Estonska premierka poslala vznemirljivo opozorilo: Imamo tri do pet let, da se pripravimo ...

M.R.
16.01.2024 10:19

Evropa ima tri do pet let časa, da se pripravi na to, da bo Kremelj postal resna vojaška grožnja državam vzhodnega krila Nata, je estonska premierka Kaja Kallas povedala za britanski časnik The Times.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Estonska premierka Kaja Kallas
EPA

"Naša obveščevalna služba ocenjuje, da bo to v treh do petih letih, v veliki meri pa je odvisno od tega, kako bomo enotni in ali bomo obdržali držo do Ukrajine," je za ponedeljkovo izdajo britanskega časopisa poudarila estonska premierka Kaja Kallas

Pri tem se je sklicevala na poročilo estonske obveščevalne službe (VLA), v katerem je navedeno, da Moskva Estonijo, Litvo in Latvijo vidi kot najbolj ranljivi del Nata in tako najbolj verjetne tarče za napad. 

Pri VLA so zapisali, da bo prva prioriteta Kremlja po končanih bojih v Ukrajini obnovitev sil v ruskem zahodnem vojaškem okrožju na vzhodnih mejah zveze Nato. 

Poleg tega so estonski obveščevalci navedli, da je Rusija še vedno dovolj sposobna vršiti večji vojaški pritisk na baltske države. Po več neuspešnih poskusih ukrajinskih sil na bojišču se je znotraj Nata povečala zaskrbljenost, čez koliko časa se bo morda moralo zavezništvo pripraviti na ponovno pojavljanje ruskih sil na mejah, piše The Times. 

Prav zaradi tega Estonija po pisanju časnika od svojih zahodnih zaveznikov zahteva, da podvojijo vojaško pomoč Ukrajini, pri tem pa upa, da bo to v prihodnjih letih prizadejalo odločilen udarec Rusiji glede njenih ozemeljskih teženj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta