(FOTO in VIDEO) Evropa se pripravlja na najhujše: Odpovedujejo prireditve, vojska je v pripravljenosti

M.R.
13.09.2024 10:10

V več državah po Evropi opozarjajo na možnost obsežnih poplav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako se v Českých Budějovicích danes pripravljajo na morebitne poplave.
Profimedia

Srednji Evropi ta konec tedna grozi ciklon Boris. Češki in poljski meteorologi opozarjajo, da bi lahko v prihodnjih štirih dneh na nekaterih območjih padlo kar 400 litrov dežja na kvadratni meter. V Avstriji in na Slovaškem napovedujejo približno 200 litrov. V vseh štirih državah odpovedujejo kulturne prireditve.

Zalita cesta pri Brnu.
Profimedia

Na Poljskem so posebna opozorila izdali za mesta ob Odri, kot sta Wroclaw in Opole. V Wroclawu, kjer živi 675 tisoč ljudi, so tudi že oblikovali krizni štab. 

Priprave na poplave na Češkem
Profimedia

Češki minister za okolje Peter Hladik ​je opozoril, da bi se lahko ponovili leti 1997 in 2002. Leta 1997 so Moravsko območje na vzhodu Češke prizadele hude poplave, v katerih je umrlo 50 ljudi, nastalo pa je za več milijard evrov škode. Tudi tokrat najhujše posledice padavin pričakujejo ravno na tem območju. Leta 2002 pa so poplave prizadele zahod države. Umrlo je 17 ljudi, škoda pa je bila še večja kot leta 1997. 

Posledice poplav leta 2013 pri Pragi na Češkem.
Reuters

Donava že narašča

Avstrijska televizija ORF poroča, da bi lahko vodotok Donave narasel do ravni, ki je niso zabeležili že pet ali deset let. Avstrijski kancler Karl Nehammer je dejal, da je vojska na krizna območja pripravljena razporediti do tisoč vojakov, če bo to potrebno. V pripravljenosti so tudi vojaki in gasilci na Slovaškem.

Kraj Hransko na Češkem 5. junija 2013
Reuters

Padavine bi lahko bile hujše od tistih, ki so leta 2013 prizadele Srednjo Evropo in so jih takrat označili za najhujše v tisoč letih, opozarja slovaška meteorološka služba imeteo.sk.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta