Razkol na evropski skrajni desnici: Francoski Nacionalni zbor ne želi več sodelovati z nemškim AfD. Kaj je razlog?

J.K.
22.05.2024 11:58

Italijanska skrajno desna stranka Liga, ki je tudi članica ID, je glede razkola med RN in AfD že sporočila, da sta vodja Lige Matteo Salvini in Marine le Pen popolnoma usklajena in v soglasju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skrajno desni francoski Nacionalni zbor vodi Marine Le Pen. 
EPA

Francoska skrajno desna stranka Nacionalni zbor je sporočila, da v Evropskem parlamentu znotraj politične skupine Identiteta in demokracija (ID) ne bo več sodelovala z nemško skrajno desno, kontroverzno stranko AfD. Stranka, ki jo v francoskem parlamentu vodi Marine Le Pen, je sporočila, da so se za to odločili po nedavnih izjavah članov stranke AfD in da v naslednjem mandatu Evropskega parlamenta z njimi ne bodo sedeli, je poročal bruseljski časnik Politico. Francoski Liberation piše, da je odločitev sledila izjavam vodilnega kandidata AfD na evropskih volitvah Maximiliana Kraha, ki je v pogovoru za italijanski časnik La Repubblica skušal rehabilitirati SS.

Maximilian Krah je samske moške spobdujal h korajži, češ da so Nemci patrioti. 
EPA

Izjavil je namreč, da nekdo, ki je nosil uniformo SS, še ni avtomatsko zločinec. Krah je komentiral izjave nemškega pisatelja Günterja Grassa, ki je pred smrtjo priznal, da se je kot najstnik pridružil nacističnim enotam SS. Asistenta Kraha je sicer nemška policija konec aprila aretirala zaradi suma vohunjenja za kitajsko obveščevalno službo. 

Epa

Predstavnica Nacionalnega zbora Caroline Parmentier se za Politico ni izjasnila, če to pomeni, da bo stranka izstopila iz ID. Italijanska skrajno desna stranka Liga, ki je tudi članica ID, je glede razkola med RN in AfD že sporočila, da sta vodja Lige Matteo Salvini in Marine le Pen popolnoma usklajena in v soglasju. Glede na nedavno javnomnenjsko raziskavo Politica se bo stranka ID na evropskih volitvah uvrstila na četrto mesto, tik za liberalci iz stranke Renew. Razkol med RN in AfD pa bi lahko vplival na volilni rezultat ID.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta