Dijaki ob zaključku pouka slavili z ustaškim pozdravom, učiteljica je pozirala z njimi: "Nisem videla nič spornega"

M.R.
26.05.2022 14:21

Hrvaško javnost je pretresla fotografija, ki jo je ob zaključku šolskega leta na Facebooku objavila profesorica hrvaškega jezika industrijsko-obrtniške šole v Slavonskem Brodu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Na njej pozira z dijaki, ki so oblečeni v maskirne vojaške hlače, na glavah imajo baretke, izvajajo pa nacistični pozdrav. Ti so namreč v zrak dvignili iztegnjeno desno roko, na sebi pa imajo tudi majico, na kateri piše "Za norijado spremni". Gre za izpeljanko ustaškega pozdrava, ki je na Hrvaškem z zakonom prepovedan. Profesorica Nives Romanjek na fotografiji pozira z vidnim nasmeškom na obrazu. Norijada je sicer tradicionalno praznovanje hrvaških dijakov ob zaključku srednješolskega izobraževanja.

Ravnatelj šole Luka Mladinović je obsodil ravnanje profesorice in tudi način proslavljanja maturantov. "Seveda, da tega ne podpiramo. Zgrožen sem, tako s fotografijo kot z objavo na družbenem omrežju, o tem do zdaj nisem bil obveščen. Na šolskem dvorišču so imeli le baretke, vsi so bili enako veseli, tam sem jih tudi osebno pozdravil in jih pospremil do povorke po mestu," je povedal za spletni portal SBplus. 

Spornih napisov na njihovih majicah ni opazil. "Sicer bi se odzval," je dodal. Pojasnjuje, da je učencev veliko in da je zato težko biti pozoren na vse. A poudarja, da bi morala ukrepati njihova razredničarka. Zatrdil je, da bodo še enkrat vse preverili in ugotovili, kdo je odgovoren za tako manifestacijo. 

Nič spornega za učiteljico, ministrstvo bo ukrepalo

V pogovoru za spletni portal 24sata pa je učiteljica Nives Romanjek povedala, da v tem ne vidi nič spornega. "Otrok nisem spodbujala k temu, prav tako otroci ne poznajo teh pozdravov. Bili so različni pozdravi, z desno in levo roko, s tremi prsti ... To je bila ena mojih najboljših generacij," je še dodala.

Oglasilo pa se je tudi ministrstvo za izobraževanje, ki je ta incident v Slavonskem Brodu obsodilo in zahtevalo od šole, da poroča o dogodku. "V vsakem primeru najostreje obsojamo omenjeni dogodek, ministrstvo pa bo po poročilu sprejelo ukrepe, ki so v njegovi pristojnosti," so sporočili z ministrstva, kjer so prepričani, da "bodo tudi druge pristojne službe in institucije, kot so šola, državno tožilstvo in policija, storile enako".

V Dubrovniku dijaki mahali z ustaško zastavo

Spletni portal Index pa še poroča, da so dijaki včeraj v Dubrovniku marširali po Stradunu in pri tem vzklikali prepovedan ustaški pozdrav "Za dom spremni" ter peli ustaške pesmi. Domnevno naj bi šlo za dijake tamkajšnje pomorske šole. Eden izmed njih je v rokah držal tudi zastavo z ustaškim grbom. Kot še piše omenjeni portal, naj bi ti dijaki pozneje povzročili požar na cesti, mahali z ustaško zastavo, dva pa naj bi tudi pozdravljala z nacističnim pozdravom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta