniji.

Albert Bourla, izvršni direktor Pfizerja, je svojim delničarjem povedal, da je bilo do zdaj razdeljenih 3,4 milijarde odmerkov cepiva v 179 državah, od tega četrtina v manj premožne, in da je proizvodnja cepiv izjemno zapletena, saj vključuje 280 sestavin kar 86 dobaviteljev iz 19 držav. Pri družbi Johnson & Johnson pa pravijo, da so lani sodelovali z Afriško unijo in svetovno pobudo za pravičen dostop do cepiv Covax, da bi zagotovili 900 milijonov odmerkov po neprofitni ceni, in da pripravljajo licenčno pogodbo z afriškim podjetjem, ki bi zagotovilo spoštovanje varnostnih standardov.

Robbie Silverman iz podjetja Oxfam USA, ki ima deleže v vsakem od farmacevtskih podjetij in si prizadeva za spremembe, odgovarja, da argumenti vseh treh farmacevtskih družb ne držijo: "S statusom quo, ki temelji na donacijah, smo dosegli 74-odstotno precepljenost v bogatih državah in le 12-odstotno v revnih. Države z nižjimi dohodki lahko zagotovijo orodja za izdelavo odmerkov za svoje državljane in z lokalno proizvodnjo rešijo številne težave." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta